Hepatitis B i transplantacija jetre

transplantacija jetrePrema studiji Mayo klinike prezentiranoj na American Transplant Congress u San Diegu, čini se kako liječenje u cilju smanjivanja ponovnog pojavljivanja hepatitisa B poboljšava rezultate transplantacije jetre za neke pacijente.

„Otkrili smo kako je kod pacijenata sa hepatitisom B, broj pacijenata koji su bili na listi za drugu transplantaciju unutar tri godine se smanjio za 50% između 1996 i 2005 godine“, izjavio je dr. Ray Kim, stariji istražitelj istraživačkog tima.

Hepatitis B infekcija je glavni uzrok oštećenja jetre koje može eventualno dovesti do zadnjeg stadija jetrenog oboljenja i potrebe za transplantacijom. U prošlosti, hepatitis B se ponovno pojavljivao kod nekih transplantiranih pacijenata uzrokujući oštećenje jetre i potrebu za drugom transplantacijom.

U proteklih 10 godina, novi lijekovi su poboljšali našu sposobnost kontrole hepatitisa B,“ izjavio je dr. Kim. Danas, primatelji transplantacije se rutinski liječe sa antivirusnom terapijom i hepatitis B imuno globulinom kako bi se smanjio rizik od ponovnog pojavljivanja. „Željeli smo znati da li liječnički protokoli čine razliku u ishodima kod pacijenata,“ izjavio je.

Istraživači su pregledali podatke dobivene od Organ Procurement and Transplantation Network od 31,242 transplantacije jetre u SAD. Osnovni razlozi za transplantaciju su bili kategorizirani pod hepatitis B, hepatitis C i ostali.

Od 1996 do 1998. 6.5% pacijenata sa transplantacijom jetre sa hepatitisom B je bilo na listi za drugu transplantaciju- Od 2003 do 2005, broj pacijenata sa transplantacijom jetre i hepatitisom B koji su bili na listi za drugu transplantaciju je bio 3.3% što otprilike predstavlja smanjenje od 50%.

Za pacijente sa hepatitisom C ili drugim osnovnim oboljenjem jetre bilo je malo smanjenje kod ukupnih podataka. Prevencija ponovnog pojavljivanja hepatitisa C se pokazala kao veći izazov nego li prevencija ponovnog pojavljivanja hepatitisa B, izjavio je dr. Kim.

U istom periodu, stopa smrtnosti se povećala za sve tri grupe. Za pacijente sa hepatitisom B, omjer smrtnih slučajeva je bio 10.8% od 1996 do 1998 godine. Stopa se povećala na 12.8% od 2003 do 2005 godine.

„Naši rezultati pokazuju kako se rezultati transplantacije konstantno poboljšavaju za pacijente sa hepatitisom B sa značajnim smanjenjem potrebe za drugom transplantacijom,“ izjavio je dr. Kim. „Povećanje omjera smrtnosti je zabrinjavajuće. Učestalost karcinoma jetre se povećala te to može objasniti dio povećanja smrtnost. Ipak, treba još puno istraživanja kako bi razumjeli razloge.“

Dr. Kim je izjavio kako su rezultati studije značajni jer približno 800,000 Amerikanaca ima hepatitis B. „Ta brojka je vjerojatno krivo procijenjena“, izjavio je. „Kod nekih imigracijskih zajednica u SAD koje su često isključene iz nacionalnih istraživanja, stopa infekcije hepatitisom B je 5 do 15%.“

Ove visoke brojke pretkazuju kontinuirano visoku potražnju za transplantacijom jetre. U SAD, skoro 16,000 osoba čeka na transplantaciju jetre.



IZVOR

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)