Studija vezana a hepatitis B je pokazala kako majke koje imaju hepatitis B mogu dojiti djecu

dojenjePrema novoj studiji, nove majke sa hepatitisom B mogu sigurno dojiti svoju djecu sve dok se pridržavaju nekoliko sigurnih uputa.
Virus hepatitisa B uzrokuje upalu i naticanje jetre i može dovesti do kroničnog oštećenja organa. Infekcija se širi preko krvi, nečistih igala. Također se može prenijeti sa majke na dijete za vrijeme trudnoće ili trudova.

Do sada nije bilo jasno da li dojenje može također prenijeti virus. Izjavili su istraživači u Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Ovo izvješće, recenzija prošlih studija umanjuje te strahove.

Čak i kod majki sa virusom, „dojenje bi se trebalo preporučiti kao vrijedan izvor hranjivih sastojaka za dojenčad,“ izjavio je Dr. Zhongjie Shi sa Temple University in Philadelphia.

Istraživači su kombinirali podatke od prethodnih 10 studija koje su sve bile provedene u Kini a koje su uspoređivale omjer hepatitisa B kod beba na više od 1000 majki sa virusom. Približno polovina tih majki je dojila djelu.

Kako bi se spriječio prijenos hepatitisa B sa majke, bebama se daje cjepivo i još jedna injekcija sa lijekom odmah nakon rođenja te se cijepe tva ili tri puta više za vrijem prvih nekoliko mjeseci života.

Do svog prvog rođendana, 31 od 637 beba koje su dojile majke pozitivne na hepatitis B. Taj podatak se usporedio sa 33 od 706 koje majke nisu dojile.

Istraživači su objasnili kako je većina tih dojenčadi bila inficirana sa virusom za vrijeme trudnoće ili poroda.

Shi je izjavio kako je krv najlakši način za prijenos hepatitisa B sa majke na dijete nakon čega slijede amnionska tekućina i vaginalna sekrecija. Nadodao je kako je hepatitis B 100 puta infektivniji od HIV.

Majke bi trebale izbjegavati dojenje ako imaju napuknute ili krvareće bradavice ili lezije na grudima, zabilježili su autori zbog toga što to može biti najlakši način prijenosa virusa.

Prema svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, približno 350 miliona osoba širom svijeta živi sa kroničnom hepatitis B infekcijom dok je skoro 2 milijarde bilo inficirano. Jedna od četiri osobe inficiranih sa virusom kao dijete na posljetku umre od raka jetre ili ožiljaka na jetri koji nastaju kao posljedica oboljenja.

Shi je zaključio kako je potrebno više studija na ovu temu a novi rezultati su „od najveće vrijednosti u zemljama u razvoju i područjima sa visokom prevalencijom hepatitisa B ili gusto naseljenim područjima kao što je Indija, Kina i jugoistočna Azija.




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)