Četiri zamjenska recepta koja doprinose zdravlju jetara
Objavljeno
29 January, 2013.
u
Iz svijeta
Zamjena četiri sastojaka sa ostalim kuhinjskim proizvodima može imati veliki učinak na masnoću, šećer i konzervanse koje vaša jetra mora procesuirati.
Da li ste ikada gledali kulinarsku emisiju i zaželjeli da voditelj napravi zdraviji obrok? Ili su Vam tekle sline nad pečenim mesom zamišljajući da to neće naškoditi vašim jetrima? Ponekad se recepti koji najukusnije izgledaju nalaze u onom dijelu prehrane koja nije zdrava za vaša jetra. Zbog toga što su bolesna jetra osjetljiva na prekomjernu masnoću, šećer i konzervanse, pronalaženje dobre zamjene za te sastojke se može poprilično odužiti.
Uvijek kada se neki sastojak u poznatom obroku zamjeni sa nečim drugim, kao rezultat može doći do različitog ukusa obroka od onoga na koji ste navikli. Ipak, četiri dole navedene sugestije su opetovano reklamirane kao zdrave alternative. Možda će Vam trebati samo malo više vremena dok se naviknete na nove i poboljšane kulinarske kreacije koje su dobre za vaša jetra.
Mljevena pureća prsa – zamjenom mljevene govedina sa mljevenim purećim prsima uštedjet će te znatnu količinu saturiranih masnoća u vašem receptu. Bez obzira da li spremate okruglice od mesa, kosane odreske, umak od mesa ili mesnu štrucu, ova zamjena može spasiti Vaša jetra od puno nepotrebnih masnoća. Općenito, obično mljeveno meso sadrži do 30% masnoće, mljeveni ostaci sadrže 15-20% masnoće, obična mljevena puretina sadrži 8% masnoće a mljevena pureća prsa sadrže manje od 1% masnoće. Ova zamjena je ključna za one sa prekomjernom količinom masnoće u jetrima.
Nezaslađena jabučna kašica – nemojte misliti kako je jabučna kašica kašasta hrana za djecu zbog toga što ovaj proizvod ima neke zadivljujuće kuhinjske primjene. Zbog toga što je slatka i vlažna, jabučna kašica se može koristiti umjesto šećera kod svih pečenih kolača. Jedna šalica nezaslađene jabučne kašice ima približno 100 kalorija i 24g šećera. S druge strane, jedna šalica šećera ima preko 770 kalorija i 200g šećera. Zbog toga što je jabučna kašica vlažna, količina tekućine se može smanjiti na 1 šalice kod standardnih recepata za pečene kolače. Dodatno, jabučna kašica može zamijeniti ulje ili maslac kod slatkih pečenih kolača u omjeru 1:1. Jedna šalica nezaslađene jabučne kašice sadrži približno 1g masnoće dok jedna šalica maslaca ima približno 184g masnoće. Ako se jabučna kašica koristi kao zamjena masnoći ili šećeru, možda je potrebno eksperimentirati sa količinom.
Kuhana organska pileća prsa – jednostavno kuhana pileća prsa te upotreba ovog malog izvora proteina umjesto narezanih suhomesnatih proizvoda može doprijeti smanjenju opterećenja vaše jetre. Suhomesnati proizvodi su uobičajeno puni konzervansa i masnoće štetnih za jetra. Kuhana organska kokošja prsa ne sadrže konzervanse koji su uobičajeni u salamama, hamburgeru i ostalim suhomesnatim proizvodima. Dodatno, jedna šalica kuhane piletine ima približno 2 grama masnoće dok jedna šalica salame ima 29 grama masnoće. Ipak, trebate pripaziti jer manjak konzervansa znači da kuhana pileća prsa imaju relativno kratak rok upotrebe.
Običan, nemasni jogurt – kremast i jednostavan, nemasni jogurt je odlična zamjena za majonezu ili vrhnje. U kombinaciji sa tunjevinom, čisti nemasni jogurt plus iscijeđeni limun će činiti odličnu salatu od tunjevine. Recept u kojem se traba nalaziti vrhnje, kao što je na primjer preljev za salatu je uobičajeno pun masnoća. Miješanjem čistog, nemasnog jogurta sa svježim sirom smanjene masnoće daju puno recepata sličnu kremastu aromu. Ova kombinacije spašava jetra od masnoće jer 1 šalice vrhnja ima približno 23 grama masnoće dok će 1 nemasnog običnog jogurta pomiješana sa 1 šalice svježeg sira smanjene masnoće imati približno samo 1 gram masnoće.
Četiri gore navedena zamjenska sastojka ne predstavljaju egzotičnu ili do sada nepoznatu zamjenu. Usprkos tome malo ljudi iskorištava njihove prednosti. Zbog dramatičnih zdravstvenih poboljšanja do kojih se dolazi zamjenom šećera, maslaca, mljevene govedine, kiselog vrhnja, majoneze i suhih narezaka, promjene u receptima koje su gore opisane će postati norme za zdrava jetra.
Reference:
http://greatist.com/health/healthy-recipe-substitutions/, 83 Healthy Recipe Substitutions, Retrieved December 16, 2012, greatist.com, 2012.
http://www.diabeticlivingonline.com/diabetic-recipes/low-fat/healthy-recipe-substitutions/?page=1, Healthy Recipe Substitutions, Elizabeth Burt, RD, LD, Retrieved December 16, 2012, Meredith Corporation, 2012.
http://www.fatsecret.com/calories-nutrition/generic/salami?portionid=6092&portionamount=1.000, Salami, Retrieved December 16, 2012, FatSecret.com, 2012.
http://www.fatsecret.com/Diary.aspx?pa=fjrd&rid=21637, Boiled chicken breast, Retrieved December 16, 2012, FatSecret.com, 2012.
Autor:
Nicole Cutler, L.Ac.
LINK