Okrugli stol o hepatitisu u Podgorici

Okrugli stol o hepatitisu u Podgorici
U petak 04. 07. 2008. godine, u Apart Premier hotelu u Podgorici, održan je okrugli stol "Virusni hepatitisi - svjetski javno zdravstveni problem te uloga i utjecaj organizacija civilnog društva u poboljšanju položaja hepatitis pacijenata u Crnoj Gori".


Organizator okruglog stola je Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa "Hepatos" u suradnji s Institutom za javno zdravlje Crne Gore i Odjeljenjem za hepatitise pri Klinici za infektivne bolesti Kliničkog Centra Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Organizacija okruglog stola "Virusni hepatitisi - svjetski javno zdravstveni problem te uloga i utjecaj organizacija civilnog društva u poboljšanju položaja hepatitis pacijenata u Crnoj Gori" dio je planiranih aktivnosti predviđenih projektom Hrvatske udruge liječenih i oboljelih od hepatitisa "Hepatos" koji se provodi u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

Hepatos je potpisao Sporazum o suradnji u provedbi i sufinanciranju projekta međunarodne suradnje i razvojne pomoći s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva za projekt "Hepatitis ne poznaje granice" za razdoblje 01. 01. 2008. - 31. 12. 2008. godine. Ovim projektom Hepatos će pružiti edukacijsku pomoć u vidu informiranja, savjetovanja, interaktivnih edukacijskih radionica, tehničke pomoći o organiziranja javnih skupova kako bi organizacije u BiH bile osnažene za aktivniji rad, a u Crnoj Gori stvoreni preduvjeti za osnivanje prve takve organizacije koja će okupljati oboljele od hepatitisa i baviti se problematikom hepatitisa.

Prema službenim podacima iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore, u razdoblju 2000-2007, broj registriranih oboljelih od hepatitisa C je 302. U 2007. godini Hepatitis C registriran je kod 55 osoba, što predstavlja 70% više nego u prethodnoj godini.
Najveći broj inficiranih je u uzrastu od 20 do 40 godina. Dva puta češće se pojavljuje kod pripadnika muškog spola. Najčešće se dijagnosticira kod intravenskih korisnika droga, zatim kod osoba na hemodijalizi, kod osoba s većim brojem seksualnih partnera, kod homoseksualaca i kod zdravstvenih radnika (posebno onih zaposlenih na hemodijalizi). Način prijenosa bolesti nepoznat je kod 10-30% inficiranih.
Krv se na hepatitis C u Crnoj Gori testira od 1997., a PCR dijagnostika primjenjuje se od sredine 2007. godine.
Ne postoji udruga pacijenata koja se bave isključivo ovom problematikom.

Sudionici i uvodničari okruglog stola bili su liječnici specijalisti iz područja hepatologije iz Republike Hrvatske i Crne Gore, zatim predstavnici Ministarstva zdravlja, rada i socijalnog staranja Crne Gore, Instituta za javno zdravlje Crne Gore, nevladinih organizacija te predstavnici medija.

Između ostalih govornika predsjednica udruge Hepatos, koja je i organizirala ovo događanje, mr. sc. Tatjana Reić, istaknula je:
"Zajednica nažalost ovu dijagnozu najčešće identificira s problemom ovisnosti od droge pojedinca kod kojeg je virus dijagnosticiran, te ga nesvjesno odbacuje i omalovažava. Neznanje, neinformiranost i nedostatak edukacije šire zajednice o ovom oboljenju, njegovim posljedicama, rizičnim skupinama, putovima prijenosa i mogućnostima zaražavanja dovodi do stigmatizacije bolesti te diskriminacije i marginalizacije osoba oboljelih od hepatitisa. Još važnije je istaknuti činjenicu da neznanje caruje posebice kad je u pitanju način na koji se hepatitis C ne prenosi.
Infekcija hepatitisom C postala je globalna epidemija novog milenija. Većina oboljelih nema simptoma, uspjeh dostupnog liječenja je ograničen, a lijekovi su skupi i većina ljudi ih si ne može priuštiti. Cjepivo protiv hepatitisa C ne postoji!
Akutna se vrlo rijetko dijagnosticira jer je praktički asimptomatična, a pacijent se u potpunosti oporavi. Međutim kod 80% zaraženih osoba akutna bolest razvije se u kroničnu bolest jetara te se razvija ciroza ili karcinom. Bolest ima "tihi" tijek i većina pacijenata nema nikakvih simptoma. Simptomi su, ako se pojave, veoma blagi - mučnina, bol u mišićima, umor. Kod velike većine pacijenata bolest se otkriva slučajno, pri rutinskoj kontroli krvi. Zato se ovo oboljenje i naziva "tihi ubojica".

{phocagallery view=switchimage|basicimageid=55}
{phocagallery view=category|categoryid=4|
limitstart=0|detail=0}

HULOH Hepatos nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)