Budd–Chiarijev sindrom

Budd–Chiarijev sindrom je opstrukcija protoka kroz hepatalne vene koja nastaje bilo gdje od desnog atrija pa sve do malih ogranaka hepatalne vene. Manifestira se u rasponu od asimptomatske jetre do galopirajućeg zatajenja jetre. Dijagnoza se postavlja ultrazvukom.

Najčešći uzrok je ugrušak koji nastaje na spoju hepatalnih vena i donje šuplje vene.

Uzroci su :

  • trombotska koagulopatija (nedostatak proteina C i S, nedostatak antitrombina III, trudnoća, upotreba oralnih kontraceptiva),
  • hematološke bolesti (policitemija, paroksizmalna noćna hemoglobinurija, mijeloproliferativne bolesti),
  • upalne bolesti crijeva,
  • bolesti vezivnog tkiva   
  • trauma
  • infekcije (hidatidna cista, amebe),
  • invazija tumora u hepatalnu venu (npr. hepatocelularni ili karcinom bubrežnih stanica).

Često je uzrok opstrukcije nepoznat.

Simptomi i znakovi

Klinička slika varira od asimptomatskog oblika do galopirajućeg zatajenja jetre ili ciroze.

Akutna opstrukcija uzrokuje bolnost desnog gornjeg kvadranta, mučninu, povraćanje, blagu žuticu, bolnu hepatomegaliju i ascites.

Velika većina oboljelih ima kronični tijek (>6 mjeseci) koji uključuje umor, proširene i izvijugane površinske abdominalne vene a kod nekih bolesnika krvarenje iz varikoziteta jednjaka, ascites i dekompenziranu cirozu.

Dijagnoza

Ukoliko se dijagnoza ne postavi ultrazvukom od pomoći su CT ili MR.

Laboratorijski nalazi iako nemaju dijagnostičku vrijednost, od pomoći su u praćenju funkcije jetre.

Prognoza i liječenje

Liječenje uključuje potporne mjere liječenja internističkih komplikacija (npr. ascites, zatajenje jetre) i dekompresiju. Tromboliza može otopiti akutno nastali ugrušak i tako smanjiti kongestiju jetre.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više