Manjak α 1-antitripsina

Manjak α1–antitripsina (AAT) je nasljedni poremećaj koji zahvaća najčešće pluća, ali i jetru, a rijetko i kožu. AAT je inhibitor proteasa (Pi), dakle inhibira djelovanje proteolitičkog enzima elastaze, kao i drugih proteaza: tripsina, kemotripsina i trombina. Član je porodice strukturno specifičnih serin proteaznih inhibitora, koji se zovu u SERPINI, a uključeni su i u patogenezu neurodegenerativnhih bolesti, angioedema i koagulacijskih poremećaja, pod zajedničkom nazivom “serpinopatije”.

Plućni emfizem, kao najčešća manifestacija bolesti, nastaje kao posljedica neravnoteže između neutrofilne elastaze u plućima, koja razara elastin i inhibitora elastaze AAT, koji se sintetizira u jetri i štiti od proteolitičke degradacije elastina u plućima. Taj se mehanizam naziva “toksični gubitak funkcije”. Pušenje i infekcije povećavaju količinu elastaze u plućima i time ubrzavaju propadanje pluća, a dodatnu štetu radi i nakupljanje neutrofila (upalnih stanica) jer ih privlače (kemotaktični su) polimeri “Z” antitripsina.

Mehanizam bolesti u jetri je drugačiji, ovdje se radi o “toksičnom pojačavanju funkcije”, što znači da se u jetri akumulira proizvedeni defektni protein, a to se događa samo u bolesnika s određenim genotipom bolesti (npr. PiZZ).

Bolest se nasljeđuje autosomnom ko-dominantnom transmisijom, što znači da je abnormalni AAT gen dobiven od oba roditelja. Gen se nalazi na 14. kromosomu. Normalni gen se naziva kraticom M, pa je tako “naziv” za homozigotno “zdravo” stanje Pi MM, dok se najčešća mutacija naziva Z, a homozigotno stanje za tu mutaciju označava se kao PiZZ. Neke sobe mogu biti nosioci dva različia, ali mutirana gena pa ih nazivamo kombiniranim heterozigotima.

Što se tiče funkcije sintetiziranog protina, razlikujemo četiri skupine :

Normalno- normalni aleli s normalnom funkcijom i normalnom razinom proteina u serumu

Deficijencija- manje od 35% prosječne razine proteina u serumu

Null - nema detektibilnog proteina u serumu

Disfunkcionalni protein- producira se normalna količina proteina, ali nije funkcionalan.

Razina serumskog AAT <11 μmol/L (80 mg/dl), smatra se razinom povećanog rizika za razvoj emfizema pluća, a ujedno je razina koja potvrđuje dijagnozu.

Nakupljanje nenormalnih molekula α1–antitripsina u jetri uzrokuje neonatalnu kolestatsku žuticu u 10 do 20% djece, dok je u ostale djece jetra vjerojatno sposobna razgraditi nenormalni protein, iako točan zaštitni mehanizam nije poznat. U oko 20% slučajeva neonatalnog zahvaćanja jetre razvija se ciroza u djetinjstvu. U oko 10% slučajeva bez oboljenja jetre u djetinjstvu nastaje ciroza u odrasloj dobi. Zahvaćanje jetre povećava rizik od hepatocelularnog karcinoma.

Simptomi i znakovi

Dojenčad čija je jetra zahvaćena procesom ima kolestatsku žuticu i hepatomegaliju u prvom tjednu života. Žutica se obično povlači od 2 do 4 mjeseca života.

Ciroza se može razviti u djetinjstvu ili odrasloj dobi, a bez ranije nedefinirane značajne jetrene bolesti.

U bolesnika sa definiranom plućnom bolesti uslijed nedostatka AAT, a bez jetrebnih maneifestacija, a osobito u bolesnika s definiranim PiZZ genotipom ili pak varijantom M(alton) ili S(iinjaj), nužno je redovito praćenje jetrene funkcije -laboratorijski i ultrazvukom.

U bolesnika s razvijenom cirozom jetre nužan je probir na hepatocelularni karcinom ( ultrazvučni pregled svakih 6 mjeseci)

Deficit AAT najčešće uzrokuje rani emfizem. Promjene na plućima se odigravaju ranije u pušača nego u nepušača, iako je u oba slučaja emfizem rijedak prije 25. godine života. Opstrukcija dišnih putova je češća u muškaraca i astmatičara, osoba s čestim respiratornim infekcijama, u izloženih prašini (neka zanimanja) i onih s plućnim bolestima u obiteljskoj anamnezi. Najčešći uzrok smrti uslijed manjka α1–antitripsina je emfizem.

Dijagnoza

Na deficit α1–antitripsina treba pomišljati kada se:

  • u pušača razvija emfizem prije 45. godine života;
  • u nepušača bez profesionalne ekspozicije u kojih se emfizem javlja u bilo kojim godinama,
  • u pacijenata s emfizemom pretežno u donjim režnjevima (što se vidi na RTG snimku pluća),
  • u pacijenata s pozitivnom obiteljskom anamnezom emfizema ili neobjašnjivom cirozom jetre,
  • u onih s panikulitisom,
  • u novorođenčadi sa žuticom ili povišenim vrijednostima jetrenih enzima
  • u svakog pacijenta s neobjašnjivim oboljenjem jetre.

Dijagnoza se potvrđuje određivanjem koncentracije serumskog α1–antitripsina, a u nastavku određivanjem genotipa i fenotipa AAT alela.

Liječenje

Bolest pluća se liječi pročišćenim, humanim α1–antitripsinom koji može održati razinu α1–antitripsina u serumu iznad ciljane zaštitne razine (>11mcmol/L). Kako emfizem dovodi do trajnih anatomskih promjena, terapija ne može popraviti oštećene plućne strukture ili funkciju, ali usporava napredovanje bolesti. Liječenje nije indicirano za pacijente s teškim oblikom bolesti i onih s normalnim ili heterozigotnim fenotipovima.

Prestanak pušenja, bronhodilatatori i rano liječenje respiratornih infekcija su posebno važni za bolesnika s manjkom α1–antitripsina i emfizemom.

Terapija za bolest jetre je potporna. Nadoknada enzima ne pomaže jer je uzrok bolesti nakupljanje neadakvatnog proteina u jetri, a ne manjak enzima. Transplatacija jetre dolazi u obzir u bolesnika sa otkazivanjem njene funkcije.


Zahvaljujemo dr. sc. Ivani Knežević Štromar, dr.med. na recenziji

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više