Mlijeko čička (Silymarin) ometa replikaciju hepatitisa C

cicakNovi dokazi sugeriraju kako silymarin ometa reprodukciju hepatitis C virusa i ciklus razmnožavanja.
Stoljećima se ekstrakt mlijeka čička (silymarin) koristio za poboljšanje funkcije jetre. Ova praksa je prepoznata širom svijeta, posebno kod miliona ljudi koji žive sa kroničnim hepatitisom C. Stotine studija su dale dokaze kako silymarin (ekstrakt mlijeka čička) predstavlja snažnu zaštitu za jetru. Ipak, postoji puno kontradiktornih izvještaja u vezi sposobnosti silymarina da direktno utječe na hepatitis C virus. Dajući još više razloga za osobe sa hepatitisom C da uzimaju silymarin, nova studija je pokazala kako silymarin ima više djelovanja na životni ciklus hepatitis C virusa.


Dvije prethodne studije su ukazale na korisnosti silymarina protiv hepatitisa C koje uključuju:

- U izdanju žurnala Hepatology u veljači 2008 godine objavljeno je istraživanje mlijeka čička na 1145 sudionika HALT-C studije sponzorirano od strane National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease. Iako su osobe koje su dobivale mlijeko čička imale sličan nivo jetrenih enzima i hepatitis C viremije u usporedbi sa onima koji ga nisu dobivali, oni koji su ga dobivali su imali manje simptoma povezanih sa jetrom te su imali poboljšanu kvalitetu života.

- U izdanju žurnala Gastroenterology objavljenja je Francuska studija gdje su istraživači procjenjivali komercijalno raspoloživi intravenski silibinin – najučinkovitiji sastojak silymarina – kod osoba sa hepatitisom C. Istraživači su se složili kako silibinin utječe na funkciju polimeraze hepatitisa C – rezultat koji je usporediv sa onim što lijekovi za STAT-C (Specifically Targeted Ativiral therapy for Hepatitis C) mogu uraditi – bez njihovih popratnih nuspojava.

Nova studija nadalje prepoznaje mlijeko čička kao anti-hepatitis C supstancu istraženih antivirusnih svojstava i mehanizama silymarina na kultiviranim (uzgojenim u laboratriju) tanicama ljudske jetre inficiranih sa virusom. Studija, financirana dijelom od strane National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCAM) je bila objavljena u lipnju 2010 godine u Hepatology žurnalu.


Nakon uzgoja ljudskih stanica jetre i njihovog inficiranja sa virusom hepatitisa C, stanice su bile izložene ili standardnim lijekovima za hepatitis C ili razrijeđenom dozom silymarina. Istraživači su zatim otkrili slijedeće:

  • Silymarin sprečava ulazak i fuziju virusa hepatitisa C u ciljane stanice jetre.
  • Silymarin umanjuje sposobnost virusa da proizvodi RNA i zbog toga utječe na dio životnog ciklusa virusa.
  • Kada se radila usporedba sa neliječenim stanicama, silymarin je značajno smanjio viremiju (iako u manjem stupnju nego li liječenje sa interferonom).
  • Silymarin je spriječio širenje hepatitis C virusa sa stanice na stanicu

Nakon uzimanja u obzir svih varijabli, istraživači su zaključili  kako se antivirusna aktivnost silymarina uključuje blokiranje ulaza i prijenosa hepatitisa C sa inficiranih stanica.

Stručnjaci se slažu kako je potrebno više dobro organiziranih pokusa kako bi se razumjela, kvantificirala i verificirala učinkovitost silymarina protiv hepatitis C virusa. Potrebno je više dokaza da bi uklonile zapreke koje okružuju doprinos biljaka u borbi protiv hepatitisa C. U međuvremenu, postoji dovoljno dokaza koji potvrđuju sposobnost silymarina u zaštiti jetre i poboljšanju jetrene funkcije – dva svojstva od kojih svaka osoba sa hepatitisom C može imati dobrobiti.


Reference:

http://nccam.nih.gov/research/results/spotlight/061610.htm, Effects of Milk Thistle Extract on the Hepatitis C Virus Lifecycle, Retrieved August 13, 2010, National Institutes of Health National Center for Complementary and Alternative Medicine, 2010.
http://www.hcvadvocate.org/news/newsLetter/2010/advocate0210.html#2, Healthwise: Milk Thistle, Lucinda K. Porter, RN, Retrieved August 13, 2010, Hepatitis C Support Project, 2010.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19962982, Silibinin and related compounds are direct inhibitors of hepatitis C virus RNA-dependent RNA polymerase, Ahmed-Belkacem A, et al, Retrieved August 14, 2010, Gastroenterology, March 2010.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20512985, Multiple effects of silymarin on the hepatitis C virus lifecycle, Wagoner J, et al, Retrieved August 13, 2010, Hepatology, June 2010.
http://www.webmd.com/digestive-disorders/tc/milk-thistle-topic-overview?ecd=wnl_hep_071510, Milk Thistle - Topic Overview, Retrieved August 14, 2010, WebMD, LLC, 2010.




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)