Što trebate znati o akupunkturi za hepatitis C

AkupunkturaTretman akupunkturom se često smatra kako pomaže osobama sa hepatitisom C, najučestalijim krvlju prenosivim oboljenjem u SAD. Kronični hepatitis C se često može razviti u uznapredovano jetreno oboljenje sa ozbiljnim, potencijalno fatalnim ishod. Iako nedavna farmaceutska otkrića izgledaju obećavajuće, trenutni tretman za hepatitis C je efikasan kod samo polovice inficiranih osoba. Bez garancije u izlječenje, puno ljudi potraži pomoć izvan farmaceutske industrije.

Utječući pozitivno na osobe sa jetrenim oboljenjem tijekom proteklih 2000 godina, tradicionalna kineska medicina (Traditional Chinese Medicine - TCM) ima više pristupa u borbi sa hepatitisom C od kojih je najpoznatija akupunktura. Usprkos tome što je kod puno osoba postigla uspjeh, strah i pogrešno shvaćanje još uvijek odvraćanju ljude od nje. Nekoliko ostalih mitova koji konstantno prate akupunkturu su:

* Mit – Hepatitis C se lako širi akupunkturom
* Istina – Iako dijeljenje kontaminiranih igala može prenijeti virus, današnja akupunktura koristi samo sterilne, jednokratne igle. Kada se koriste propisno od strane ovlaštenih akupunkturista, ne postoji rizik od prijenosa hepatitisa C.

* Mit – Akupunktura je bolna
* Istina – Većina osoba koja se podvrgne akupunkturi doživljavaju blage osjećaje koji variraju od topline do pospanosti. Za one osobe koji su posebno osjetljive na akupunkturu, praktičari TCM mogu koristiti pedijatrijske igle kako bi spriječili osjećaje bola.

* Mit – Akupunktura može izliječiti hepatitis C
* Istina – Tretmani akupunkturom mogu pomoći u više aspekata kroničnog hepatitisa C (olakšavanje simptoma, jačanje imuniteta i poboljšanje jetrene funkcije) ali tvrdnja da ona može izliječiti virus nije točna.


Jedno od pravila TCM je da se svaka osoba tretira individualno, na osnovi njene ili njegove specifične prezentacije. Zbog toga je tretman akupunkturom za hepatitis C prilagođen svakom pacijentu posebno. Kada govorimo o znanstvenom dokazivanju njene učinkovitosti, poseban pristup prilagođen svakom pacijentu je glavna slabost akupunkture. To je zbog toga što se cijenjeni klinički pokusi oslanjaju na ujednačenost tretmana kako bi se postigao reproduktibilan zaključak. Bez obzira na ovaj izazov, anegdotalan dokaz i nekoliko studija favoriziraju upotrebu akpunkture za hepatitis C.

Osmišljen za nekoliko najučestalijih oblika na koji se hepatitis C pojavljuje, protokoli akupunkture su uspješno pomogli osobama inficiranim sa hepatitisom C tako što su smanjili simptome, normalizirali ili smanjili jetrene enzime i usporili progresiju jetrenog oboljenja.

  • 1995 godine provedena je pilot studija među osobama ko-inficiranim sa HIV i virusnim hepatitisom (Bi C) pri Francisco's Quan Yin Healing Arts Centru kja je ukazala kako akupunktura sama po sebi može imati učinak na smanjenje i/ili normalizaciju nivoa jetrenih enzima.
  • U lipnju 2010 i izdanju Acupuncture in Medicine, Turski istraživači su otkrili kako se depresivni simptom i mijalgija (mol u mišićima) koji su uobičajeni kod pacijenata sa kroničnim hepatitisom B i C mogu značajno smanjiti sa akupunkturom.
  • U kolovozu 2010 u izdanju Neuroscience Letter Brazilska studija je otkrila kako je akupunktura utjecala na povećanje broja T-stanica, učinak za koji je poznato da jača imunološki sistem.
  • U lipnju 2010 godine u izdanju Medical Acupuncture, istraživači iz Oregona su istražili učinkovitost akupunkture na smanjenje ozbiljnih nuspojava od interferonske terapije za hepatitis C. Otkrili su kako akupunktura nudi značajne dobrobiti pacijentima liječenim sa interferonom zbog hepatitisa B zbog toga što smanjuje bolove u mišićima, umor, razdražljivost i mučninu.

Akupunktura je uobičajeno bezbolna i ne predstavlja rizik prijenosa oboljenja; ipak, ona nije pouzdano sredstvo za eliminaciju hepatitisa C. Umjesto toga, akupunktura bi se trebala koristiti kao snažan dodatak tradicionalnoj medicinskoj terapiji. Sve dok farmaceutska industrija ne napravi učinkovitiji tretman za hepatitis C, akupunktura ostaje metoda bez lijekova koja može smanjiti simptome, ojačati imunološki sistem i poboljšati funkciju jetre.




Reference:

http://aim.bmj.com/content/early/2010/06/04/aim.2009.002170.abstract, Acupuncture for depression and myalgia in patients with hepatitis: an observational study, Zeliha Kocak Tufan, et al, Acupuncture in Medicine, June 2010.
http://www.acufinder.com/Acupuncture+Information/Detail/Chinese+Traditional+Medicine+for+Hepatitis+C, Chinese Traditional Medicine for Hepatitis C, Dr. Misha Cohen, OMD, L.Ac., Retrieved August 21, 2010, docmisha.com, 2010.
http://www.docmisha.com/applying/hepatitisc/hepatitisc.htm, Hepatitis C Help, Misha Cohen, OMD, L.Ac., Retrieved August 21, 2010, Misha Ruth Cohen, 2010.
http://www.liebertonline.com/doi/abs/10.1089/acu.2010.0740, Acupuncture for Adverse Effects of Interferon Therapy for Hepatitis C Infection, Diane Miller MD, et al, Retrieved August 22, 2010, Medical Acupuncture, June 2010.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20709154, Acupuncture is Effective to Attenuate Stress and Stimulate Lymphocyte Proliferation in the Elderly, Pavao TS, et al, Retrieved August 22, 2010, Neuroscience Letters, August 2010.
http://www.pacificcollege.edu/acupuncture-massage-publications/acupuncture-for-cirrhosis.html, Acupuncture for Cirrhosis, Retrieved August 22, 2010, Pacific College of Oriental Medicine, 2010.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)