Dopuna istraživanja: supresija HCV nakon transplantacije jetre

transplantacija jetreKako bi spriječili hepatitis C da uništi novu jetru, istraživači iz Japana su osmislili način da poboljšaju imunološki odgovor kod osoba sa hepatitisom C koji se podvrgavaju transplantaciji jetre.
Primanje transplantirane jetre može biti zadnja šansa za preživljavanje za osobu kod koje je hepatitis C napredovao do zadnjeg stadija jetrenog oboljenja. Zamjena teško oboljele jetre sa novom, transplantacija jetre izgleda kao šansa za nekog sa hepatitis C virusom (HCV) da živi život bez virusa.

Ipak, skoro svi primatelji transplantacije se ponovno inficiraju sa virusom hepatitisa C skoro trenutno nakon operacije. U pokušaju sprečavanja da HCV inficira novu jetru, kliničari su tražili rješenje za problem ponovne infekcije. Učinivši iskorak iz okvira tradicionalnog HCV tretmana, istraživači iz Japana su izumili novu, obećavajuću strategiju u sprečavanju inficiranja novo transplantirane jetre.

Kao glavni uzročnik transplantacije jetre u SAD, HCV se pojavio kao glavni zdravstveni problem. Stručnjaci procjenjuju kako je približno 200 miliona ljudi širom svijeta inficirano hepatitisom C. Uobičajeno napredujući u kronično oboljenje, približno 50% osoba sa HCV može biti izliječeno sa trenutnom standardnom terapijom, pegiliranim interferonom i ribavirinom.

Nažalost, osobe koje imaju u sebi ovaj virus desetljećima i nemaju odgovor na HCV terapiju su osjetljive na progresivno oštećenje jetre. Ako HCV dovoljno uništi jetru, zatajenje jetre i karcinom jetre su dva potencijalno porazna završetka. To su osobe čiji zadnji spas može biti uspješna transplantacija jetre.

Glavni izazov s kojim se suočavaju primatelji transplantacije i njihovi liječnici je ponovno pojavljivanje HCV infekcije. Unutar prvih nekoliko dana nakon transplantacije, uobičajeno je za hepatitis C pojavljivanje viremije na nivo prije transplantacije. Zapravo, viremija često premaši nivo prije transplantacije. Stručnjaci vjeruju da je to zbog supresije imunološkog sistema kao rezultat imunološko supresivnih lijekova koji se koriste kako bi se spriječilo odbacivanje transplantirane jetre.

Imajući na pameti zadržavanje smanjenja imunološkog odgovora, istraživači iz Hiroshima University u Japanu su proveli pokus kako bi testirali sposobnost HCV supresije na transplantiranim imunološkim stanicama. Kao što je objavljeno u studenom 2009. Godine u izdanju Journal of Clinical Investigation, istraživači su proveli sljedeći niz pokusa. Oni su:
  • Izvadili imunološke stanice poznate kao limfociti iz donatora jetre prije transplantacije
  • Aktivirali „in vitro“ limfocite
  • Ubrizgali aktivirane limfocite u pacijente tri dana nakon što su primili transplantiranu jetru
Istraživači su otkrili kako ova inventivna metoda djeluje, zadržavajući niski nivo HCV kod većine HCV inficiranih pacijenata koji su primili transplantiranu jetru.

Brojeći oko jedan trilijun kod svake osobe, limfociti su male bijele krvne stanice koje provode većinu akcija imunološkog sistema. Postoje dvije glavne kategorije limfocita:
B stanice i T stanice.
  • B stanice – proizvode specifična antitijela anfektivnim mikroorganizmima
  • T stanice – ubijaju inficirane mikroorganime uništavajući tijelo stanice koje je inficirano. Dodatno, T stanice otpuštaju kemikalije zvane citokini koji pokreću imunološki odgovor.
Potrebno je više istraživanja kako bi se istražila klinička primjena ubrizgavanja limfocita u cilju supresije hepatitisa C. Ipak, autori ove studije vjeruju kako su razvili novu paradigmu za inhibiciju virusne replikacije kod HCV inficiranih primatelja transplantacije.


Reference:

http://thyroid.about.com/library/immune/blimm06.htm, Understanding the Immune
System, Mary J. Shomon, Retrieved January 7, 2010, about.com, 2010.
http://www.hcvadvocate.org/news/newsRev/2010/NewsRev-342.html#_Keeping_Hepatitis_C, Keeping Hepatitis C Virus at Bay after a Liver Transplant, Retrieved January 5, 2010, Hepatitis C Support Project, 2010.
http://www.jci.org/articles/view/38374, Adoptive immunotherapy with liver allograft-derived lymphocytes induces anti-HCV activity after liver transplantation in humans and humanized mice, Masahiro Ohira, et al, Retrieved January 5, 2010, Journal of Clinical Investigation, November 2009.
http://www.medsci.org/v03p0079.htm, Management of HCV Infection and Liver Transplantation,Thomas D. Schiano, Paul Martin, Retrieved January 7, 2010, International Journal of Medical Sciences, April 2006.




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)