Savjeti stručnjaka za hranu za kronični hepatitis C: drugi dio

zdrava prehranaBez obzira jeli osoba trenutno na tretmanu ili sam ima hepatitis C, glad i probavni problemi mogu omesti navike pravilne prehrane. Sastavljeno od stručnjaka za jetrena oboljenja, hepatitis C i jetrena oboljenja, ovih 17 savjeta može poboljšati sposobnosti osoba sa hepatitisom C da ispuni svoje prehrambene potrebe.

Proživljavajući simptome jetrenog oboljenja i prolazeći kroz antivirusni tretman može predstavljati prehrambeni izazov za osobe sa hepatitisom C. Izbjegavajući prehranu koja je škodljiva za jetru i odabirući hranu koja je korisna za zdravlje jetre je presudno za uspješni plan prehrane kod hepatitisa C. Ipak, realnost života sa kroničnim oboljenjem jetre može dovesti do dodatne zabrinutosti u vezi prehrane.


Bez obzira na posljedice jetrenog oboljenja ili popraćeno liječenje, osobe sa hepatitisom C su suočene sa nekoliko potencijalnih barijera prilikom prehrane. U centru tjelesne detoksifikacijske odgovornosti  jetre, pročišćava neželjene supstance iz krvi. Kronično oboljenje jetre stavlja ograničenje na ovo eliminiranje toksina. Prema tome, osobe sa kroničnim hepatitisom C koje imaju stalno oštećenje jetre često imaju prekomjernu toksičnost u krvotoku. Kada se kod njih otpad ne eliminira iz tijela, njihova glad i reakcija na hranu je često izmijenjena. Dodatno, boreći se sa kroničnim hepatitisom C ostavlja puno osoba previše umornim da bi pripremili zdravi obrok.

Trenutni standardni tretman za hepatitis C, antivirusna terapija, ima veliki opseg ozbiljnih nuspojava. Osim što iscrpljuje energiju, antivirusni lijekovi često remete želju za hranom, mogućnost zadržavanja hrane te mogu poremetiti okus i miris.


Zbog toga što je konzumacija zdrave hrane najcjenjeniji način poticanja tijela u potrazi za zdravljem, slijedeći savjeti mogu pomoći osobama sa hepatitisom C da prevladaju zapreke u prehrani:

Kada nemate želje za jelom:

  • Konzumirajte male porcije
  • Radite umjerene vježbe kako bi stimulirali apetit
  • Koristite tekuće dodatke prehrani ako je to potrebno
  • Iskoristite period kada ste gladni
  • Iskoristite najbolje od svakog zalogaja (odaberite visoko hranjivu hranu)

Ako je hrana u kojoj ste nekada uživali bezukusna ili ne miriše privlačno:

  • Pošto crveno meso ima gorak okus kada ste na antivirusnim lijekovima, odaberite ostale izvore proteina kao kokoš, ribu, grah, sir, jogurt i jaja.
  • Pošto toplina može pojačati okus, odaberite hladnu hranu ili onu sobne temperature.
  • Uključite ventilaciju ili otvorite prozor kada kuhate ili jedete.
  • Nemojte kuhati u mikrovalnoj pećnici

Ako vas obuzima umor:

  • Zamolite prijatelje ili članove familije da pripreme obrok
  • Imajte pripremljen tekući dodatak prehrani ili manji obrok
  • Kada imate dovoljno snage za kuhanje, pripremite dodatnu hranu i zamrznite je

Kada vas mučnina ili povraćanje ometaju u jelu:

  • Ostanite hidratizirani cuclajući komadiće leda ili uzimajući male gutljaje ne citrusne, bistre tekućine.
  • Odaberite blagu hranu zbog toga što je lakše probavljiva
  • Jedite pomalo svakih nekoliko sati kako bi spriječili prazan želudac
  • Izbjegavajte hranu koja potiče mučninu (začinjena masna hrana su učestali uzroci)
  • Probajte pivo od đumbira, čaj od đumbira ili druge proizvode kako bi umirili želudac.

Konzumiranje hranjive prehrane je važno zbog dugog života posebno sa kroničnim jetrenim oboljenjem. Nažalost, prepreke povezane sa prehranom predstavljaju dodatni svakodnevni izazov u borbi sa heptitisom C. Ipak, ovaj izazov se može prevladati eksperimentiranjem sa gore navedenim sugestijama. Minimizirajući zapreke povezane sa pripremanjem hrane, gladi i probavom, ovi savjeti će pomoći osobama sa hepatitisom C da se približe njihovim ciljevima vezanim uz prehranu.

Izvor: www.hepatitis-central.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)