Sodium benzoat: smanjenje oštećenja jetre uzrokovano gaziranim napitcima
Objavljeno
26 March, 2010.
u
Iz svijeta
Kako bi bezalkoholna pića održali svježim i spriječili rast opasnih bakterija, kod bezalkoholnih pića se godinama koristi sodium benzoat. Ipak, pročitajte zbog čega je ovaj uobičajen konzervans određen kao štetan za vaše zdravlje i otkrijte kako možete pomoći u minimiziranju potencijalne toksičnosti i mitohondrične štete od sodium benzoata.
Ubrzavajući tijek jetrenog oboljenja, konzumacija gaziranih napitaka može doprinijeti pogoršanju vašeg zdravlja. Jednom dijagnosticirano jetreno oboljenje, sveukupni terapijski cilj je sprečavanje pogoršanja vašeg stanja. Sa progresijom jetrenog oboljenja, smanjuje se količina funkcionalnih jetrenih stanica uzrokujući fibrozu jetre te na kraju i cirozu jetre. Dodatno, nr funkcionalne, cirozne stanice jetre su podložnije mutaciji u rak nego li zdrave stanice. Zaštita od pogoršanja zdravlja jetre pomaže da vaše jetrene stanice funkcioniraju na najvećem mogućem nivou.
Zaštita jetre uobičajeno znači učenje kako održati jetru zdravom i to primjenom slijedećih šest promjena u načinu života:
- Naglašavanje važnosti odmarajućeg sna
- Redovito vježbanje
- Smanjenje stresa i učenje kako ga izbjeći
- Odabir pravilne prehrane i napitaka
- Izbjegavanje štetne hrane i napitaka
- Uzimanje biljnih dodataka hrani u cilju očuvanja zdravlja jetre
Kao dio tipičnog Američkog izbora napitka, gazirani napitak pripada listi proizvoda koju trebate izbjegavati kada imate oboljenje jetre. Lista sastojaka kod nekih bezalkoholnih napitaka koji kontroverzno promoviraju zdravi način života uključuju veliku količinu fruktoznog kukuruznog sirupa, aspartam, kofein, fosfornu kiselinu te od nedavno, kada se pogleda pod mikroskopom, sodium benzoat.
Sodium benzoat
Zbog svoje sposobnosti da održi bezalkoholna pića svježim i što sprečava rast bakterija, sodium benzoat se već duže vrijeme koristi kod bezalkoholnih pića. Iako agencije za hranu u SAD i Europi odobravaju sodium benzoat kao siguran sastojak, postoji puno dokaza koji dokazuju suprotno. Ovaj uobičajeni konzervans se navodi kao štetan za naše zdravlje zbog mogućeg formiranja toksičnih kemikalija koje uzrokuju oštećenje ljudske DNA.
1. Stvaranje toksičnih kemikalija – kako bi sačuvali zdravlje jetre, osobe sa jetrenim oboljenjem bi trebale nastojati izbjegavati konzumaciju bilo čega što je toksično. 2006 godine se pojavio strah vezan za sodium benzoat u svezi dokaza kao o njemu kao potencijalnom uzročniku karcimoma kada se kombinira sa askorbinskom kiselinom, poznatijom kao vitamin C. Pod određenim uvjetima, kombinacija sodium benzoata i vitamina C može kreirati kancerogenu kemikaliju, benzen.
Povezan sa karcinomom kod ljudi, benzen se kemijski otpušta u zrak iz emisije automobila te zapaljenog ugljena i ulja. Benzen se također intenzivno u industriji koja proizvodi kemikalije, boje, deterdžente, sintetička vlakna, otapala, gumu i neke plastike. Radnici izloženi ovim sastojcima imaju visoki rizik od razvitka karcinoma zbog kronične izloženosti benzenu. Slijedom istrage u British Food Standards Agency zbog ovih optužbi, četiri bezalkoholna pića su povučena sa stalaža trgovina u UK zbog visokog nivoa benzena. U.S. Food and Drug Administration je izvijestila o pronalasku visokog nivoa benzena u pet od sto testiranih bezalkoholnih napitaka:
- Safeway Select Diet Orange
- AquaCal Strawberry Flavored Water Beverage
- Crystal Light Sunrise Classic Orange
- Giant Light Cranberry Juice Cocktail
- Crush Pineapple
FDA je izvijestila kako je upozorila ove kompanije o visokom nivou benzena u njihovim napicima i kako su se sve složile o preformulaciji napitaka.
2. Oštećenje DNA – Oštećenje DNA jetrenih stanica može potaknuti smrt tih stanica i moguće kreirati kancerogenu stanicu. Profesor Peter Piper, profesor molekularne biologije i biotehnologije pri Britain’s Sheffield University je testirao utjecaj sodium benzoata na žive stanice kvasca u laboratorij. Ono što je otkrio ga je alarmiralo: sodium benzoat je oštećivao važno područje DNA u „pogonskoj centrali“ stanice poznatom kao mitohondrija. Prema Piperu, „ove kemikalije (sodium benzoat) imaju sposobnost uzrokovanja znatne štete na DNA u mitohondriju sve do točke kada ju potpuno deaktiviraju. Mitohondrij konzumira kisik koji vam daje energiju i ako ju oštetite dada nastanu ozbiljni poremećaju u radu stanice.“
Pridonoseći napredovanju jetrenog oboljenja, oštećenje mitohondrija je uobičajeno povezano sa starošću i zloupotrebom alkohola. Ipak, sada znamo kako naizgled bezopasna limenka gaziranog napitka može doprinijeti pogoršanju zdravlja jetre.
Iako je lako biti šokiran još jednim sastojkom gaziranog napitka, ima nade za potencijalno minimiziranje bilo kojeg potencijalnog mitohondrijskog oštećenja od sodium benzoata. Jedan dodatak prehrani koji je kombinacija mlijeka čička (Silymarin) i NT faktora dvostruko štiti jetru.
- Mlijeko čička (Silymarin) – ova biljka se stoljećima koristi za zaštitu jetre od toksičnih sastojaka. Jačajući stanične zidove hepatocita (jetrenih stanica), mlijeko čička je u mogućnosti spriječiti otrovne supstance kao što su benzen da uđu i oštete stanicu.
- NT faktor – klinički dokazano da smanjuje umor i do 40%, NT faktor konkretno obnavlja oštećene mitohondrije. Zasnovano na tehnologiji zamjene lipida, ovaj dodatak prehrani jača stanice na molekularnom nivou. Kombiniranjem sastojaka potrebnih za zdrave stanične membrane sa fosfo-glikolipidima, NT faktor sprječava napade slobodnih radikala i obnavlja staničnu membranu kako bi minimizirali štetu nastalu sodium benzoatom.
Iako postoje neka izvješća o tome kako velike kompanije preformuliraju svoje napitke kako bi potpuno eliminirali potencijalno kreirajući benzen, te glasine ostaju nepotvrđene. Zbog toga što bilo kakvo izlaganje ovim poznatim kancerogenim sastojcima donosi rizik za osobe sa jetrenim oboljenjem, Consumer Union, neprofitabilni izdavač Consumer Reports, savjetuje slijedeće mjere opreza:
- Pročitajte naljepnicu sa sadržajem. Napitci koji kombiniraju soli benzoata (navedeni kao sodium benzoat ili kalij benzoat) sa vitaminom C (askorbinska kiselina) mogu potaknuti nastanak benzena.
- Ako kupujete napitke sa ovom kombinacijom sastojaka, spremite ih na hladno mjesto i tamno mjesto (zbog toga što toplina potiče formiranje benzena)
Jedan od načina optimizacije zdravlja vaše jetre je temeljito istraživanje svega što konzumirate kako bi izbjegli za jetru potencijalno štetne supstance. Ipak, rijetka konzumacija gaziranog napitka neće nikome naštetiti.
Reference:
Efrati C, et al., Effect of sodium benzoate on blood ammonia response to oral glutamine challenge in cirrhotic patients: a note of caution, The American Journal of Gastroenterology, December 2000.
http://www.consumersunion.org/pub/core_food_safety/003710.html, Benzene in Soft Drinks, Retrieved March 10, 2010, Consumers Union, 2010.
http://news.independent.co.uk, Caution, Some Soft Drinks May Seriously Harm Your Health, Martin Hickman, Independent News and Media Unlimited, May 2007.
www.associatedcontent.com, Study: Soft Drink Ingredient Sodium Benzoate May Lead to Cirrhosis, Parkinson’s, Griff, May 2007.
www.drweil.com, Too Much Sizzle in Soda?, Andrew Weil, MD, Weil Lifestyle LLC, July 2007.
www.ntfactor.com, Nutritional Therapeutics, Inc., 2007.
www.organicconsumers.org, Soda Ingredients Linked to Cirrhosis and Cancer, Organic Consumers Association, 2007.
www.vision.org, Old Preservative Study Sparks New Media Fizz, vision.org, June 2007.
Izvor: LINK