Pegilirani interferon kod hepatitisa C povezan sa povećanim mortalitetom

HCVPrema studiji objavljenoj u travanjskom izdanju Hepatology, dugotrajan tretman kod pacijenata sa uznapredovanim kroničnim hepatitisom C je povezan sa sveukupno povećanim mortalitetom zbog uzroka koji nisu povezani sa jetrom.

Dr. Adrian M. Di Bisceglie sa svojim kolegama iz Saint Louis University School of Medicine su odredili učestalost i uzroke smrti kod 1050 pacijenata sa uznapredovanim kroničnim hepatitisom C koji su bili dio HALT C pokusa. Sudionici koji nisu imali odgovor na prethodnu antivirusnu terapiju su bili raspoređeni da nasumično primaju dugotrajnu terapiju pegiliranim interferonom ili da ne primaju terapiju (kontrolna grupa). Pacijenti su naknadno bili praćeni prosječno 5.7 godina za koje vrijeme su istražitelji procijenili omjer transplantacija jetara i kategorizirali smrtne slučajeve koji su povezani sa jetrom ione koji nisu kao povezen i nepovezane sa komplikacijama vezanim uz pegilirani interferon.

Istražitelji su identificirali 74 pacijenta koji su bili podvrgnuti transplantaciji jetre i 122 smrtna slučaja (12%) od kojih je 62% bilo povezano sa jetrom a 38% nije bilo povezano sa jetrom. Pacijenti u grupi sa pegiliranim interferonom su imali veći kumulativni omjer mortaliteta kroz sedam godina nego li kontrolna grupa (20% vs 15%, P=0.049). Razlika je bila veća kod pacijenata sa fibrozom nego li kod pacijenata sa cirozom (14% vs 7%). Razlika je bila slična i kada su bili uključeni pacijenti sa transplantacijom. Mortalitet nakon tri godine tretmana je bio većinski nevezan uz jetru bez identifikacijskih slučajeva a jedan smrtni slučaj je bio direktno povezan sa komplikacijama vezanim uz pegilirani interferon. Grupa pod tretmanom i kontrolna grupa su imali sličan mortalitet povezan sa jetrom.

„Povećanje mortaliteta se desilo kod pacijenata u grupi sa dugotrajnim tretmanom pegiliranom interferonom ali je povećanje mortaliteta bilo pripisano smrtnim slučajevima koji nisu bili povezani sa jetrom te se u većini desilo kod pacijenata sa pred-ciroznom uznapredovanom fibrozom,“ napisali su autori.

Nekoliko autora studije je pokazalo financijsku povezanost sa farmaceutskom industrijom uključujući Hoffmann-La Roche Inc. (sada Genentech) koja je djelomično financirala studiju.




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)