Industrijska, a ne i voćna fruktoza je povezana s teškom fibrozom jetara kod hepatitis C pacijenata s genotipom 1
Objavljeno
01 December, 2013.
u
Iz svijeta
Unos nezdrave hrane, posebno fruktoze je bio povezan sa promjenama u metabolizmu te pogoršanjem fibroze jetara kod pacijenata sa oboljenjem ne alkoholnih masnih jetara. U grupi pacijenata sa kroničnim hepatitisom C, genotipom 1 (G1 CHC), testirana je povezanost unosa fruktoze sa ozbiljnošću histologije jetara.
Metode:
Bili su procijenjeni antropometrijski i metabolički faktori uključujući opseg struka, omjer struka do bokova, dorso-cervikalna lipohipertrofija i homeostatski model procjene kod hepatitis C pacijenata sa genotipom 1 kod kojih je hepatitis bio dokazan s 147 uzastopnih biopsija. Unos hrane, posebno industrijske fruktoze je bio istraživan trodnevnim ispitivanjem i kompjuterskom bazom podataka. Sve biopsije su bile procijenjene od strane stručnog patologa i gradirane na steatozu koja se smatrala umjerenom do ozbiljnom ako je bila ≥20%. Također su bile procijenjene karakteristike ne alkoholnog steatohepatitisa (NASH) kod kroničnog hepatitisa C (Bedossa klasifikacija).
Rezultati:
Srednji ukupni dnevni unos fruktoze je bio18.0±8.7g, industrijske fruktoze je bio 6.0±4.7g a voćne fruktoze 11.9±7.2g.. Unos industrijske ne-voćne fruktoze je bio nezavisno povezan sa ve??im omjerom struka do bokova (p=0.02) i hiperkaloričnom dijetom (p<0.001). Pacijenti sa kroničnim hepatitisom C sa ozbiljnom fibrozom jetara (≥F3) su prijavili značajno veći ukupni unos (20.8±10.2 vs. 17.2±8.1g/dnevno; p=0.04) i industrijske fruktoze (7.8±6.0 vs. 5.5±4.2; p=0.01) i ne-voćne fruktoze (12.9±8.0 vs. 11.6±7.0; p=0.34). Multivarijatna analiza logističke regresije je pokazala kako je veća starosna dob (OR 1.048, 95% CI 1.004-1.094, p=0.03), ozbiljna nekroupalna aktivnost (OR 3.325, 95% CI 1.347-8.209, p=0.009), umjerena do ozbiljna steatoza (OR 2.421, 95% CI 1.017-6.415, p=0.04), i unos industrijske fruktoze (OR 1.147, 95% CI 1.047-1.257, p=0.003) bio nezavisno povezan sa ozbiljnim fibrozama. Nije otkrivena povezanost između unosa fruktoze i jetrene nekroupalne aktivnosti, steatoze i karakteristika ne-alkoholnog steatohepatitisa.
Zaključci:
Dnevni unos industrijske, ne-voćne fruktoze predstavlja rizični faktor za metaboličke promjene i ozbiljne jetrene fibroze kod pacijenata a kroničnim hepatitisom C genotipom 1.
LINK