Povezanost oštećenja jetre i visoko-masne ishrane
Objavljeno
21 January, 2008.
u
Iz svijeta
Prema rezultatima nove studije, objavljene u studenome u časopisu Hepatology, kojega u ime American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD) izdaje John Wiley & Sons, ishrana s visokim stupnjem masnoće može ubiti regulatorne T stanice u jetri, omogućujući steatozi (jednostavnije, masnoj jetri) da se razvije u steatohepatitis (masna jetra sa upalnim procesom).
Bolest nealkoholne masne jetre (NAFLD), uvjetno povezana s pretilošću, može varirati u ozbiljnosti od obične jetrene steatoze do nealkoholnog steatohepatitisa (NASH) pa sve do ciroze koja može dovesti do smrti. Ipak, napredovanje bolesti nije u potpunosti shvaćeno. Prevladava mišljenje da su potrebna dva pokušaja. Prvi je produžena prekomjerna prehrana koja uzrokuje nakupljanje masnoća u jetri. Drugi pokušaj je bio hipotetizirati uključenje oksidativnog pritiska, mitohondrične ozljede ili proizvodnju upalnog citokina uključujući regulatorne T stanice (Tregs).
Tregs se nedavno pojavio kao glavni faktor u imunološkoj regulaciji jetre pa su istraživači predvođeni Xsiong Ma s Johns Hopkins Sveučilišta u Baltimoru tražili da se odredi njegova uloga u patogenezi NASH-a. Oni su pretpostavili da je regulacija prouzročena Tregsom smanjena kod masne jetre što čini upalu još jačom kada je organ izložen sekundarnim ozljedama.
Kako bi potvrdili ovu hipotezu, hranili su odrasle miševe visoko masnom ishranom kako bi doveli po pretilosti, steatoze i otpornosti na inzulin, sličnoj kao što se pojavljuje kod ljudi. (Miševi u kontrolnoj grupi bili su hranjeni normalnom ishranom). Ispitali su mišje jetrene limfocite tekućom citometrijom. Istraživači su zatim ubrizgali u miševe upalnu jetru što prouzročilo egzogeni lipopolysaccarhide (LPS, bakterijski otrov obično prisutan u normalnim crijevima i koji se prenosi u jetru protokom krvi), te su proučili serum i jetreno tkivo žrtvovanog miša.
Pronašli su da se jetreni Tregs postupno smanjuje za vrijeme primjenjivanja visoko masne ishrane i na kraju 8. tjedna nivo je bio upola manji od polovice onih miševa koji su jeli normalnu ishranu. Visoko masna ishrana prouzročila je običnu steatozu i učinila miševe više prijemčivim na LPS. Oni na visoko masnoj ishrani, koji su iscrpili Tregs, pretrpjeli su velika oštećenja jetre i bili izloženi LPS.
"Prema našim saznanjima, ovo je prvi put da je je Tregs bio povezan s upalnim procesom kod steatoze inducirane dijetom," navodi autor. Zanimljivo, također su pronašli da je iscrpljenje Treg preokrenuto samo od sebe kada su miševi prebačeni sa visoko masne dijete na normalnu ishranu.
"Kao zaključak, ova studija prikazuje da Tregs ima važnu ulogu u kontroliranju jetrenih upala", navode autori. " Mi pretpostavljamo da iscrpljenje Tregsa može biti ključni događaj u prelasku od obične steatoze do steatohepatitisa." Njihovi rezultati također daju naslutiti kako strategija, kojoj je cilj povećanje broja i/ili funkcija Tregsa, treba biti istražena kako bi se poboljšala prognoza bolesti ne-alkoholne masne jetre.
Izvor www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje.