Doručak je važan u zdravlju vaše jetre
Objavljeno
27 July, 2011.
u
Iz svijeta
Osim što pruža stalan izvor energije tijekom dana, otkrijete zbog čega pravilna konzumacija ujutro može spriječiti ili čak preokrenuti oboljenje masne jetre.
Oboljenje masne jetre je u stalnom porastu kao jedan od današnjih glavnih prijetnji za jetru. Zbog toga što masna jetra može dovesti do ozbiljnih oboljenja, zdravstveni savjetnici kontinuirano traže zaštitne strategije protiv ovog rastućeg problema. Poznato kao nešto što je potrebno da bi djeca napredovala u školi, istraživanje pokazuje kako konzumacija ispravnog doručka također može spriječiti oboljenje masne jetre.
O masnoj jetri
Odnoseći se na prekomjernu akumulaciju masnoće u jetrenim stanicama, masna jetra uzrokuje pretjerano naprezanje jetre, upalu i moguće trajno oštećenje jetre. Osim umora ili tupe boli u gornjem desnom dijelu abdomena, rani stadij masnog oboljenja jetre uobičajeni ne daje nikakve simptome. Na sreću, masna jetra koja se otkrije u ranom stadiju može se izliječiti; ipak, napredniji stadiji mogu imati stalne ili čak smrtne posljedice.
Često povezano sa pretilošću, inzulinskom otpornošću, visokim nivoom kolesterola u krvi i hipertenzijom, oboljenje masne jetre utječe na približno 25% odraslih Amerikanaca. Kada nije nastalo zbog konzumacije alkohola, oboljenje masne jetre ima dva stadija:
- Blago oboljenje masne jetre – poznato kao steatoza, ovo se smatra reverzibilnim stanjem označeno prekomjernom masnoćom u jetri bez popratne upale.
- Uznapredovano oboljenje masne jetre – poznato kao steatohepatitis, ovaj stadij uključuje prekomjernu masnoću u jetri koja je popraćena upalom. Ova upala može dovesti do stvaranja ožiljaka na jetri, ciroze (trajnog otvrdnjavanja jetre ili čak do karcinoma jetre.
Na sreću, pažljivi odabir odgovarajuće hrane može pomoći kod zadnjeg stadija oboljenja masne jetre. Objavljeno u svibnju 2005. godine u izdanju American Journal of Gastroenterology, Američki istraživači su istražili su istražili učinke intenzivne dijete na uznapredovani oblik oboljenja masne jetre, steatohepatitisa. Kao što je potvrđeno sa biopsijom, istraživači su otkrili kako 60% pacijenata koji su uspješno završili jednu godinu određene dijete su imali poboljšanja u zdravlju njihove jetre.
Najvažniji dnevni obrok
Uobičajeno smatran kao najvažniji obrok u danu, postoji puno znanstvenih dokaza koji podržavaju redovitu konzumaciju doručka. Neki od zdravstvenih dobrobiti koje su prijavljene kao rezultat konzumacije hranjivog doručka uključuju:
- Povećanje nivoa energije
- Poboljšane metaboličke funkcije
- Smanjenje tjelesne mase
- Poboljšanje kognitivnih funkcija
- Stabilizacija nivoa šećera u krvi
- Smanjenje inzulinske otpornosti
- Smanji nivo akumulacije masnoće u jetri
Sa tako velikim omjerom pozitivnih učinaka na zdravlje, doručak je sigurno zaslužio titulu najvažnijeg obroka u danu. Ipak, dobrobiti od prvog obroka u danu također zavise o tome što se konzumira. Ključ potencijalne reverzije oboljenja masne jetre je odabir doručka sa malim glikemijskim indeksom (GI).
Glikemijski indeks ukazuje na sposobnost različitih oblika hrane koja sadrži ugljikohidrate da podignu nivo glukoze u krvi. Hrana koja sadrži ugljikohidrate se najbrže razloži za vrijeme probave ima najveći glikemijski indeks. Glukoza se apsorbira u krvotok brže nego li bilo koji drugi ugljikohidrat te je zbog toga pridružena vrijednost GI – 100.
Konzumacija doručka sa malim GI
Stimulirajući istraživanje, znanstvenici iz dječje bolnice u Bostonu nagađaju kako puno uobičajene hrane za doručak podiže rizik za uznapredovano oboljenje masne jetre. Obuhvaćena hrana koja ima najviše GI uključuje bijeli kruh, bijelu rižu i visoko obrađene žitarice koje se konzumiraju za doručak.
- Kao što je objavljeno u žurnalu Obesity, osobe sa dijetom koja ima visoki GI su imale dvostruko veću količinu masnoće u svojim tijelima, krvi i jetri. Stručnjaci vjeruju da je iznenadan porast nivoa šećera povezan sa konzumacijom hrane sa visokim GI i dovodi do proizvodnje inzulina koji govori tijelu da proizvodi i skladišti masnoću.
- Kao što je objavljeno u žurnalu Nutrition, Britanski istraživači su otkrili kako se oksidacija masnoća značajno povećava za vrijeme 60-minutne šetnje kada se ženski sudionici za doručak konzumirali ugljikohidrate sa niskim glikemijskim indeksom.
Nažalost, pakiranje uobičajene hrane za doručak uobičajeno ne pokazuje da li ima nizak ili visok GI. Slijedeće sugestije su namijenjene da vam pomognu da vi i vaša jetra dođete u formu sa jutarnjim obrocima koji imaju nizak GI:
- Tost napravljen od raženog kruha ili kruha od 100% žita mljevenog sa kamenjem - ne bijeli kruh ili bijela peciva.
- Zobena kaša pripremljena od drobljene zobi ili isjeckane zobi – ne brzi ili instant proizvodi od zobi.
- Žitarice koje sadrže žitno mekinje i muesli – ne cornflakes, žitarice sa napuhanom rižom ili zašećerene žitarice.
- Voće kao što su trešnje, grejpfrut, suhe šljive, naranče, grožđe, svježe breskve, šljive, kruške i jabuke – ne žitarice sa lažnim voćem koje se sastoje od kukuruznog sirupa, šećera, hidrogeniziranog ulja, umjetnih aroma i boja.
- Mliječni proizvodi kao mlijeko ili čisti jogurt – ne šlag ili jogurt sa kukuruznim sirupom, šećerom, umjetnim aromama i bojama.
Čineći svjestan napor da konzumiramo hranjivi, nisko glikemijski doručak svako jutro je najbolji način da počnemo dan. Osim poboljšavanja nivoa energije, bistrog uma, povećanja vaše sposobnosti za sagorijevanje masnoća i minimizacije tjelesne proizvodnje inzulina, doručak sa niskim GI može pomoći u sprječavanju ili čak reverziji jetrenog oboljenja.
Reference:
http://healthmad.com/nutrition/is-that-fake-fruit-in-your-breakfast-cereal/, Is that Fake Fruit in Your Breakfast Cereal, Kristie Leong, MD, Retrieved May 7, 2011, Healthmad, 2011.
http://www.dailymail.co.uk/health/article-482979/The-cereal-killer-threatening-liver.html, The cereal killer threatening your liver, Retrieved May 7, 2011, Associated Newspapers Ltd, 2011.
http://www.everydayhealth.com/healthy-recipes-pictures/sugar-not-so-sweet.aspx?xid=nl_EverydayHealthHealthyAging_20110502, Sugar: Not So Sweet, Madeline Vann, MPH, Retrieved May 4, 2011, Everyday Health, Inc., 2011.
www.ghfbb.ir/index.php/ghfbb/article/download/127/121, The impact of breakfast in metabolic and digestive health, Ikuko Kamada, et al, Retrieved May 7, 2011, Gastroenterology and Hepatology From Bed to Bench, 2011.
http://www.liversupport.com/wordpress/2011/04/l-carnitine-may-help-a-fatty-liver/, L-Carnitine May Help a Fatty Liver, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved May 7. 2011, Natural Wellness, 2011.
http://www.livestrong.com/article/239326-low-glycemic-index-breakfast-foods/, Low Glycemic Index Breakfast Foods, Glenda Taylor, Retrieved May 7, 2011, Demand Media, Inc., 2011.
http://www.medpagetoday.com/PrimaryCare/DietNutrition/13738, Fat Burns Faster After Low-Glycemic Breakfast, Charles Bankhead, Retrieved May 7, 2011, Everyday Health, Inc., 2011.
http://www.medterms.com/script/main/art.asp?articlekey=20691, Glycemic Index Definition, Retrieved May 8, 2011, MedicineNet, Inc., 2011.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15842581, One-year intense nutritional counseling results in histological improvement in patients with non-alcoholic steatohepatitis: a pilot study, Huang MA, et al, Retrieved May 7, 2011, The American Journal of Gastroenterology, May 2005.
http://www.webmd.com/diet/guide/most-important-meal, Why Breakfast Is the Most Important Meal of the Day, Retrieved May 7, 2011, WebMD, LLC, 2011.
LINK
www.liversupport.com