Slatka hrana i jetreno oboljenje

slatka hranaSagledavajući činjenice o umjetnim sladilima, koncentriranom fruktoznom kukuruznom sirupu i stolnom šećeru, osobe sa jetrenim oboljenjem mogu uraditi pravilan odabir kako konzumirati slatkiše.
Debata u svezi koji je oblik šećera zdraviji traje već neko vrijeme. Puno različitih oblika šećera su posebno zbunjujući za osobe koje su na oprezu u vezi prehrane, kao što su osobe sa jetrenim oboljenjem. Bez obzira da li se opredijelite za umjetna sladila, koncentrirani frktozni sirup iz kukuruza ili neprerađeni šećer iz trske, svaka industrija će vas uvjeravati kako je njihov zaslađivač superioran. Sve troje od ovih slatkih dodataka imaju svoju vlastitu napomenu; ipak, dvoje od njih posebno pridonose pogoršanju jetrenog oboljenja.

Jetreno oboljenje

Svaka osoba sa kroničnim jetrenim oboljenjem, uključujući hepatitis, masnu jetru i karcinom jetre, ima dodatni teret sistemu za pročišćavanje krvi. Jedna od glavnih odgovornosti jetre je detoksifikacija krvi. Kada jetre funkcionira ispod optimalnog nivoa funkcioniranja, njena mogućnost da očisti krv je znatno umanjena. Nemogućnost održavanja dnevne detoksifikacije dovodi do nagomilavanja toksina u krvi koji mogu uzrokovati oštećenje jetre.

Kod jetrenog oboljenja, idealni način sprečavanja preopterećenja jetre i slijedom toga prestanka njezine funkcije je smanjenje količine toksina koji se moraju obraditi. Zbog toga, mogućnost identifikacije potencijalno opasnih toksina za probavu kako bi im se smanjio udio u dijeti je važan korak u smanjenju navale dnevnih toksina na jetru.

Stručnjaci još nisu precizno odredili zašto, ali se vjeruje kako približno 30% Amerikanaca ima masnu jetru. Masna jetre je vjerojatno kulminacija različitih faktora iako pretilost definitivno igra važnu ulogu. Iako masna jetra sama po sebi nije opasno stanje, opetovana upala i stvaranje ožiljaka može lako prouzročiti da masna jetre napreduje u ozbiljnije oboljenje.

Umjetni zaslađivači

Navođeni i kao zamjene za šećer ili nisko kalorični zaslađivači, umjetni zaslađivači nude način za uživanje u hrani sa manje kalorija od šećera. Osim uobičajene upotrebe kao dijela plana za smanjivanje težine ili kontrole težine, osobe sa dijabetesom mogu koristiti umjetne zaslađivače zbog toga što čine hranu ukusnijom bez podizanja nivoa šećera kao običan šećer.

Uobičajeno poznati pod imenima Aspartame®, Splenda®, sucralose, acesulfame K, NutraSweet®, saccharin i Equal®, ovi sastojci su svi kemijski proizvedeni zaslađivači koji su u mogućnosti kreirati toksičnu reakciju u ljudskom tijelu. Vlada upozorava djecu i trudnice da ne upotrebljavaju bilo koji umjetni zaslađivač. Zbog dodatnog tereta detoksifikacije nusproizvoda umjetnih zaslađivača, osobe sa jetrenim oboljenjem se uobičajeno savjetuju da izbjegavaju ove oblike zaslađivača.

Koncentrirani fruktozni sirup od kukuruza

Umjesto saharoze (prirodnog šećera), šećer koji se nalazi u većini bezalkoholnih napitaka i obrađene hrane sadrži visoki udio kukuruznog fruktoznog sirupa. Napravlje od gustina, kukuruzni fruktozni sirup je gusta tekućina koji sadrži dvije osnovne komponente: fruktozu i glukozu. Mnoge tvrdnje o zdravstvenim problemima su bile povezane sa fruktoznim sirupom od kukuruza. U obranu fruktoznog sirupa od kukuruza, udruga rafinerija kukuruza ustrajava na tvrdnji kako koncentrirani fruktozni sirup od kukuruza ima istu hranjivost kao i stolni šećer te je promovirano na nacionalnoj TV kampanji kako bi se educirali kupci o njihovom stavu.

Usprkos tvrdnjama zagovornika kako je kukuruzni fruktozni sirup sličan šećeru, nedavna istraživanja iz Duke University Medical Center tvrdi kako koncentrirani kukuruzni fruktozni sirup može biti štetan za jetru. Ovo potvrđuje iznesenu povezanost između koncentriranog kukuruznog fruktoznog sirupa i oboljenja nealkoholne masne jetre koja je objavljena u 2008. Godine u Journal of Hepatology.

Na temelju dijetnih navika i biopsije jetre na više od 400 odrasloh osoba, istraživači iz Duke univerziteta su otkrili kako se čini da je povećana konzumacija fruktoze u vezi sa povećanjem fibroze jetre kod osoba sa ne-alkoholnom masnom jetrom. Prema dr. Manal Abdelmalek, izvanrednom profesoru u odjelu za gastroenterologiju/hepatologiju pri Duke University medicinskom centru, „otkrili smo kako je povećana konzumacija visoko koncentriranog fruktoznog sirupa bila povezana sa ožiljcima na jetri ili fibrozom među pacijentima sa ne-alkoholnom masnom jetrom.“

Šećer

Kada se procjenjuju umjetni zaslađivači i visoko koncentrirani fruktozni sirup za osobe sa jetrenim oboljenjima, obični stolni šećer može izgledati kao logičan izbor. Ipak, većina nas zna kako je stolni šećer daleko od zdrave hrane. Lišen hranjivih vrijednosti, velika količina šećera može biti konzumirana bez osjećaja sitosti. Zbog toga je jednostavno potpuno se predati uživanju u šećeru te pretrpjeti brojne posljedice uključujući smanjeni imunitet i dobivanje na težini. Posebno je zabrinjavajuće kod osoba sa masnim oboljenjem jetre što dobivanje na težini može dovesti do upale jetre i povećanja oštećenja jetre.

Uživanje u slatkim napicima ili desertu često znači konzumaciju umjetnih zaslađivača, koncentriranog fruktoznog sirupa ili šećera. Očigledno, niti jedan od ovih izbora nije prijateljski za jetru  iako se umjetni zaslađivači i koncentrirani fruktozni sirup čine da predstavljaju veću zabrinutost za bolesnu jetru nego li šećer. Usprkos tome, čak i konzumacija šećera može dodatno potaknuti upalu jetre i akumulaciju masnoće. Iako šećer može biti bolji izbor nego li umjetni zaslađivači ili koncentrirani fruktozni sirup, živjeti zdravo sa jetrenim oboljenjem znači pažljivo birati slatku hranu i uvijek imati na umu umjerenost.

Reference:
http://ask.doctoroz.com/question/what-is-hfcs, What is High-Fructose Corn Syrup (HFCS)?, Dr. Michael Roizen, Retrieved March 27, 2010, ShareCare, Inc., 2010.
http://www.foodconsumer.org/newsite/Safety/chemical/high_fructose_corn_syrup_vs_sugar_2703101134.html, High Fructose Corn Syrup vs. Sugar: Are they Nutritionally Similar?, Retrieved March 27, 2010, foodconsumer.org, 2010.
http://www.liversupport.com/wordpress/2007/04/soda-and-your-liver/, Soda and Your Liver, Nicole Cutler, L.Ac., MTCM, Retrieved March 27, 2010, Natural Wellness, 2010.
http://www.liversupport.com/wordpress/2006/09/five-surprisingly-toxic-items-to-your-liver/, 5 Surprisingly Toxic Items to Your Liver, Nicole Cutler, L.Ac., MTCM, Natural Wellness, 2010.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)