Fibroscan napokon i u Hrvatskoj

FibroscanFibroScan®, uređaj koji tijekom pregleda na potpuno bezbolan način mjeri elastičnost i utvrđuje stupanj oštećenja jetre, od ove godine bit će dostupan oboljelima u Hrvatskoj, zahvaljujući velikim dijelom i angažmanu Udruge Hepatos od prije  godinu i pol dana.

U siječnju ove godine nabavljena su dva uređaja koja će oboljelima biti dostupna u dva Referentna centra MZSS-a i to

  •    - Referentnom centru MZSS-a za kronične bolesti jetre u KBC Zagreb – Rebro
  •    - Referentnom centru za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa u Infektološkoj klinici „dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu

Iako se biopsija jetre još uvijek smatra zlatnim standardom za procjenu stadija kronične bolesti jetre, danas u svijetu postoji nekoliko bezbolnijih alternativa.
Jedna od njih je metoda elastografije. Naime, istraživanja su pokazala da oštećena jetra s godinama postaje tvrđa i manje elastična. Koristeći ultrazvuk, uređaj Fibroscan® mjeri elastičnost jetre i na taj način utvrđuje stupanj oštećenja.

Uređaj, koji uvelike podsjeća na ultrazvučni aparat, zahvaljujući upravo udruzi Hepatos, prvi put je u Hrvatskoj predstavljen 2009. godine u Šibeniku, na 6. Hrvatskom kongresu o infektivnim bolestima gdje je izazvao veliko zanimanje, kako kod pacijenata tako i stručnjaka hepatologa i infektologa. U vrlo kratkom roku nabavljen je i za hrvastke bolesnike.

Želeći doprinijeti osiguranju jednakih uvjeta za dijagnosticiranje i liječenje u Hrvatskoj te poticati multidisciplinarni pristup u liječenju, što je u skladu s usvojenom Rezolucijom o borbi protiv virusnih hepatitisa, Hepatos će zagovarati nabavu još nekoliko istih uređaja kako bi bili dostupniji pacijentima i u ostalim regijama lijepe naše.

*Elastografija – alternativa biopsiji jetre, elastografija (FibroScan®) je neinvazivna metoda procjene stupnja oštećenja jetrenog tkiva. Mjerenjem nisko frekventnog zvučnog vala koji se pomiče uzduž jetre, ovaj test bilježi brzinu kojom se zvučni valovi pomiču što korelira sa stupnjem jetrene fibroze. Što je gušće (fibroznije) tkivo, to se zvučni valovi brže miču. Korištenjem ultrazvučne tehnologije ovaj test je brz i bezbolan. Osnovni nedostatak kod korištenja elastografije je što se ne može koristiti kod pacijenata koji imaju ascites ili koji su pretili.

Predsjednica Društva ponovo u Gruziji

Po 9. put Predsjednica Društva mr.sc. Tatjana Reić, kao savjetnica, sudjelovala je u radu Technical Advisory Group u Tbilisi, Gruzija. U vremenu 15.-17.05.2024. navedena grupa, koju čine 8 savjetnika...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)