Upozorenje sredstva za odbijanje komaraca u vezi hepatitisa C

komaracOsim smanjenja rizika os svrabnih oteklina i oboljenja koje prenose komarci, DEET može pogoršati stanje jetre kod osoba sa hepatitisom C.
Komarci se pojavljuju kao sve veća neugodnost kao nikada do sada. Kako bi izašli na kraj sa njihovom sve većom pojavom, raste i marketinška potražnja za sredstvom za odbijanje komaraca koje sadrži DEET. Iako je DEET (dietil-meta-toluamid) prilično efikasan u odbijanju komaraca, njegova toksičnost predstavlja zabrinutost za osobe inficirane sa hepatitisom C.
Hepatitis C, potencijalno kronična virusna infekcija jetre, usporava svojstvo jetre da filtrira i čisti krv. Jetra oboljelih od hepatitisa B mora više raditi kako bi neutralizirala toksine u krvi zbog toga što se mora boriti sa virusom i funkcionirati usprkos upali i ožiljcima na njoj. Zbog toga, kemikalije koje se udahnu, apsorbiraju ili konzumiraju predstavljaju dodatni napor za jetru kod osobe koja ima hepatitis C.

O komarcima


Mi obično mislimo o komarcima kao iritantnoj napasti koja ostavlja iza sebe svrabljive otekline na izloženoj koži. Širom svijeta komarci prenose malariju, žutu groznicu i denga groznicu. Ipak, oboljenja koja prenose u SAD su primarno encefalitis i virus zapadnog nila. Iako komarci ne prenose virus hepatitisa, zaštita od ovih insekata predstavlja dodatnu opasnost za one koji se već bore sa hepatitisom. Kao jedna od najpoznatijih ljetnih napasti, komarci se razmnožavaju u ustajalim vodama kao što su kišni odvodi, močvare, kišni žljebovi, rupe u drveću, kantama i starim gumama. Neke činjenice o ovim iritirajućim insektima:

  • Komarci se razvijaju iz jaja do odraslih u periodu do deset dana
  • Komarci su u glavnom aktivni od sumraka do zore
  • Samo se ženski komarci hrane ljudskom krvlju
  • Ženski komarac može poleći istovremeno 100 do 300 jajašaca
  • Ženski komarac može imati prosječno 1000 do 3000 potomstva u svom životnom ciklusu
  • Većina komaraca ostaje unutar 1 kilometar od mjesta razmnožavanja


Zbog čega su toliko rašireni

Dok neka područja zemlje imaju veći udio, postoje dva razloga zbog čega je nedavno došlo do eksplozije populacije komaraca:

  1. Klimatske promjene – prema ekolozima glavni krivac za globalno zatopljenje, većina zemalja je nedavno pretrpjela neobično veliku količinu kiša i povećanja temperatura.
  2. Posrnula ekonomija – dokazi ekonomske recesije, povećanje broja gubitaka hipoteke naglašava potencijal širenja komaraca posebno u okolini isključenih kuća koje sa stražnje strane imaju bazen.

Naravno, ova dva uvjeta stvaraju savršene uvjete za razmnožavanje komaraca.


DEET


DEET je sredstvo za odbijanje insekata koji se koristi u proizvodima za spriječavanje ugriza insekata kao što su komarci, muhe, mušice i ostali mali leteći insekti. Razvijen od strane vojske SAD 1946 godine u svrhu zaštite vojnika u područjima nastanjenim insektima, sredstva za odbijanje insekata koja sadrže DEET se nalaze u općoj upotrebi od 1957 godine.
DEET je kemikalija koja može ući u krvotok preko:

  • Apsorpcije – zbog toga što se uobičajeno primjenjuje direktno ka kožu, DEET se brže apsorbira kada je u kombinaciji sa proizvodima za kožu koji sadrže alkohol. Konzumacija alkohola može također biti uzrok veće apsorpcije DEET-a kroz kožu. Proizvodi za sunčanje koji sadrže DEET također uzrokuju veću apsorpciju. Nakon nanošenja na kožu, DEET se može pronaći u krvi i do 12 sati kasnije.
  • Inhalacije – DEET može biti inhaliran kada se sprejevi koriste u blizini tijela posebno u zatvorenim prostorima gdje isparavanja ostaju neko vrijeme u zraku.
  • Gutanja – iako ljudi ne gutaju namjerno sredstva za odbijanje komaraca, moguće je gutanje DEET-a ako ruke nisu temeljito oprane nakon nanošenja DEET-a na kožu.

Postoje različita izvješća koja potvrđuju toksičnost DEET-a. Istraživanja Duke Univerziteta pokazuju kako redovno korištenje kemijskih sredstava za odbijanje insekata kao što su DEET može oštetiti moždane stanice i interakcije sa lijekovima. Farmakolog koji je provodio ovu studiju je primijetio smrt moždanih stanica te promjene ponašanja kod životinja izloženih DEET-u nakon njegovog učestalog i dugog korištenja. Druga studija je pokazala kako se do 15% DEET-a apsorbira preko kože u krvotok. Zbog toga što je metaboliziran u jetri, DEET-ova toksičnost predstavlja razlog za zabrinutost osoba sa hepatitisom C.


10 alternativa DEET


Zbog toga što najučinkovitiji način odbijanja ovih insekata predstavlja dodatni teret za jetru, slijedeći prijedlozi predstavljaju alternativu upotrebe toksičnih kemikalija:

  • Tjedno mijenjajte svu stajaću vodu. To uključuje pojilišta za ptice, umjetna jezera i nefiltrirane bazene
  • Uklonite nepotrebnu vegetaciju ili otpad iz okoline bilo koje vode stajaćice
  • Zatvorite prozore, vrata i ostale otvore sa mrežama za komarce
  • Izbjegavajte izlazak na otvorene prostore za vrijeme sumraka i zore kada su komarci najaktivniji
  • Namažite vašu kožu sa visoko kvalitetnim ekstraktom limunove trave
  • Prema izvješću „The New England Journal of Medicine“, sojino ulje je prirodno i efikasno sredstvo za odbijanje insekata
  • Grupa istraživača sa Iowa Univerziteta laboratorijski je dokazala kako je esencija ulja iz biljke mačja metvica deset puta efikasnija nego li DEET u odbijanju komaraca
  • Istraživači pri "Malaria Institute" u Indiji su dokazali kako se sastojak sjemenki Nim drva pokazao efikasnijim od DEET-a. "U.S. National Research Council" i "Journal of the American Mosquito Control Association" su potvrdili njegovu djelotvornost.
  • Zbog toga što komarce prirodno odbija njegov miris, jedite puno svježeg češnjaka
  • Izbjegavajte jesti banane i ostalo voće bogato kalijem zbog toga što komarce privlači mliječna kiselina koja se izlučuje nakon konzumiranja ove hrane

Usprkos milionima komaraca koje lete uokolo, možete biti mirni. Za one koji nisu zabrinuti za zdravlje jetre, DEET je jedan od načina za odbijanje ovih insekata. Ali, ako imate hepatitis C i želite pomoći vašoj jetri, razmislite o ne-toksičnim alternativama kako bi preživjeli najezde komaraca.

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)