Ponovno liječenje sa Telaprevirom povećava omjer izlječenja kod pacijenata sa hepatitisom C

TelaprevirDodavanje istražnog lijeka telaprevira standardnom tretmanu za hepatitis C infekciju izliječi oko polovice pacijenata koji žele dati terapiji još jednu šansu. Prema istraživačima iz Duke Clinical Research Institute (DCRI), ovo se uspoređuje sa omjerom ozliječenja od samo 14% među onima koji su bili ponovno liječeni sa standardnim režimom.

Standardni tretman za hepatitis C je 48 tjedana kombinirane terapije od dva lijeka, peginterferon alfa-2a plus antivirusni lijek ribavirin. Tretman izliječi približno 40% onih koji mu se podvrgnu; oni koji nemaju odgovor na tretman, jednina šansa je drugi krug terapije sa istim režimom.

Rezultati ove studije koji su se pojavili u New England Journal of Medicine, prema dr. John McHutchison, vodećem autoru studije, sugeriraju kako Telaprevir, inhibitor proteaze koji djeluje tako što blokira enzime koje hepatitis C virus treba ra replikaciju, može višestruko povećati šanse pacijenta za izlječenje.

Otkrića dolaze iz DCRI koordinirane, multinacionalne studije od 453 pacijenata koji nisu imali odgovor na početni tretman. Svi sudionici su imali najučestaliji oblik virusa, genotip 1, koji se općenito smatra kao najteži za liječenje.

Istražitelji su nasumično raspodijelili pacijente u četiri grupe. Svi sudionici su primili ili peginterferon ili peginterferon i ribavirin kroz 24 ili 48 tjedana. Istraživači su nadodali lijek telaprevir u tri režima za 12 ili24 tjedna. Pacijenti u četvrtoj grupi studije su primili placebo i peginterferon i ribavirin.

Telaprevir proizvodi Vertex Pharmaceuticals Incorporated, koji je financirao studiju, pod prijašnjim nazivom Protease Inhibition of Viral Evaluation 3 (PROVE3).

Istraživači su mjerili količinu virusa u krvi pacijenta u više vremenskih intervala za vrijeme toka terapije i onda provjerili njihovu viremiju šest mjeseci nakon uzimanja zadnjeg tretmana. Oni koji nisu imali detektabilan virus u tom vremenu su se smatrali izliječeni.

Istražitelji su otkrili kako dodavanje telaprevira planu liječenja značajno poboljšava sveukupni omjer izlječenja. „52% pacijenata koji nisu imali odgovor na standardnu terapiju su bili izliječeni kada se ponovnom tretmanu peginterferona alfa-2a i ribavirina nadodao telaprevir“. Ovo predstavlja veliki razvitak u ovom području i može predstavljati najznačajnije pojedinačno otkriće u tretmanu osoba koje nisu imale odgovor na prethodni tretman.“

Istraživači su također otkrili kako 24% pacijenata koji su primali telaprevir i peginterferon – ali ne i ribavirin – su bili bez virusa na kraju 6-mjesečnog naknadnog perioda praćenja, otkriće koje prema McHutchinsonu potvrđuje kako je ribavirin ključni sastojak za efikasan tretman. Nasuprot tome, samo 14% onih koji su primali standardni tretman je bilo bez virusa nakon 6 mjeseci. Onima u kasnijoj grupi je ponuđen tretman sa telaprevirom, peginterferonom i ribavirinom u kasnijoj studiji.

Analiza podataka je također otkrila povezanost između prethodnog iskustva pacijenta na tretman i odgovora na tretman: pacijenti koji su originalno imali odgovor na terapiju ali su imali recidiv su imali veću vjerojatnost za stalni virološki odgovor na telaprevir nego li osobe koje originalno nisu imali odgovor na terapiju.

Dobrobit dodavanja Telaprevira je ipak narušen značajnim nuspojavama. Približno kod polovice onih koji su primali telaprevir se pojavio osip, a 5% onih kod kojih se pojavio su morali prekinuti terapiju zbog ozbiljnosti osipa. Pacijenti koji su primali režim baziran na telapreviru su imali veću vjerojatnost za prekid terapije (50 od 339 ili 15%) nego li oni koji su primali standardnu terapiju (5 od 114, ili 4%).

„Iako je istina kako su pacijenti koji su primali sva tri lijeka imali veću vjerojatnost od razvoja nuspojava, posebno osipa i anemije, dobrobit režima može biti značajan“, izjavio je McHutchison. „Dodavanje telaprevira standardnom tretmanu za hepatitis C je vrlo korisno za veliki broj pacijenata koji u osnovi nisu imali potpuni odgovor na prethodni tretman.“

U tijeku je faza III pokusa dalje procjenjuje strategije ponovnog tretmana telaprevira za pacijente koji nisu imali odgovor na početnu terapiju.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)