Aktivnosti eliminacije virusnih hepatitisa imaju podršku ali nedostaje politička volja za donošenje ključnog dokumenta

Društvo Hepatos cijeni reakciju i kontinuiranu podršku Ministarstva zdravstva i Vlade Republike Hrvatske koji su i ove godine reagirali na naš dopis.

Naime, ovo je 20. godina za redom kako Društvo Hepatos upućuje pismena svim saborskim zastupnicima i članovima Vlade na dan kada se obilježava Svjetski dan hepatitisa. Na taj način naša organizacija, još od 2004. godine, pokušava lobiranjem zagovarati u interesu hepatitis pacijenata.

Pozdravljamo i ovogodišnju potporu, no istovremeno smo svjesni kako hepatitis pacijenti Republike Hrvatske očekuju odlučniju akciju posebice kada je u pitanju konačno usvajanje Nacionalnog akcijskog plana za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa izrađenog još krajem 2019., a kojim se detaljno utvrđuju daljnji koraci eliminacije hepatitisa u Hrvatskoj u skladu s globalnom strategijom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Smatramo kako je taj dokument ključan za prevenciju  i eliminaciju ovog javnozdravstvenog izazova.

Hrvatska kontinuirano provodi aktivnosti prema smjernicama SZO i EU, no za maksimalni učinak aktivnosti potreban je plan s jasno izraženim kratkoročnim i dugoročnim ciljevima bez kojih, prema riječima prof. Adrijane Vince, to nije sustavna provedba aktivnosti. Upravo zbog navedenog, 2019. godine od strane stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva (uključeno i civilno društvo) dovršen je Nacionalni akcijski plan za prevenciju i kontrolu virusnih hepatitisa 2019.-2030, dokument kojim se jasno definiraju ciljevi eliminacije virusnog hepatitisa u RH,  te je trebao biti upućen Vladi RH na usvajanje. Nažalost, do danas to nije učinjeno i time su ambiciozni ciljevi SZO za eliminacijom virusnih hepatitisa u RH svakim danom sve ugroženiji dok nada u izlječenje za desetke tisuća hepatitis pacijenata RH leži zaboravljena /zaključana u nekoj ladici potpomognuta nedostatkom političke volje.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)