Registar kliničkih pokusa u EU dostupan online

clinical trials register
 
Javni online registar daje pristup informacijama o kliničkim pokusima


Danas je pokrenut registar kliničkih pokusa u EU (www.clinicaltrialsregister.eu) od strane European Medicines Agency. Online registar po prvi puta daje javni pristup informacijama o intervencijskim medicinskim  kliničkim pokusima, a autoriziran je u 27 zemalja EU i Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj. Baza podataka također omogućava javno pretraživanje informacija o kliničkim pokusima koji su odobreni za provedbu izvan EU, ako su ti pokusi dio pedijatrijskog istraživačkog plana.

Informacije koje sadrži registar kliničkih pokusa u EU je izvađen iz EudraCT, kliničke baze podataka EU. Pružen je pod pokroviteljstvom kliničkih pokusa, a on je dio njegovih aplikacija nacionalnih medicinskih regulatornih tijela za autorizaciju provedbe pokusa. Informacije od pokrovitelja su unesene u EudraCT bazu podataka od strane nacionalnih regulatornih medicinskih tijela. Nadležna tijela nadodaju ovim informacijama autorizacije kliničkih pokusa te mišljenja odgovarajućih etičkih komisija. Informacije o pokusima u zemljama trećeg svijeta koje su navedene u Pedijatrijskom Istražnom Planu (PIP) su ubačene u sustav direktno od strane PIP-a preko EMA.

Tijekom projekta koji je Agencija je radila zajedno sa dioničarima, uključujući i pacijente i zdravstvene djelatnike kako bi osigurala da se njihove potrebe uzmu u obzir koliko god je to moguće u ovom stadiju, dok se registar još pravi.

Lise Murphy, supredsjedateljica Agencijine radne grupe sa organizacijama pacijenata i potrošača je izjavila:
„Pozdravljamo pokretanje registra kliničkih pokusa u EU. To povećava transparentnost medicinskih istraživanja te će umnogome olakšati pacijentima traženje informacija o kliničkim pokusima koji s odvijaju u Europi. Predani smo nastavku rada sa EMA u cilju daljnjeg razvoja sistema kako bi postao vrijedan i koristan izvor za pacijente diljem EU.“

Agencija će nastaviti raditi sa dioničarima u cilju poboljšanja funkcioniranja registra kliničkih pokusa u EU, posebno poboljšavajući kvalitetu i cjelovitost podataka i poboljšavajući funkcionalnost pretrage. Planovi za budućnost također uključuju objavljivanje sažetaka rezultata kliničkih pokusa, čiji su nacrti već objavljeni u cilju konzultacije s Europskim povjerenstvom. Objavljivanje sažetaka kliničkih rezultata će zahtijevati veliku nadogradnju postojećeg sistema čiji početak će zavisiti od finalizacije smjernica i raspoloživosti budžeta i resursa.


Bilješke:

Registar kliničkih pokusa u EU se može pronaći ovdje: www.clinicaltrialsregister.eu
Registar kliničkih pokusa je dio EudraPharm, zajedničke baze podataka autoriziranih medicinskih proizvoda. Više informacija o EudraPharm: http://eudrapharm.eu/eudrapharm
Podaci u registru kliničkih pokusa u EU su izvađeni iz EudraCT, baze kliničkih pokusa EU. Više informacija o EudraCT: https://eudract.ema.europa.eu/
Odobrenje za aplikaciju za kliničke pokuse u EU je u odgovornosti njihovih članica. Više informacija o kliničkim pokusima u EU: http://ec.europa.eu/health/human-use/clinical-trials/index_en.htm
Više informacija o radu Europske medicinske agencije: www.ema.europa.eu


Kontakt sa službenikom za odnose sa javnošću
Monika Benstetter ili Sabine Haubenreisser
Tel. +44 (0)20 7418 8427
E-mail: press@ema.europa.eu

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)