Još četiri ključne prednosti mlijeka čička (sikavica-silimarin)
Objavljeno
07 September, 2009.
u
Iz svijeta
Opravdavajući njegovo korištenje za zaštitu jetre, puno nas zna kako je mlijeko čička snažni antioksidant i jetreni detoksifikator. Pogledajte četiri dodatna jaka razloga zbog kojih mlijeko čička pomaže u borbi protiv hepatitisa C.
Širom svijeta osobe sa hepatitisom C radije uzimaju mlijeko čička nego li bilo koji vitamin, ili biljni dodatak hrani. Iako, kad se uzima oralno, ne pojačava bilo koje antivirusno svojstvo, mlijeko čička je pomoglo puno ljudi s hepatitisom C u sprječavanju napredovanja jetrenog oboljenja, te dajući bolje šanse za uspješan tretman. Sve dok u potpunosti ne shvate kako mlijeko čička može pomoći u bitki sa hepatitisom C, puno ljudi nije svjesno mogućnosti ove biljke u održavanju zdravlja jetre.
Iako mu antioksidativne kvalitete nisu upitne, stotine kliničkih ispitivanja su ispitale tvrdnje da mlijeko čička doista štiti jetru. Primarno zasnovano na dizajnu njihove studije, neki znanstvenici su otkrili kako su dokazi nesigurni, dok ostali inzistiraju kako mlijeko čička može biti superiorno standardnom tretmanu hepatitisa C. Iako većina odgovornih liječnika nikada ne bi savjetovala zamjenu biljnog dodatka za vitalni režim tretmana, sve veći broj liječnika ohrabruje svoje pacijente sa hepatitisom C u kombinaciji ova dva u svrhu optimalnog ishoda tretmana.
Mlijeko čička može koristiti nekome sa hepatitisom C na slijedeće načine:
- Mlijeko čička snižava nivo aspartat aminotransferaza (AST) – Krvni marker koji indicira oštećenje tkiva u jetri, AST je enzim koji se često mjeri za vrijeme tretmana hepatitisa C. Izvješće predstavljeno 2008 na međunarodnoj AIDS konferenciji iz male studije o mlijeku čička pokazalo je kako kod sudionika ko-inficiranih sa hepatitisom C i HIV-om, oni koji su uzimali mlijeko čička su imali prosječno smanjenje AST od 8.4 dok je placebo skupina pokazala prosječno povećanje AST od 27.9.
- Intravenozno mlijeko čička pokazuje antivirusnu aktivnost – Objavljeno u studenom 2008. godine u žurnalu Gastroenterology, istražitelji su otkrili kako je velika doza silibina (najaktivniji sastojak mlijeka čička), primijenjena intravenozno, bila dobro podnošena od strane sudionika. Dodatno, intravenozni silibin je pokazao značajni antivirusni efekt protiv hepatitisa C prilikom punog doziranja pegiliranog interferona/ribavirina kod osoba koje nisu imale odgovor na terapiju. Ovo smanjenje viremije kod hepatitisa C je bilo naznačeno kao ovisno o količini doze.
- Mlijeko čička pomaže regeneriranju jetrenog tkiva – Za osobe sa kroničnim hepatitisom C, mogućnost regeneriranja jetre je ključna za oporavak oštećenih jetrenih stanica. Mlijeko čička zaista pomaže jetri da se sama regenerira stimulirajući rast jetrenih stanica koje zamjenjuju dijelove koji su oštećeni. Kao što je objavljeno 2008 godine u lipanjskom izdanju „Pharmacognosy Reviews“, mlijeko čička stimulira vitalnu sintezu proteina preko RNA enzimske polimeraze 1.Silibinin, za koji se vjeruje da je odgovoran za ovaj proces može ovo postići imitirajući steroidni hormon.
- Mlijeko čička smanjuje zalihe željeza u ljudskom tijelu – Eksperimentalne i kliničke studije sugeriraju kako višak željeza može pogoršati oštećenje jetre kod pacijenata sa kroničnim virusnim hepatitisom povećavajući rizik od hepatične fibroze i ciroze, pogodujući razvitku raka jetre i sprječavajući stalni virološki odgovor na antivirusnu terapiju. Studija objavljena 2008 godine u rujanskom broju „Journal of Clinical Gastroenterology“ pokazuje kako je tretman silibinom phytosomom bio povezan sa smanjenjem zaliha željeza u tijelu posebno među pacijentima sa uznapredovanom fibrozom.
Većina njegovih zagovornika vjeruje u mlijeko čička kao zaštitnika jetre zbog toga što je snažan antioksidant, i pomaže u detoksifikaciji otrova. Ipak, manje poznata četiri svojstva, koja su gore opisana, čine mlijeko čička jednostavnijim za uporabu za svakoga tko živi s kroničnim hepatitisom C.
Izvor: LINK