Glaxov lijek Promacta bi mogao olakšati komplikacije vezane uz liječenje hepatitisa C

hcvPrema UBS AG , GlaxoSmithKline lijek Promacta za krvne poremećaje bi mogao ostvariti dobit od 2 milijarde dolara godišnje prodaje ako dobije proširenje upotrebe na stanja povezana sa hepatitisom C.

Lijek koji je već odobren za prodaju u SAD za povećanje trombocita kod pacijenata sa rijetkim oboljenjima krvi se trenutno proučava za proširenje upotrebe kod pacijenata sa trombocitopenijom, komplikacijom koja često proizlazi iz liječenja hepatitisa C. Glaxo će na AASLD predstaviti rezultate iz zadnja tri stupnja kliničkog testiranja koja su potrebna za regulatorno odobrenje za novu medicinsku potrebu lijeka.

Prema Svjetskoj Zdravstvenoj Organizaciji, skoro 170 miliona osoba širom svijeta ima kroničnu infekciju hepatitisom C koja može dovesti do ciroze jetre i karcinoma jetre.Glaxova Promacta bi trebala bi trebala omogućiti pacijentima sa hepatitisom C da budu liječeni sa antivirusnim lijekovima kroz duži vremenski period, pretvarajući lijek u „potencijalni blockbuster“, izjavio je Gbola Amusa, zdravstveni analitičar pri UBS.

„U zavisnosti koliko su pozitivni ovi podaci, ovo bi moglo generirati dodatnih 2 milijarde dolara godišnje prodaje,“ izjavio je Amusa. Promacta je imala prodaju od 51 milion funtu do kraja rujna u usporedbi sa 31 milionom u 2010 godini.

Procjena prodaje

U slučaju pozitivnih podataka, regulatorno odobrenje bi moglo doći najranije pri kraju iduće godine, izjavio je Amusa, Procjene prodaje predviđaju da će antivirusni lijekovi koji uključuju interferon nastaviti dominaciju kod liječenja hepatitisa C, izjavio je Amusa. Abbott Laboratories je prošli mjesec predstavio privremene rezultate studije za novu alternativnu terapiju koja ne treba interferon.

„Nesumnjivo je da će ovo biti velika potencijalna mogućnost za lijek ako pokaže jake rezultate,“ izjavio je Gustav Ando, zdravstveni analitičar u IHS Global Insight. „Ipak ostajemo oprezni dok ne vidimo podatke o nuspojavama“.

Bilo koja potencijalna šteta na jetri u obliku toksičnosti zajedno sa zgrušavanjem krvi predstavlja zabrinutost, izjavili su Amusa i Ando.



LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)