Nivo kumarina u Kineskom cimetu varira čak i kada je sa istog drva

CimetZnanstvenici su izvijestili kako postoje „velike“ varijacije u količini kumarina u uzorcima kore Kineskog cimeta sa drveća koje raste u Indoneziji. Taj prirodni sastojak u začinu može teoretski predstavljati rizik od uzrokovanja oštećenja jetre kod manjeg broja osjetljivih ljudi koji konzumiraju veće količine cimeta. Ovo izvješće je objavljeno u dvotjedniku ACS' bi-weekly Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Friederike Woehrlin i njegove kolege su zabilježili kako je cimet u SAD i Europi drugi po redu najpopularniji začin, odmah iza crnog papra. Cimet, koji se dobiva od kore drveća se prodaje u obliku štapića i praha s time da se zemlja porijekla rijetko deklarira na pakiranju. Postoje dvije vrste: Cejlonski cimet (također poznati kao „pravi“ cimet) i kineski cimet. Cejlonski raste u Šri lanci (bivši Cejlon), Sejšelima i Madagaskaru. Kineski cimet uobičajeno dolazi iz Kine i Indonezije. Obje vrste sadrže kumarin, prirodni začin koji se nalazi u biljkama. Studije su povezale visoki unos kumarina sa oštećenjem jetre kod manjeg broja osjetljivih ljudi.

Znanstvenici su analizirali 91 uzorak cimeta kupljenih u dućanima u Njemačkoj. Otkrili su kako su postojale velike varijacije u nivoima kumarina u različitim uzorcima kora Kineskog cimeta. Zbog toga su analizirali uzorke kora kineskog cimeta sa pet drveća koje su dobili direktno iz Indonezije i otkrili velike varijacije čak i među uzorcima dobivenim sa jednog stabla. Studija je potvrdila kako su štapići Kineskog cimeta imali najveći nivo kumarina dok je onaj sa Cejlona imao najmanji. Prosječno, Kineski cimet u prahu je sadržavao do 63 puta više kumarina nego li Cejlonki cimet u prahu a Kineski štapići cimeta su sadržavali 18 puta više kumarina nego li Cejlonski. Izvješće napominje kako su „potrebna daljnja istraživanja kako bi se identificirali faktori koji utječu na nivoe kumarina u Kineskom cimetu te mogućnost dozvoljavanja u budućnosti berbe Kineskog cimeta sa niskim nivoom kumarina.“

Štapići cimeta

Zdravstveni službenici kažu kako skoro nemoguće za potrošaće da uoče razliku između Cejlonskog i Kineskog cimeta u prahu. Štapići cimeta ipak izgledaju drugačije. Kineski cimet se sastoji od tankog sloja savijene kore dok Cejlonski cimet ima tanke slojeve kore savijene u štapić.

DOWNLOAD FULL TEXT ARTICLE




Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)