Upozorenje kod ciroze - oprez za volanom

upravljanje automobilomCiroza se može razviti u jetri ako kronični hepatitis uznapreduje do zadnjeg stadija jetrenog oboljenja. Stručnjaci procjenjuju kako najmanje pola osoba sa cirozom ima neki oblik hepatične encefalopatije a istraživanje pokazuje kako ova kombinacije može povećati rizik od prometnih nezgoda.

Kada kronični hepatitis uznapreduje do ciroze, može se pojaviti cijeli niz dodatnih razloga za zabrinutost. Jedna od komplikacija ciroze koje se treba najviše bojati, hepatična encefalopatija se teško otkriva u ranom stadiju. Utječući na koncentraciju osobe i vrijeme potrebno za reakciju, čak i mala nesreća sa takvim stanjem predstavlja veliki rizik za osobe koje upravljaju motornim vozilima.

Hepatična encefalopatija

Hepatična encefalopatija (HE) predstavlja oštećenje mozga i nervnog sistema koje se događa kao posljedica poremećaja rada jetre. U rasponu od blage do ozbiljne, HE uzrokuje različite simptome nervnog sistema uključujući promjene u:

  • refleksima
  • svijesti
  • ponašanju

Kao što je viđeno kod ciroze, nagomilavanje toksina nastaje kao rezultat smanjene cirkulacije krvi u jetri. Iako je točan uzrok HE nepoznat, stručnjaci se slažu kako ona proizlazi iz prekomjernih otrova u krvotoku koji oštećuju centralni nervni sistem. Kod osoba koje imaju postojane poremećaje rada jetre, HE može biti potaknuta od strane:

  • gastrointestinalnog krvarenja
  • prekomjerne konzumacije proteina
  • infekcija
  • renalnih oboljenja
  • medicinskih procedura koje zaobilaze krv kraj jetre
  • nepravilnosti u elektrolitima (posebno smanjenje kalija) – potencijalno nastajući kao rezultata povraćanja,  paracenteze il uzimanja diuretika.


Hepatična encefalopatija može biti potaknuta bilo kojim stanjem koje rezultira:

  • alkalozom – kada postoji višak osnovnih lužina u tjelesnim tekućinama
  • nizak nivo kisika u tijelu
  • upotreba lijekova koji vrše supresiju centralnog nervnog sistema (kao što su barbiturati ili benzodijazepinska sredstva za smirenje)
  • operacija
  • dodatna oboljenja


Stupnjevi HE

Kao oštećenje jetre napreduje, povećava se količina toksina koji cirkuliraju i uzrokuju oštećenje nervnog sistema. Također, stupanje neurološkog oštećenja se karakterizira rastućim stupnjevima. Jedan od značajnijih testova za postavljanje hepatične encefalopatije je asteriksis, inače poznat kao tremor ruku (lepršanje). Asteriksis je definiran od strane University of Washington Division of Gastroenterology kao isprekidano krilno mahanje ispruženih ruku. Upotrebom ovih i ostalih markera, stupnjevi HE su slijedeći:

Stadij 0 = Smatran kao pod-klinički, ne postoje grube vidljive promjene u osobnosti ili ponašanju osim na specijalnim testovima funkcije centralnog nervnog sistema. Dodatno, ne postoji asteriksis.

Stadij 1= U ovom stadiju može biti prisutan asteriksis. Karakteristični simptomi su kraće vrijeme koncentracije, pogoršan rukopis i mogućnost izvođenja jednostavne aritmetike, narušen san, narušeno pamćenje i promjene raspoloženj

Stadij 2 = Stadij 2 je karakteriziran letargijom i/ili apatijom, dezorijentacijom, neodgovarajućim ponašanjem, nerazgovijetnim govorom i očiglednim asteriksisom.

Stadij 3 = Povezano sa velikom dezorijentacijom, polu-omamljenost ili omamljeno ponašanje, u trećem stadiju HE teško je izvući zaključak o asteriksisu.

Stadij 4a = U ovom kasnom stadiju HE, pacijent je u otvorenoj komi. Mogu se desiti napadi sa fluminantnim zatajenjem jetre.

Stadij 4b = Kada je HE fatalna, hernijacija natečenog cerebruma izlazi kroz osnovu lubanje (foramen magnum)


Dokazi povezuju prometne nezgode sa HE

U studiji objavljenoj u listopadu 2007 godine u Journal of American Gastroenterology, istraživači su procijenili više od 100 sudionika sa cirozom te usporedili njihove nesreće sa motornim vozilima i prometnim prekršajima sa kontrolnom skupinom u kojoj su bile zdrave osobe. Nakon što su iz studije isključili osobe koje uzimaju lijekove koji mogu utjecati na vozačke sposobnosti, sudionici sa cirozom, posebno oni sa ranim stadijem HE su imali značajno više prometnih nesreća i prekršaja.

Iako po procjenama 20-85% osoba sa cirozom razvije HE, oni koji imaju početni stadij nisu uvijek svjesni oštećenja centralnog nervnog sistema. Iako svi sa cirozom nemaju HE, većina će vjerojatno imati neki dokaz o početnom stadiju nakon specifičnog testiranja.

Prema autorima studije, „opće je poznato kako je hepatična encefalopatija komplikacija prouzročena cirozom. Ipak, spektar učinaka povezanih sa komplikacijom nije dobro prepoznat od strane kliničara koji se brinu za takve pacijente. Iako pacijenti sa ovom komplikacijom mogu imati vrlo prepoznatljive i otvorene dokaze o oštećenju, ostali mogu ispoljiti promjene u kognitivnim funkcijama koje su previše suptilne da bi bile otkrivene standardnim neurološkim ispitivanjima. „Ove napomene sugeriraju kako su specifični testovi jedini način utvrđivanja štete koja se događa centralnom nervnom sistemu te da postoji povećani rizik povezan sa vožnjom.“

Na što obratiti pažnju
Ako imate cirozu ali niste bili na pregledu za HE kod neurologa, korisno je biti upoznat sa ranim znakovima bolesti. Odgoda u vremenu reakcije i abnormalan vrijeme potrebno za kočenje su karakteristike prvog stadija HE i vrlo lako mogu utjecati na sposobnost vožnje. Opće prepoznatljivi simptomi ovog stadija disfunkcije mozga uključuju:

  • kraće trajanje pamćenja
  • pogoršan rukopis
  • pogoršana sposobnost izvođenja jednostavne aritmetike
  • pogoršano spavanje i pamćenje
  • promjena ponašanja

Na osnovi ove studije, učestale nezgode sa motornim vozilima ili prometni prekršaji mogli bi eventualno biti nadodani na ovu listu.

Ako jetreno oboljenje uznapreduje u cirozu, određivanje da li postoji neki utjecaj na mozak može pomoći osobi da poboljša vlastito zdravstveno stanje i sigurnost. Bez obzira da li promjene u vašem raspoloženju i ponašanju ukazuj ili ne kazuju na HE, statistika naglašava potrebu osoba sa cirozom za dodatnim oprezom prilikom upravljanja automobilom.

Reference:
Bajaj JS, et al, Minimal Hepatic Encephalopathy in Cirrhotic Patients and Its Association with Traffic Violations, American Journal of Gastroenterology, September 2007.
Worobetz, LJ, First Principles of Gastroenterology, (p. 537), AstraZeneca Canada Inc., 2000.
www.medscape.com, Is Minimal Hepatic Encephalopathy Associated With Increased Risk for Motor Vehicle Accidents and Traffic Violations?, David A. Johnson, MD, FACG, FACP, Medscape, 2007.
www.nlm.nih.gov, Hepatic Encephalopathy, National Institutes of Health, 2007.
www.uwgi.org, The Liver and Biliary System: Hepatic Encephalopathy, University of Washington Division of Gastroenterology, 2007.





Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)