Nova rezolucija o virusnim hepatitisima

Na 67. Skupštini Svjetske Zdravstvene Organizacije, 22. svibnja u 11 sati i 11 minuta, usvojena je nova rezolucija o virusnim hepatitisima.

Rezoluciji možete pročitati ovdje.


Informacija o rezoluciji
Što je rezolucija Svjetske Zdravstvene Organizacije?
Rezolucija Svjetske Zdravstvene Organizacije (World Health Organization - WHO) je deklaracija 194 zemlje članice o ciljevima kao i o akcijama koje će poduzeti zemlje kao i WHO. Rezolucija je prihvaćena od strane skupštine Svjetske Zdravstvene Organizacije koja se sastaje svake godine u svibnju. Rezolucija o virusnom hepatitisu poziva svaku zemlju da prihvati nacionalnu strategiju o virusnom hepatitisu. Rezolucije se prihvaćaju konsenzusom (dogovorom 194 zemalja) a sve zemlje se zbog toga obavezuju sadržajem rezolucije.


Zar nije već bila rezolucija o virusnom hepatitisu?

Prva rezolucija o virusnom hepatitisu je bila prihvaćena 2010 godine. Zahtijevalo se da virusni hepatitis bude odlučno stavljen u program međunarodne zdravstvene zaštite te se zahtijevala koordinirana akcija u cilju poboljšanja svjesnosti o hepatitisu, njegovoj prevenciji, tretmanu i podršci. Također je označeno prihvaćanje Svjetskog dana o hepatitisu kao jednog od četiri službena oboljenja, dan od posebne svjesnosti koji je prepoznat od strane Svjetske Zdravstvene Organizacije.


Zbog čega je bila potrebna nova rezolucija?

Od 2010 godine dogodile su se važne promjene što je učinilo neophodnim predlaganje nove rezolucije. Prvo, izvješće časopisa Lancet o globalnom teretu oboljenja je pokazalo kako virusni hepatitis ubije 1.5 miliona ljudi svake godine što je puno veći broj nego li što se prethodno mislilo a to je nešto što zahtijeva veći odgovor. Kao drugo, praćenje stanja nakon našeg globalnog izvješća je pokazalo kako je napravljen vrlo mali napredak od 2010 godine sa samo 17 zemalja koje imaju nacionalne strategije za borbu sa virusnim hepatitisom. Ovo je opasno nizak broj imajući u vodu teret virusnog hepatitisa. Zbog toga je imperativ jačanje svjetske odluke za borbu sa njim.
Lancet:
http://www.thelancet.com/themed/global-burden-of-disease


Tko su predlagatelji?

Rezolucija je predložena od strane Brazila, Kolumbije, Kostarike, Egipta, Irana, Kuvajta, Libanona, Libije, Republike Moldavije, Omana, Katara, Saudijske Arabije, Južne Afrike i Tunisa.


Što se nalazi u novoj rezoluciji?
Sve zemlje članice su sada potpisale preporuke rezolucije koje uključuju razvoj i implementaciju nacionalnih strategija o virusnom hepatitisu, promoviranje uključivanja civilnog društva, provođenje odgovarajućeg praćenja i jačanje kontrole infekcije. Ona po prvi puta poziva Svjetsku Zdravstvenu Organizaciju i sve relevantne fondove Ujedinjenih Naroda, programe i agencije u asistiranju stavljanja virusnog hepatitisa visoko na njihov dnevni red.


Kako možemo znati da će ova nova rezolucija donijeti promjene?
Po prvi puta, nova rezolucija traži od Svjetske Zdravstvene Organizacije da se informira o postavkama globalnih ciljeva te također da formira sistem praćenja napravljenog progresa. Prethodne promjene ili pomanjkanje promjena su prošle bez izvješća i nezapažene. To neće biti slučaj nakon ove rezolucije; svaka vlada će biti praćena od strane Svjetske Zdravstvene Organizacije u njenom progresu po potanju virusnog hepatitisa.

 

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)