MEĐUNARODNI SKUP O HEPATITISU

"Prevencija, dostupnost liječenja i položaj hepatitis pacijenata u zemljama članicama ELPA-e"

Split, 28. 06. - 30 06. 2007.

MEĐUNARODNI SKUP O HEPATITISU

Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa "Hepatos" član je ELPA od 2005. godine. ELPA je kratica za European Liver Patient Association odnosno za Europsku asocijaciju udruga pacijenata s bolestima jetara.

MEĐUNARODNI SKUP O HEPATITISU

 Izbor Splita za održavanje skupa nije bio slučajan jer je upravo Split donedavno bio grad s najvećim postotkom oboljelih od hepatitisa u Republici Hrvatskoj.

Cilj ovog međunarodnog događaja bio je komparativna analiza preventivnih mjera, epidemiološke situacije, dostupnosti liječenja i društvenog položaja oboljelih od hepatitisa u državama članicama ELPA.

Tijekom intenzivnog dvodnevnog rada skupa, održan je okrugli stol na temu "Hepatitis i predrasude" i prezentirano je stanje u zemljama čiji predstavnici su bili prisutni na skupu (uz Hrvatsku, Velika Britanija, Belgija - francuski i flandrijski dio, Njemačka, Italija, Švedska, Bugarska, Poljska te Bosna i Hercegovina). Osim predstavnika udruga skupu su nazočili eminentni stručnjaci iz područja hepatologije. Organizatori posebno ističu sudjelovanje predstavnika HZZO-a, dr. Tihomira Strizrepa, pomoćnika direktora te institucije.

Okrugli stol na ovu temu po prvi put je organiziran u Hrvatskoj što su svi sudionici toplo pozdravili kao veliki korak naprijed u poboljšanju položaja oboljelih od hepatitisa. Vrijeme je da se hepatitis počne rješavati ne samo kao zdravstveni problem kroz odnos pacijent-liječnik, nego kao širi društveni problem.
Za okruglim stolom čule su se životne priče dvoje oboljelih koje najbolje predstavljaju stigmu i društvenu diskriminiranost.
Kao zaključci okruglog stola nametnula se potreba za dodatnom edukacijom dijela zdravstvenih djelatnika, kontinuirano informiranje i senzibiliziranje javnosti kako bi se umanjila stigma i velika odgovornost medija u smislu pružanja prave informacije, a ne senzacionalističkih natpisa.

Nakon održanog okruglog stola, sudionici su nastavili s radom u Hotelu "Marjan". Predavanja popraćena prezentacijama, na kojima su nazočili predstavnik HZZO-a - dr. Tihomir Strizrep,  te predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije - doc. dr. Zorana Klišmanić, voditeljica Službe za epidemiologiju i dr. med. Pero Rizvan specijalist epidemiolog , izazvala su konstruktivnu diskusiju na kojoj su doneseni slijedeći zaključci:
U cijeloj Europi stanje je nezadovoljavajuće i što se tiče prevencije, i pristupa liječenju pa tako i položaju hepatitis pacijenata. Bolest je još uvijek stigmatizirana.
Činjenica da samo u 4 zemlje postoji nacionalna strategija za borbu protiv hepatitisa, ponovo nas vraća na stare zaključke, što znači da bi udruge hepatitis pacijenata trebale kontinuirano lobirati kod svojih vlada na stvaranje istih.

Iako postoje razlike u dostupnosti liječenja, u nijednoj državi nije riješen na zadovoljavajući način jer uvijek postoje poteškoće u samoj dostupnosti zdravstvenoj skrbi i skrbi o samom pacijentu.
Akcija koja je pokrenuta u Europskom parlamentu izglasavanjem EU Deklaracije i pokretanjem debate dobar je put ka stvaranju pan-europske strategije.

Problem smo prepoznali i prihvatili, sad je krajnje vrijeme da ga počnemo rješavati. Potrebno je da sve društvene strukture u tome sudjeluju - državne institucije, lokalna uprava i samouprava i organizacije civilnog društva i to u smislu izrade Nacionalnog programa. I kao što je primijetio gospodin Charles Gore iz Velike Britanije:"I've noticed from the presentations that it's very different in every country. We should try to copy good practice from each country and implement it; i.e. strive to put us all on the best level. Never accept second best. "

 {phocagallery view=switchimage|basicimageid=235}
{phocagallery view=category|categoryid=18|
limitstart=0|detail=0|imageshadow=shadow1|enableswitch=1}

Svi nazočni ocijenili su ovaj sastanak najkorisnijim sastankom ELPA-e dosada i pohvalivši organizatora skupa, istakli potrebu za što češćim održavanjem ovakvih sastanaka.

Udruga "Hepatos" zahvaljuje svim stručnjacima i institucijama iz Hrvatske i inozemstva, koji su se uključili u rad skupa i pridonijeli ostvarenju naših zajedničkih ciljeva.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)