Victrelis (boceprevir) odobren u EU

victrelisMSD, poznatiji kao Merck u SAD i Kanadi je objavio kako je Europska medicinska agencija (EMA) odobrila marketinšku autorizaciju za Victrelis (boceprevir), prvi licenciran proizvod u novoj klasi lijekova za liječenje hepatitisa C. Boceprevir je propisan za liječenje infekcije kroničnog hepatitisa C, genotipa 1 u kombinaciji sa pegiliranim interferonom alfa i ribavirinom kod odraslih pacijenata sa kompenziranom oboljenjem jetra koji prethodno nisu bili liječeni ili kod kojih nije uspjelo prethodno liječenje.

victrelis

Boceprevir je prvi direktno djelujući antivirusni lijek koji cilja virus hepatitisa C koji je licenciran od strane EMA. On djeluje tako što ometa virusnu replikaciju inhibicijom ključnog virusnog enzima (NS3 serin proteaza). Boceprevir je odobren korištenjem ubrzane procjene zbog velikog interesa javnosti. Sada je jedinstveno označen, važeći u 27 zemalja Europske Unije kao i u članicama Europskog Ekonomskog područja, Island, Linhenštajn i Norveška.

„Drago nam je da je EMA odobrila marketinšku autorizaciju boceprevira u kombinaciji sa trenutnom standardnom terapijom,“ izjavio je Paul Robinson, medicinski direktor UK. „Boceprevir predstavlja prvi prvi odobreni lijek nove klase i prvi lijek kojem je odobrena marketinška autorizacija za liječenje HCV u deset godina. MSD je ponosan da je pružio nova zdravstvena rješenja te pružio dodatnu opciju liječenja za pacijente sa kroničnim hepatitisom 1, genotipom 1.“

Odluka MSD je zasnovana na efikasnosti i sigurnosnim rezultatima iz dvije velike faze III kliničke studije provedene u EU i SAD koja je procijenila približno 1500 odraslih pacijenata sa kroničnom HCV infekcijom i  genotipom 1. HCV SPRINT-2 studija je uključila 1097 pacijenata koji do sada nisu bili liječeni i HCV RESPOND-2 studiju koja je uključila 403 pacijenata koji nisu uspijeli sa prethodnom terapijom. Konačni rezultati ovih studija su bili objavljeni 31. Ožujka 2011 godine u New England Journal of Medicine. Boceprevir u kombinaciji sa standardnim liječenjem je pokazao ohrabrujuća statistički značajna poboljšanja kod stalnog virološkog odgovora ili omjera izliječenja u usporedbi sa standardnim liječenjem te sa podnošljivom toksičnošću i nuspojavama.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)