Otvoreno pismo Saveza oboljelih od hepatitisa RH i organizacije „Hepatos“

Otvoreno pismo ravnateljici Hrvatskog Zavoda za zdravstveno osiguranje i ministru zdravlja RH /

 

U ime Saveza oboljelih od hepatitisa (SOH) i organizacije „Hepatos“, potaknuti i ohrabreni od Europske krovne udruge za bolesti jetre ELPA i stručnih organizacija, a imajući u vidu sve veći broj zemalja u okruženju (EU i regiji) u kojima je već uvedeno, apeliramo na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja da čim prije omogući liječenje oboljelima od kroničnog hepatitisa C (CHCV) terapijama koje ne uključuju interferon (interferon-free) budući da navedene terapije postižu trajan virološki odgovor u 97-100%, skraćuju vrijeme liječenja na samo 12 tjedana i znatno smanjuju nuspojave te predstavljaju pravu revoluciju u liječenju HCV-a. Pozivamo Vas da tu terapiju omogućite hrvatskim pacijentima te je uvrstite na listu lijekova HZZO-a u najkraćem mogućem roku.

Hepatitis C je ozbiljna virusna bolest. U našoj zemlji prepoznata je kao javno zdravstveni i socijalni problem  na Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku održavanjem tematskih sjednica još 2009 kao i nedavno, 10.06.2015. "Virusni hepatitis u Republici Hrvatskoj - problemi i prijedlozi za njegovo rješavanje" na kojemu se također raspravljalo o važnosti uvođenja interferon-free terapije te razvoju registra HCV bolesnika.

Ispred SOH i organizacije „Hepatos“ željeli bismo još jednom istaknuti  važnost prepoznavanja  virusnih hepatitisa, posebice HCV, kao hitne zdravstvene teme i potaknuti na rješavanje tog gorućeg javno zdravstvenog i socijalnog  problema u Republici Hrvatskoj kojeg je moguće u eliminirati uvođenjem nove terapije.
Kronični hepatitis C (CHCV) razvija se u >70% zaraženih te progredira u cirozu kod 20% bolesnika kroz 20 godina. Ciroza, ali i CHCV, neovisno o cirozi, povećava rizik razvoja primarnog karcinoma jetre koji se javlja u 1-5% bolesnika godišnje1. Podaci govore da je 15% svih transplantacija jetre uzrokovano HCV-om, što na godišnjoj razini predstavlja trošak za zdravstveni sustav i HZZO od preko 6.000.000,00 HRK2.  

Procjena prevalencije HCV u Hrvatskoj je 0,9% odnosno oko  40.000 inficiranih, većina nositelja virusa ne znaju da ga nose3. Podaci o broju liječenih i dijagnosticiranih bolesnika s hepatitisom C u Hrvatskoj su nepotpuni, ali znamo da se godišnje  prijavljuje oko 200 slučajeva HCV od čega je oko 100-njak novo dijagnosticiranih4.  Nažalost oko 60% bolesnika u Hrvatskoj zaraženo je genotipom 1 (1b 42%, 1a 17%) koji je teže izlječiv trenutno dostupnom terapijom naivnih bolesnika pegiliranim interferonom i ribavirinom, a oko 35% genotipom 3.5 Cjepivo protiv HCV ne postoji, no liječenje smanjuje mogućnost zaraze u općoj populaciji.
Cilj liječenja HCV je postizanje trajnog virološkog odgovora SVR (od eng. Sustained Virological Response) te eliminaciju virusa u populaciji odnosno smanjenje broja zaraženih na minimum.

Nove Europske smjernice i preporuke za liječenje HCV (travanj 2015) donijele su značajne promjene u liječenju i otvorile vrata novim učinkovitijim terapijama kojima se po prvi put mogućnost izlječenja od ovog opasnog virusa povećava i do 100%. Novi lijekovi, koji u svojem režimu ne uključuju više interferon (tzv. interferon-free) te time znatno smanjuju nuspojave,  skraćuju vrijeme liječenja na samo 12 tjedana i postižu trajan virološki odgovor u 97-100% bolesnika čime predstavljaju pravu revoluciju u liječenju HCV-a. Europske države, kao i zemlje u okruženju nove terapije omogućili su pacijentima.

 

 

1.    Vince A, Kurelac I. Hepatitis C-Suvremene mogućnosti liječenja uz osvrt na liječenje u Hrvatskoj. Medix. 2011. Listopad. 143-147
2.    KB Merkur, odjel za transplantaciju jetre
3.    Vince A et al. Croatian Guidelines for Diagnostics and Treatment of Viral Hepatitis Acta med Croat. 2013
4.    Hrvatski Zavod za javno Zdravstvo
5.    Vince A et al. Distribution of HCV Genotypes in Croatia – A 10 Year Retrospective Study of Four Geographic Regions. Coll. Antropol.  2006; 30 Suppl. 2: 139–143.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)