Svjetski dan hepatitisa 2011. na plaži Zrće

Zrće 28.07.2011.Akciju na plaži Zrće, koja je bila središnje događanje ovogodišnjeg obilje??avanja WHD u Hrvatskoj, organizirala je udruga „Hepatos“ i Savez oboljelih od hepatitisa (SOH RH) kao dio globalne kampanje s ciljem podizanja svjesnosti o virusnom hepatitisu kao javnozdravstvenom problemu koji ima i društveno-političku dimenziju, vezanu uz problem diskriminacije, kršenja ljudskih prava i društvenog neprihvaćanja oboljelih.

Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa „Hepatos“ kao član World Hepatitis Aliance-a, zajedno s ostalim članicama Saveza oboljelih od hepatitisa (SOH RH), provela je niz aktivnosti vezanih za obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa pod pokroviteljstvom Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH, a uz podršku i sudjelovanje Referentnih centara MZSS za liječenje i dijagnostiku virusnih hepatitisa i kronične bolesti jetre te više od 40 liječnika/stručnjaka Zavoda za javno zdravstvo Gospića, Splita, Zadra, Rijeke, grada Novalje, Crvenog križa, Opće bolnice Koprivnica...

Cilj kampanje bio je podizanje svjesnosti o virusnom hepatitisu kao javnozdravstvenom problemu koji ima i društveno-političku dimenziju, vezanu uz problem diskriminacije, kršenja ljudskih prava i društvenog neprihvaćanja oboljelih.

Tema ovogodišnjeg Dana bila je "Hepatitis se može dogoditi svakome, svugdje. Saznaj. Suoči se", naglašavajući veliki utjecaj ove epidemije, važnost informiranja kao i potrebe korištenja tih informacija u borbi protiv stigme koja je kriva za neznanje o ovoj epidemiji.

Aktivnosti koje su provedene u Hrvatskoj su:
  • 30. 06. 2011. Zastupnicima Hrvatskog Sabora uputili smo 151 dopis s informacijama o ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana hepatitisa.
  • 01. 07. 2011. Sudjelovali smo na Simpoziju povodom Svjetskog dana hepatitisa na Klinici za infektivne bolesti ''dr. Fran Mihaljević'' u Zagrebu. Član udruge održao je predavanje: Hepatitis C – što učiniti s teško izlječivim bolesnicima? Kako može pomoći krovna europska udruga pacijenata ELPA (European Liver Patients Association).
  • 07. 07. 2011. Svim bolnicama i Zavodima za javno zdravstvo, liječnicima gastroenterolozima i infektolozima, predstavnicima izvršne vlasti i medija uputili smo 350 prigodnih dopisa povodom dana obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa 2011. godine.
  • 04. 07. 2011. Uputili smo poziv ministru zdravstva, mr.dr.med. Darku Milinoviću, na javnu akciju povodom obilježavanja svjetskog dana hepatitisa.
  • 22. 07. 2011. Uputili smo poziv medijima da nam se pridruže i medijski poprate centralnu aktivnost ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa – javnu akciju savjetovanja i testiranja na Zrću
  • 26. 07. 2011. Uputili smo objavu za medije povodom obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa.
  • Akcija obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa popraćena je s ukupno 79 medijska istupa (3 televizijska, 19 radio te 57 istupa na web portalima).
  • Info dani na gradskim trgovima organizirani su 29. 07. 2011. u Križevcima i Đurđevcu, a 29. 07. 2011. i u Koprivnici. gdje je održana i akcija besplatnog testiranja.
  • 28. 07. 2011. Na sam Svjetski dan hepatitisa održali smo ovogodišnju centralnu aktivnost obilježavanja Svjetskog dana hepatitisa u RH, javnu akciju na plaži Zrće na otoku Pagu. U sklopu akciju smo posjetiteljima plaže Zrće omogućili savjetovanje i besplatno/anonimno testiranje na HCV i HIV u šatoru Crvenog križa. Rezultat akcije, su osim 77 testiranih osoba, povećana svjesnosti hrvatske javnosti o problemu virusnih hepatitisa, što je i bio glavni cilj kampanje.

Koristimo priliku zahvaliti se svim sudionicima i volonteriama ove akcije.

HRT Dnevnik 28. 07. 2011.



Snimka akcije na plaži Zrće 28. 07. 2011.


Galerija slika
{morfeo 40}

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)