Lijekovi koji sadržavaju acetaminofen predstavljaju opasnost za osobe sa hepatitisom C

acetaminofenZnanje koji lijek sadrži acetaminofen može vam pomoći da zaštitite vašu jetru te da budete korak ispred nadolazećeg FDA odobrenja.
Medicinska zajednica je potpuno svjesna kako previše acetoaminofena može oštetiti jetru. Pod utjecajem pokreta za zaštitu Amerikanaca od acetaminofenskog trovanja 2009, FDA je također iznijela opasku. U SAD rovanje acitoaminofenom je procijenjeno na približno godišnje 50000 posjeta hitnoj služi i približno 500 smrtnih slučajeva. Kao dopuna onima koji miješaju acitoaminofen sa alkoholom, osobe sa kroničnim hepatitisom C su posebno podložne na zatajenje jetre prouzročeno acitoaminofenom.

Utjecaj acitoaminofena na jetru

Iako se općenito smatra sigurnim i efikasnim, acitoaminofen ispoljava potencijalnu jetrenu toksičnost povezanu sa dozom. Acetoaminofen proizvodi toksične nusproizvode koje jetra uobičajeno detoksificira spajajući ih sa ostalim sastojcima i izbacujući ih kroz žuć. Konzumacija alkohola je kontraindicirajuća sa  alkoholom zbog toga što alkohol uzrokuje da ljudsko tijelo previše proizvodi enzim koji dodatno pojačava ove nusproizvode koji ugrožavaju detoksifikaciju. Osoba sa hepatitisom C je podložnija toksičnom prekoračenju zbog toga što može imati manje zdravijih jetrenih stanica koje odstranjuju acetoaminofenske toksične nusproizvode.

FDA

Usprkos više od pet godina FDA sponzorirane kampanje edukacije potrošača o opasnostima acetoaminofena, FDA dokument iz svibnja navodi kako „nedavne studije pokazuju kako nenamjerno ili namjerno predoziranje dovodi do nastavljanja pojavljivanja ozbiljne hepatotoksičnosti.“ Zbog toga što je najmanje 50% ovih predoziranja nenamjerno (slučajevi kada pacijenti više od jednog preparata sa acetoamnofenom iji jednostavno uzmu veću dozu nego li što je preporučeno na uputama), FDA ponovno istražuje ovaj problem.

Djelomično se osvrćući na opasnost od acitoaminofena, u svibnju 2009 je savjetodavno vijeće preporučilo da recept, kombinirani lijek koji sadrži acitoaminofen ima „crni kvadrat“ na etiketi koji upozorava na potencijalno oštećenje jetre. Ovaj glas FDA savjetodavnog tijela pokazuje njihovu očiglednu zabrinutost u vezi toksičnosti acetaminofena te najavljuje predstojeći novi zakon:

  • 36 naprema 1 – skoro jednoglasno izglasavanje potrebnosti upozoravajućeg „crnog kvadrata“ na oznaci proizvoda
  • 24 naprema 13 – većina glasova za zabranu proizvoda koji se prodaju bez recepta a koji sadrže acitoaminofen



Kombinacije acitoaminofena

Osim što se prodaje pod zaštitnim nazivom Tylenol, acetaminofen je također sastojak puno različitih proizvoda koje je nemoguće pobrojati. Nažalost, većina predoziranja događa se slučajnim uzimanjem prevelike količine kombiniranih lijekova sa acetaminofenom. Uobičajeni krivci za slučajno predoziranje acetaminofenom su slijedeći popularni lijekovi protiv bolova:

  • Vicodin – kombinira acitoaminofen sa hhidrokodonom
  • Percoset - kombinira acitoaminofen sa oksikodonom
  • Tylenol 3 - kombinira acitoaminofen sa kodeinom


Kada jaka bol prisili nekoga na povećanje lijeka, rijetko se razmišlja o količini acitoaminofena. Ako neko sa hepatitisom C počne uzimati jedan od ovih lijekova za kontrolu boli, lako se može dogoditi slučajno predoziranje.



Kombinacije koje se prodaju bez recepata

Kada netko sa hepatitisom C ima bolove ili oboli od gripe ili prehlade, on/ona moraju biti posebno oprezni u vezi lijekova zbog simptoma.  Iako ova lista nije iscrpna, slijedeći lijekovi koji se mogu dobiti bez recepta sadrže acitoaminofen:

  1. Actrifed: Prehlada i alergija, sinusi
  2. Alka-Seltzer Plus: Svi proizvodi
  3. Benadryl: Alergijska sinusna glavobolja, ozbiljna alergija i sinusna glavobolja
  4. Contac: Jaka prehlada i gripa sa tableta najveće snage, ne-uspavljujuće tablete, dnevne i noćne tablete za prehladu i gripu.
  5. Dimetapp: ne-uspavljujući sirup za gripu
  6. Midol: formula za menstruaciju sa najjačom formulom, formula za PMS sa najjačom snagom
  7. NyQuil/DayQuil: Tekućina za smanjivanje simptoma gripe/prehlade
  8. Pamprin: svi proizvodi
  9. Robitussin: Prehlada, višestruki simptomi prehlade i gripe
  10. Sudafed: Tekuće kapsule za prehladu i kašalj, tekuće kapsule za prehladu i sinuse, tablete za ozbiljnu prehladu, tablete za sinuse
  11. Tavist: Ne-uspavljujuće obložene tablete za sinuse
  12. TheraFlu: Sve obične i tablete najjače snage i tekućina
  13. Triaminic: Tekućina za prehladu, kašalj i temperaturu, tekućina za kašalj i suho grlo, tablete za žvakanje za kašalj i suho grlo
  14. Tylenol: Formula za sinusnu alergiju, ozbiljna alergija, produženo olakšavanje bolova kod bolova zbog artritisa, formula za prehladu, prehlada i gripa, ekstra snažne tablete za bolove, formula za gripu, tekućina za suho grlo maksimalne snage za odrasle, predmenstrualna bol, tablete uobičajene snage, sinus, Tylenol za žene.
  15. Vicks: Vicks tekućina i kapsule sa tekućinom za kašalj i smanjenje prehlade i gripe



Ako imate hepatitis C, nemojte čekati dok FDA prođe kroz sva potrebna farmaceutska odobrenja. Budite oprezni da slučajno ne ugrozite vašu jetru prevelikom količinom acetaminofena. Uvijek pročitajte upute čak i ako su to tablete za bolove koje ste godinama uzimali. Ako je acetaminofen u lijeku koji uzimate, konzultirajte se sa vašim liječnikom. Ako suradnjom sa vašim liječnikom potvrdite da je doza acetaminofena koju konzumirate unutar dozvoljenih granica, možete spriječiti dovođenje opstojnosti vaše jetre u opasnost.

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)