Kompanije Bristol-Myers i Gilead žele ponoviti uspjeh koktela lijekova za AIDS kod hepatitisa C

HIV HCVBristol-Myers Squibb Co. i Gilead Sciences Inc., proizvođači najprodavanijih kombinacija tableta za AIDS traže načine da ponove uspjeh u borbi sa virusom hepatitisa C.

Ove kompanije spadaju među desetak koje razvijaju koktele lijekova koji su efikasniji a manje toksični i lakši za uzimanje negoli trenutne terapije.

Kombinacije tableta su dizajnirane tako da izliječe virus hepatitisa C bez upotrebe interferona, desetljeće starog lijeka koji uzrokuje simptome nalik gripi a djeluje samo kod pola pacijenata. Iako je virus u preliminarnim testovima nadmudrio nove mješavine, studije se nastavljaju zbog toga što će prva mješavina koja bude djelovala osvojiti tržište koje će do 2014 godine vrijediti 8 milijardi dolara.

„Mi nastojimo duplicirati paradigmu koja je revolucionirala HIV terapiju prije više od desetljeća te primijeniti te lekcije na hepatitis C“, izjavio je Ira Jacobson, medicinski direktor centra za studiranje hepatitisa C. „Ja vjerujem da ako temeljito uradimo supresiju virusa, virus će s vremenom izgubiti snagu i nestati iz jetre.“

200 miliona ljudi

Analiza Dartmouth Medical School iz Hanovera je pokazala kako oko 200 milijuna ljudi širom svijeta ima hepatitis C. Oboljenje često ostaje prisutno kao kronično i uzrokuje mučninu, slabost i umor te uzrokuje uništenje jetre kroz desetljeće.

Interferon, standardi oblik liječenja koji se daj u paru sa generičkim lijekom ribavirinom kako bi povećao snagu, djeluje tako što stimulira imunološki sistem.

Dvije nove opcije za hepatitis C bi mogle biti predstavljene iduće godine, telaprevir od strane Vertex Pharmaceuticals i Johnson & Johnson te boceprevir od strane Merck & Co. Lijekovi su slični skupini lijekova za AIDS zvanih inhibiori proteaze koji spriječavaju replikaciju virusa. Oba se koriste sa interferonom i ribavirinom.

3 milijarde dolara

Očekuje se kako će kombinacije do 2013 godine generirati više od 3 milijarde dolara svake godine, s time da se procjenjuje kako će telaprevir donijeti 2.6 milijardi, izjavio je Howard Liang, analitičar u Leerink Swann & Co. u Bostonu.
http://www.leerink.com/default.aspx

Nove antivirusne kombinacije su oralni lijekovi ane injekcije i imaju potencijal da izliječe pacijente koji se nisu uspjeli izliječiti sa ostalim lijekovima, izjavio je Liang.

„I kliničari i pacijenti bi radije odabrali lijek koji kojinema nuspojave interferona i ribavirina“, izjavila je Alexandra Makarova, analitičarka Decision Resources. „Ako kombinacija direktnih antivirusa omogućiti doktorima da isključe interferon i ribavirin, to bi moglo potpuno isključiti potrebu za njima.“

Optimalna kombinacija

Istraživači nisu identificirali optimalnu oralnu kombinaciju za hepatitis C. Početna izvješća pokazuju kako liječenja sa samo jednom tabletom ili kombinacijom sa malim dozama nisu dovoljna da obuzdaju virus a istražitelji rade nove, snažnije kombinacije. FDA koja je u početku odbacivala studije bez interferona i ribavirina, sada je dozvolila njihovo obavljanje.

Mogućnost kreiranja jetrenih stanica iz matičnih stanica, uzgoj miševa koji su bolji model za hepatitis C i izoliranje stanica iz ljudskih jetara inficiranih sa virusom čine lakšim identifikaciju i kombinaciju najboljih koktela prije njihovog testiranja na ljudima, izjavio je Michael Charlton, direktor programa za transplantaciju pri Mayo klinici u Rochesteru.

„Otvaraju se šanse za više inovativnih kombinacija oralnih terapija“, izjavio je Charlton koji u prosjeku primi novog pacijenta svakih 30 minuta kada radi u Minneapolisu. „Još uvijek postoji drugi i treći val kombinacija koji se istražuju“, izjavio je Charlton.

Testovi u drugom stupnju


Bristol-Myers će na AASLD prezentirati rezultate iz drugog stupnja testiranja kombinacije eksperimentalnog ihibitora proteaze, sličnog onom što se koristi za AIDS, sa novom tabletom iz nove skupine lijekova za borbu protiv virusa. Ta dva sastojka zvana BMS-790052 i BMS-650032 su prestala djelovati u samo tri tjedna. Dodavanjem interferona i ribavirina koktel ova dva lijeka je potisnulo virus u vremenu od tri mjeseca.

Gilead će izvijestiti o rezultatima studije eksperimentalnog inhibitora proteaze, GS-9256 sa drugim novim lijekom GS-9190 koji spada u drugu skupinu lijekova.

Studija je otkrila kako je dodavanje samog ribavirina odgodilo ili smanjilo razmnožavanje virusa. Vertex je prekinuo kombinaciju male doze telaprevira i eksperimentalnog lijeka VX-222 nakon što je došlo do porasta virusa za vrijeme prvog mjeseca liječenja. Trenutno se testira kombinacija sa visokom dozom.

Razvoj Mercka

Merck interno razvija nekoliko oralnih lijekova za hepatitis C dok istovremeno traži partnere za rarvoj svojih sastojaka, izjavila je Lisa Peedicone, globalni direktor znanstvenih poslova za hepatitis C proizvode kompanije.

Kombinacija dva oralna lijeka iz kompanija Roche i Pharmasset je bila u mogućnosti suzbiti virus za vrijeme početnih 13 dana studije. Kombinacija uključuje inhibitor proteaze te inhibitor polimeraze.

„Trebamo dovesti sve ljude koji imaju sve te lijekove zajedno za stol,“ izjavio je Charlton. „Potreban je netko sa velikim resursima kako bi se razvio koktel od više lijekova.“

Preliminarni podaci sugeriraju kako nova familija lijekova poznata kao nukleozidni inhibitori polimeraze koji blokiraju enzim koji virus treba za razmnožavanje može igrati ključnu ulogu u kombinacijama lijekova, izjavio je Leerink’s Liang. Pharmasset i Idenix su među nekoliko kompanija koje rade sa ovim lijekovima što ih čine poželjnim partnerima ili potencijalnim metama za preuzimanje, izjavio je Leerink’s Liang.

Rani dani


„Ovo su kao rani dani HIV-a“, izjavio je Stuart Ray, direktor programa za infektivna oboljenja pri Johns Hopkins University School u Baltimoru. „Pokušavamo odvagnuti sigurnost nabavke ovih lijekova čim postanu raspoloživi u odnosu na rizik čekanja kada je poznato da će jetreno oboljenje napredovati kod svih naših pacijenata.“





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)