14 osoba zaraženo virusom Hepatitisa C

U sklopu kampanje, u kojoj su udruga Hepatos i Grad Zagreb omogućili besplatno testiranje na hepatitis C, od prvih 539 analiziranih testova 14 je osoba zaraženo virusom hepatitisa C, što je svaki 47. testirani.
U 34 radna dana od početka kampanje testiralo se oko 700 građana, 79% njih spada u radno sposobno stanovništvo između 18 i 65 godine, dok je samo 21% testiranih u dobnoj skupini iznad 65 godina. Iako još nije završena obrada svih testova, podatak o 2.59% zaraženih govori o dvostruko većem postotku od dosadašnjih procjena epidemioloških studija za Hrvatsku koje su pokazivale da je u Hrvatskoj zaraženo 1,3% populacije. Od 14 potvrđenih slučajeva, 9 je muškaraca, a 5 žena. Većina zaraženih kao mogući uzrok zaraze navodi primanje transfuzije krvi prrije 1993. godine, jer se do tada krv za transfuziju nije testirala na hepatitis C. U Zagrebu je do početka ove kampanje stopa testiranih na hepatitis C bila vrlo niska i godišnje bi se otkrilo samo desetak oboljelih, pa dobar odaziv građana u ovoj kampanji pokazuje kako su ovakve javno-zdravstvene kampanje vrlo važne da bi se građane potaknulo na pravovremeno testiranje čime bi se povećao broj izlječenja i spriječila bi se mogućnost širenja te bolesti.

Press konferencijaPress konferencija

Na danas održanoj konferenciji za medije u Staroj gradskoj vijećnici gradonačelnik Milan Bandić rekao je: "Veliki odaziv građana i ne mali broj zaraženih potvrdio je opravdanost ove kampanje. Vjerujem da će i drugi gradovi u Hrvatskoj slijediti primjer."
Press konferencijaPress konferencija


Tatjana Reić, predsjednica udruge Hepatos naglasila je: "Još jednom bih željela zahvaliti gradu Zagrebu na velikoj pomoći u realizaciji ove kampanje, medijskim pokroviteljima Večernjem listu i Obiteljskom radiju, te svim ostalim medijima koji su pratili ovu kampanju. Sigurna sam da je ova javno zdravstvena kampanja mnogima povećala šansu za izvlačenje."

Press konferencija

Zvonimir Šoštar, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad socijalnu zaštitu i branitelje: "Ovo je bila vrlo uspješna suradnja lokalne samouprave i nevladinog sektora. Zadovoljstvo nam je surađivati s nevladinim sektorom i vjerujem da će se ta suradnja uspješno nastaviti."

O kampanji su govorili i doc.dr.sc. Mirando Mrsić, predsjednik odbora za zdravstvo Skupštine grada Zagreba, doc.dr.sc. Rako Ostojić, voditelj referentnog centra za kronične bolesti jetre KBC Rebro, te dr. Sc. Velimir John, voditelj službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba.

Hepatitis C je ozbiljna virusna bolest koja nema simptoma i zato vrlo često prelazi u kronični oblik. Svjetska istraživanja iz 2005. godine pokala su da se broj zaraženih
HCV-om kreće između 170-200 milijuna, odnosno obuhvaća 3% svjetske populacije.
Ista su istraživanja pokazala da taj broj raste, pa je Svjetska zdravstvena organizacija ovu godinu proglasila borbom protiv hepatitisa C.

Besplatno testiranje koje su omogućili udruga Hepatos i grad Zagreb nastaviti će se do prosinca 2006. godine, svakim radnim danom od 8:00 do 16:00 sati, u Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba, u Mirogojskoj 16.

Društvo Hepatos u CEMEX-u Hrvatska

Dana 10. srpnja 2024., Mobilni tim Društva za bolesti jetre pružao je usluge Mobilnog InfoHep Centra - mobilne klinike, zaposlenicima tvrtke CEMEX Hrvatska omogućujući lakši pristup pregledima i eduka...

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)