Slavljenje Valentinova: Slatki tretman za hepatitis C
Objavljeno
14 February, 2010.
u
Iz svijeta
Na prvi pogled, tradicija za Valentinovo u vezi davanja čokolade može se ??initi kao nezdravom za nekoga tko ima hepatitis C. Ipak, istraživanja pokazuju na dva razloga zbog čega će odabir prave vrste čokolade pokazati kako brinete o zdravlju jetre vaše najdraže osobe.,
Ulaskom u bilo koji dućan će vas podsjetiti na tradiciju darivanja čokoladne bombonijere ili čokolade vezano za Valentinovo. Godišnji praznik 14. veljače koji slavi ljubav, obično se povezuje sa tri stvari: čestitkama, cvijećem i čokoladom. Zbog zabrinutosti za zdravlje jetre onih koji žive sa virusom hepatitisa C, osobe sa ovom infekcijom pretpostavljaju kako im je bolje da izbjegavaju čokoladu za vrijeme ovog praznika zaljubljenih.
Određena hrana pogoršava hepatitis C
Kod života sa kroničnim hepatitisom C mora postojati svjesnost o kvaliteti svake hrane koju se konzumira. To je potrebno zbog toga što jetra osobe sa ovim virusom pod velikim stresom – a jetra je organ koji mora filtrirati svaki toksin ili kemikaliju koju unesemo. Dodatno, hrana bogata masnoćama može pojačati upalu jetre. Uslijed toga, prerađena, masna hrana predstavlja nepotrebni izazov za jetru sa hepatitisom C. U cilju očuvanja zdravlja jetre, osobe sa hepatitisom C se konstantno savjetuju da konzumiraju hranjivu, nemasnu, cjelovitu dijetalnu hranu.
Čokolada
Većina ljudi stavlja čokoladu u kategoriju slatkiša, relegirajući ju kao nezdravu hranu visoko bogatu šećerom, masnoćom, kalorijama i kemikalijama. Ovo je točno za neke komercijalne čokoladne štapiće. Ipak, nisu svi čokoladni štapići jednako napravljeni. Visoko kvalitetna tamna čokolada bez lješnjaka, karamela ili ostalih zaslađenih punjenja ima privilegiju tvrdnje kako ima brojne zdravstvene pogodnosti.
Zbog toga što se čokolada pravi iz biljaka, sadrži puno istih karakteristika kao i tamno povrće. Tamna čokolada sadrži visoku količinu flavonoida, sastojka bogatog antioksidantima koji ima brojne zdravstvene dobrobiti. Stručnjaci vjeruju kako tamna čokolada sadrži vrlo veliki broj antioksidanta – skoro osam puta veći od onog u jagodama.
Ipak, ovi flavonoidi su specifični za tamnu čokoladu zbog toga što mliječna čokolada ne sadrži niti približno isti nivo antioksidanta a bijela čokolada ih uopće nema. Prema mr.sc. Mauro Serafini iz Talijanskog nacionalnog instituta za istraživanje hrane, razlog zbog kojega je dokazano kako je tamna čokolada zdravija od mliječne čokolade je u tome što mlijeko iz mliječne čokolade može sprečavati apsorpciju antioksidanta, poništavajući njegova korisna djelovanja.
Postoje dva glavna razloga zbog kojih tamna čokolada može biti od koristi za osobe sa hepatitisom C: otklanjanje stresa i smanjenje krvnog tlaka.
Otklanjanje stresa
Kao potencijalno za život opasno oboljenje sa samo 50% šansama za ozdravljenjem, život sa kroničnim hepatitisom C je često povezan sa stresom. Nažalost, stres povećava zagušenje jetre te zbog toga može dodatno potaknuti oštećenje jetre uzrokovano hepatitisom C.
Istraživači su otkrili kako je tamna čokolada razuman pristup otklanjanju stresa. Kao što je objavljeno u „ACS' Journal of Proteome Research“, istraživači su otkrili kako konzumacija pola tvrde čokolade približno jednom dnevno kroz dva tjedna smanjuje hormone stresa u tijelu osoba koje su izložene velikom stresu.
Smanjenje krvnog tlaka
Pojedinci sa uznapredovanim hepatitisom C mogu bolovati od portalne hipertenzije. Kada hepatitis C uzrokuje značajne ožiljke na jetri, pritisak krvi u portalnoj veni (veni koja prenosi krv od probavnih organa u jetru) se povećava. Osobe sa portalnom hipertenzijom koje također imaju visoki krvni pritisak su podložnije ozbiljnim zdravstvenim problemima.
Zasnovano na istraživanju objavljenom u siječnju 2010 godine u Američkom žurnalu za hipertenziju, tamna čokolada ima mogućnost smanjivanja krvnog pritiska. Iako idealna formulacija i doziranje još nisu utvrđeni, stručnjaci vjeruju kako mala količina tamne čokolade ima korisni učinak za osobe sa hipertenzijom ili portalnom hipertenzijom.
Korisni učinci za jetru visoko kvalitetne tamne čokolade ne znači da se treba prepustiti uživanju u njoj. Čokolada još uvijek ima puno kalorija i masnoće i kao i većinu slatkiša treba ju umjereno konzumirati. Mali komadić tamne čokolade svaki dan se čini primjeren.
Smanjivanjem stresa i krvnog pritiska, mali komadić tamne čokolade može biti koristan za osobe sa hepatitisom C. Zbog toga, bez obzira da li vi ili vaš partner imate virus hepatitisa, 14 veljače možete proslaviti tradicionalno poklanjajući čokoladu.
Reference:
http://en.wikipedia.org/wiki/Valentine%27s_Day, Valentine's Day, Retrieved February 3, 2010, Wikimedia Foundation Inc., 2010.
http://longevity.about.com/od/lifelongnutrition/p/chocolate.htm, Health Benefits of Chocolate, Mark Stibich, PhD, Retrieved February 4, 2010, About.com, 2010.
http://www.integrative-healthcare.org/mt/archives/2006/02/dark_chocolate.html, Dark Chocolate for the Love of Life, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved February 4, 2010, Natural Wellness, 2010.
http://www.medicalnewstoday.com/articles/170829.php, Dark Chocolate May Improve Metabolic Stress Response Say Nestlé Researchers, Retrieved February 2, 2010, MediLexicon International Ltd, 2010.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19910929?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=5, Effect of cocoa products on blood pressure: systematic review and meta-analysis, Desch S, et al, Retrieved February 2, 2010, American Journal of Hypertension, January 2010.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20034049?itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_RVDocSum&ordinalpos=1, Increased caffeine consumption is associated with reduced hepatic fibrosis, Modi AA, et al, Retrieved February 2, 2010, Hepatology, January 2010.
http://www.rxpgnews.com/hepatitis-c-virus/Caffeine_intake_found_to_cause_less_liver_fibrosis_230400.shtml, Caffeine intake in chronic hepatitis C patients associated with less liver fibrosis, Retrieved February 2, 2010, RxPG, January 2010.
Izvor: LINK