Studija pokazuje kako bi vitamin D mogao pomoći u borbi sa hepatitisom C

vitamin DNova studija je otkrila kako davanje vitamina D pacijentima sa hepatitisom C dramatično smanjuje prisutnost virusa u krvi.
Studija koja je provedena od strane „Rebecca Sieff“ bolnice i „Hillel Yaffeh“ medicinskog centra u Haderi od strane dr. Assy Nimera i rr. Saif Abu-Moucha je obuhvatila 90 pacijenata sa hepatitisom C.

Ova otkrića su prezentirana u studenom na AASLD konferenciji.

Kroz šest mjeseci kao dodatak standardnom tretmanu koji je uključivao interferon jednom tjedno i dnevnu dozu ribavirina, 30 pacijenata je također liječeno sa 1000 jedinica vitamina D dnevno. Kontrolna grupa od 60 pacijenata je liječena bez vitamina.

Kako bi procijenili utjecaj vitamina D na tretman, prije početka studije svim pacijentima uključujući i onima iz kontrolne grupe te onima kod kojih se otkrilo da imaju manjak vitamina D, davan je vitamin D kao dodatak tako da su svi sudionici počeli studiju iz iste točke.

Mjesec dana nakon početka tretmana virus je nestao iz krvi kod 44% pacijenata u grupi koji su primali dodatak vitamina D za razliku od 18% među kontrolnom grupom.
Nakon tri mjeseca, omjer uspjeha za grupu koja je dobivala dodatak vitamina D je porastao na 96% u usporedbi sa 48% u kontrolnoj grupi.
Ostali nalazi iz studije koji će biti prezentirani slijedeći mjesec u Kfar Blumu na konferenciji Izraelske asocijacije za proučavanje jetre pokazuju kako se ovaj trend nastavlja čak i nakon završetka tretmana.
Početni rezultati pokazuju kako je šest mjeseci nakon završetka tretmana, kod 90% pacijenata liječenih sa lijekovima uz dodatak vitamina D virus potpuno nestao a oni su se potpuno oporavili.

„Lijekovi za hepatitis C se primjenjuju na pacijentima kroz približno godinu dana i povremeno virus nestane iz krvi ali ostane na drugim mjestima, na primjer u jetri i limfnim žlijezdama,“ objasnio je Nimer, direktor odjeljenja za bolesti jetre pri Rebecca Sieff bolnici. Na kraju tretmana, virus se može vratiti u krv ali smo otkrili kako od pacijenata kojima je davan vitamin D, virus se nije vratio, tj. izlučen je iz tijela.“

Kako vitamin D poboljšava stanje kod pacijenata sa hepatitisom nije potpuno jasno. Ipak, prema Niemeru, „Već je ranije dokazano kako vitamin D poboljšava imunološki sistem povećavajući aktivnost T stanica (bijelih krvnih stanica koje pomažu u borbi protiv patogena), poboljšava tjelesnu reakciju na hormon inzulina i smanjuje nivo pro-upalnih proteina koji su razlog infekcije jetre prouzročene virusom.“

Ova otkrića se granaju na važne strane, najviše u svjetlu teškoća efikasnog liječenja svih pacijenata sa hepatitisom C, oboljenja koje je postalo vodeći uzročnik ciroze jetre i potrebe za transplantacijom jetre,  i uslijed toga uzročnik raka jetre broj jedan.

To je jedini oblik hepatitisa za koji još nije razvijeno cjepivo.

„Proteini koji okružuju virus se konstantno mijenjaju te je zbog toga teško napraviti cijepivo za njega“, izjavio je Nimer.

Vjeruje se kako približno 300 ljudi u Izraelu živi sa hepatitisom C i prima terapiju lijekovima. Svjetska zdravstvena organizacija ukazuje kako je ovo zarazno oboljenje globalnih razmjera: u SAD se godišnje dijagnosticira 2-4 miliona pacijenata, 5-15 miliona pacijenata u Europi i 12 miliona pacijenata u Indiji. Većina njih nisu svjesni kako su inficirani i ne primaju terapiju lijekovima što povećava rizik od pogoršanja jetrene funkcije.

Također je učestalo oboljenje u Japanu gdje se godišnje dijagnosticira 350 000 novih slučajeva, i u Egiptu gdje 20% davaoca krvi biva odbijeno kao nositelji hepatitisa C.

Virus se primarno širi kontaktom sa inficiranom krvi, bilo preko transfuzija krvi ili nesteriliziranih igala, većinom među korisnicima narkotika.

Rizik za infekciju preko nezaštićenih spolnih odnosa je nizak – približno 2-3%.

Zadnjih godina medicinska literatura je naglašavala kako je vitamin D efikasan u smanjenju rizika od raznih oboljenja uključujući infektivna oboljenja, dijabetes te čak raka dojke, raka prostate i raka debelog crijeva. On također povećava efikasnost tretmana za pacijente sa rakom.

U članku objavljenom 2006 godine se sugerira mogućnost kako je manjak vitamina D za vrijeme oblačnih dana ili zime uzrok izbijanja gripe i povećanja rizika od respiratornih oboljenja kod djece, usprkos tome što je kasnije objavljeni članak osporio ove nalaze.

Neka vas obasja sunce

Vitamin D se apsorbira iz sunčevih zraka, ali prema nedavno provedenim studijama tijekom proteklih godina, čak i u sunčanom Izraelu značajan dio populacije pati od nedostatka vitamina D.

Istraživanje provedeno pri Rambam Medical Centru u Haifi je otkrilo kako postoji nekoliko pomanjkanja vitamina D u ultra-ortodoksnoj zajednici zbog njihove čedne odjeće koja štiti većinu tijela od sunčevih zraka.

Istraživanje provedeno prije godinu i po pri Kupat Holim Meuhedet organizaciji za zdravstvenu zaštitu, koja je provjeravala nivo vitamina u krvi djece do 19 godina, otkrila je prosječni nivo od 22 nanograma po milimetru vitamina D. Ova količina je samo 2/3 preporučenog nivoa (32 jedinice).

U ultra-ortodoksnom Kiryat Sanz susjedstvu u Netanya je otkriven posebno ozbiljan manjak vitamina sa prosjekom od 18.5 jedinica. Ipak, čak i u susjedstvu Jeruzalema, Baki, koji je posebno sekularan, prosječni izmjereni nivo je bio samo 29 jedinica.

Prije dvije godine prof. Sophia Ish-Shalom je otkrila kako mladi visoko tehnološki radnici također imaju manjak vitamina D zbog puno sati provedenih u uredima za vrijeme dnevnih sati.

Oko 5-10% nivoa vitamina D se dobiva iz hrane, posebno iz lososa, sardina, skuša, bakalara, tuna i žumanca jaja. Nivo vitamina D se mjeri u međunarodnim jedinicama.

Pri „National Academy of Science's National Institute of Health“, preporučena dnevna konzumacijska doza je 200 jedinica vitamina D do 40 godina starosti, 500 jedinica od 51-70 godina starosti i 600 jedinica za osobe starije od 71 godinu.

Više stručnjaka tvrdi kako su preporučene doze preniske a pitanje je predmet rasprave kod profesionalnih medicinskih udruga na zapadu.

Zadnjih mjeseci, ministarstvo zdravlja je počelo promoviranje plana za povećanjem nivoa vitamina D među Izraelcima, obogaćivanjem mlijeka, odobravanjem uvoza dodataka hrani koji sadrže vitamin D u većim dozama i povećanjem svjesnosti važnosti vitamina među trudnicama i djecom.



Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)