Fokus na tihe epidemije jetre: virusni hepatitisi i masna jetra

Stručni sastanak pod nazivom „Fokus na tihe epidemije jetre: virusni hepatitisi i masna jetra" održan je u Zagrebu 21. i 22. svibnja, u organizaciji Hrvatskog društva za bolesti jetre “Hepatos”.

Tijekom dva dana trajanja, sastanak je na jednom mjestu okupio eminentne govornike i ugledne međunarodne goste, poput Massima Colomba EASL Međunarodne zaklade za bolesti jetre, Antonsa Mozalevskisa, predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije, brojnih predstavnika Europskog udruženja pacijenata s bolestima jetre (ELPA), Odbora za prevenciju virusnih hepatitisa( VHPB), kao i goste iz šire regije (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija) te lokalne stručnjake, usko vezane uz područje liječenja bolesti jetre.

Sastanak je poslužio kao izvrsna prilika za javnu diskusiju o trenutnom stanju i najsuvremenijim metodama prevencije i liječenja dviju „tihih ubojica“ jetre, pa je tako sastanak bio podijeljen na dva tematska dana:

Dan 1: „Eliminacija hepatitisa: održivo financiranje - kako ga osigurati“

Dan 2: „U fokusu NAFLD - NASH: masna jetra - tiha epidemija“

Svrha sastanka bila je unaprijediti planirane aktivnosti u nadolazećem razdoblju, uoči predsjedanja Hrvatske Europskom unijom, a s ciljem dostizanja ambicioznih ciljeva eliminacije virusnog hepatitisa, koje je postavila Svjetska zdravstvena organizacija te sagledavanja postojećeg stanja u skrbi oboljelih od hepatitisa i NAFLD-NASH, tj. masne jetre u Hrvatskoj i Europi.

Stručni sastanak, održan pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović, te Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, po prvi put je u ovakvom obliku organiziran na našim prostorima. Unatoč tome, Hrvatska je do sada jasno pokazala da može biti predvodnica u ovom dijelu Europe u eliminaciji virusnih hepatitisa što je potvrđeno i izradom te prezentacijom Nacionalnog akcijskog plana za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa 2019.-2030.

Kako bi se na najbolji način pripremili te što bolje informirali širu javnost o ovim „tihim epidemijama“ uoči hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, Hepatos je ovim okupljanjem u pravom svijetlu prikazao trenutnu situaciju problema bolesti jetre, dugogodišnje napore u Republici Hrvatskoj za boljitak pacijenata s bolestima jetre, poglavito virusnih hepatitisa te pomogao u utvrđivanju dosadašnjih postignuća i izazova masne jetre, što i kako poduzeti te u kom pravcu djelovati u budućnosti. 


Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)