Kako omega-3 masne kiseline štite od oštećenja jetre i inzulinske otpornosti
Objavljeno
17 February, 2009.
u
Iz svijeta
Prema nedavnoj studiji objavljenoj u “The FASEB Journal”, prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama štite jetru od oštećenja prouzročenog pretilošću i inzulinskom otpornošću koju ona izaziva. Ovo istraživanje bi trebalo pružiti liječnicima i nutricionistima vrijedne informacije prilikom preporučivanja i formuliranja dijeta u cilju gubitka težine, te pomoći u objašnjenju zbog čega neki pretili pacijenti češće pate od komplikacija povezanih sa pretilošću. Omega-3 masne kiseline se mogu pronaći u ulju kanole i ribi.
“Naša studija po prvi put pokazuje da lipidi zvani protektini i resolvini dobiveni iz omega-3 masnih kiselina mogu smanjiti slučajeve jetrenih komplikacija kao što su hepatična steatoza i inzulinska otpornost kod pretilih osoba”, izjavio je Joan Claria, professor sa Barcelonskg univerziteta i jedan od istraživača uključenih u rad.
Znanstvenici su otkrili kako su dva tipa lipida kod omega-3 masnih kiselina (protektina i resolvina) bili uzrok zaštitnog efekta. Kako bi došli do ovog zaključka, proučavali su četiri grupe miševa sa izmijenjenim genima koji su ih učinili pretilima i dijabetičarima. Jednoj grupi je davana omegom-3 obogaćena prehrana, a drugoj grupi je davana kontrolirana dijeta. Trećoj grupi je davana dokosaheksanoična kiselina, a četvrta je dobivala samo lipid resolvin. Nakon pet tjedana ispitan je krvni serum i uzorak jetre. Miševi koji su dobivali omega-3 bogatu prehranu su imali manju hepatičnu upalu i poboljšanu toleranciju na inzulin. To se dogodilo zbog formiranja protektina i resolvina iz omega-3 masnih kiselina.
“Liječnici uvijek traže lake i jednostavne načine za neutraliziranje štetnih efekata pretilosti, a važna stvar u vezi ove studije je tada, da se ova informacija može iskoristiti večeras za večerom,” izjavio je dr. Gerald Weissmann, glavni urednik “The FASEB” žurnala. Vjerojatno će više ribe u prehrani ili jednostavno promjena na kanola ulje dosta značiti.
Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje