Začin u curry-u može spriječiti oštećenje jetre

curryNova istraživanja iz Saint Louis University sugeriraju kako kurkumin, kemikalija koja daje curry energiju, daje obećavajuće rezultate u liječenju oštećenja jetre od uznapredovalog oblika oboljenja poznatog kao oboljenje masne jetre.

Kurkumin se nalazi u kurkumi indijskom šafranu, biljci koja se koristi u Kini za pravljenje tradicionalnih lijekova već tisućama godina. Nedavna studija Saint Louis University naglašava njegov potencijal u borbi sa sve učestalijim oblikom masne jetre zvanim ne-alkoholnim steatohepatitisom. Povezan s pretilošću, ne-alkoholni steatohepatitis utječe na 3-4% odraslih osoba u SAD i može dovesti do oblika oštećenja jetre zvanog jetrena fibroza te mogućom cirozom, karcinom jetre i smrću.

„Moj laboratorij istražuje molekularni mehanizam jetrene fibroze i potragu za prirodnim načinima za sprječavanje i liječenje ovog oštećenja jetre,“ izjavio je dr.sc. Anping Chen, korespondirajući autor i direktor istraživanja u odjelu za patologiju Saint Louis University.

kurkumin

„Iako su potrebna istraživanja na životinjama te klinički pokusi na ljudima, naša studija sugerira kako bi kurkumin mogao biti učinkovita terapija za liječenje i prevenciju fibroze jetre koja je povezana sa nealkoholnim steatohepatitisom.“

Visoki nivo leptina u krvi te glukoza i inzulin se uobičajeno mogu pronaći kod pretilih pacijenata i pacijenata s dijabetesom tip 2 što može doprinijeti nealkoholnom steatohepatitisu povezanim s fibrozom jetre.

Chenov nedavni rad je bio testiranje učinka kurkumina kod visokog nivoa leptina koji uzrokuje jetrenu fibrozu in vitro ili u kontroliranim laboratorijskim uvjetima.

„Leptin ima ključnu ulogu u razvoju fibroze jetre“, izjavio je.

Visoki nivoi leptina aktiviraju zvjezdaste stanice, stanice koje uzrokuju hiperprodukciju kolagen proteina, glavnog čimbenika fibroze jetre. Istraživači su otkrili kako među ostalim aktivnostima kurkumin eliminira učinke leptina na aktivaciju jetrenih zvjezdastih stanica što zaustavlja razvitak oštećenja jetre.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)