Kreće izrada Nacionalne strategije za hepatitis

Na Svjetski dan zdravlja 07. travnja 2008. godine, u hotelu Westin u Zagrebu, održan je Okrugli stol "Iniciranje  izrade Nacionalne strategije za borbu protiv virusnih hepatitisa" na kojem je postignut konsenzus predstavnika zdravstvenog i nevladinog sektora o potrebi donošenja Nacionalne strategije za borbu protiv virusnih hepatitisa.
Na okruglom stolu, kojeg je organizirao Savez oboljelih od hepatitisa Republike Hrvatske (SOH RH), bili su prisutni  predstavnici zdravstvene zajednice i javnozdravstvenih vlasti Republike Hrvatske.

Pozivajući se na Nacionalnu strategiju zdravstva koja traži široki konsenzus struke, socijalnih partnera i udruga pacijenata, predsjednica Saveza oboljelih od hepatitisa mr. sc. Tatjana Reić pozvala je na veću suradnju između zdravstvenog i nevladina sektora.
Pritom je ukazala na problem višemjesečnog čekanja na odobravanje terapije pacijentima oboljelima od hepatitisa C, kao i najavljenu mogućnost vraćanja dijela troškova iz Fonda posebno skupih lijekova u bolničke proračune.
Držimo da će prebacivanje dijela troškova na bolničke proračune ponovno dovesti do višegodišnjih lista čekanja, uz neravnopravnost u mogućnosti liječenja u različitim dijelovima Hrvatske, ovisno o broju oboljelih i financijskog stanja pojedinih ustanova, rekla je mr. sc. Tatjana Reić.
Sve analize pokazuju da je djelotvornije i jeftinije liječiti hepatitis u ranoj fazi bolesti, nego posljedice zaraze kao što su ciroza, hepatocelularni karcinom, zatajenje jetara ili transplantacija, istaknuo je voditelj Referentnog centra za kronične bolesti jetre prof. dr. sc. Rajko Ostojić.
Stoga treba i dalje osigurati adekvatna sredstva za solidarno i optimalno liječenje svih pacijenata iz Fonda skupih lijekova, naglasio je prof. Ostojić upozoravajući da je Hrvatskoj zbog toga potreban hitan Akcijski plan borbe protiv virusnih hepatitisa, na tragu preporuka EU parlamenta.
Ovim okruglim stolom počelo je obilježavanje Svjetskog dana hepatitisa, 19. svibnja, u zajedničkoj informativnoj i edukativnoj kampanji u kojoj će sudjelovati više od 200 udruga pacijenata iz cijelog svijeta.

Okrugli stol otvorila je mr. sc. Tatjana Reić, predsjednica Saveza oboljelih od hepatitisa Republike Hrvatske (SOH RH) i HULOH "Hepatos" i potpredsjednica European Liver Patient Association (ELPA), moderator je  bio prof. dr. sc. Rajko Ostojić, voditelj Referentnog centra MZSS-a za kronične bolesti jetre, a osim njih govornici su bili doc. dr. sc. Adriana Vince, voditeljica Referentnog centra za dijagonostiku i liječenje virusnih hepatitisa MZSS-a i gospodin Luka Mađerić, predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade RH.

Ostali sudionici Okruglog stola: dr. sc. Karmela Caparin - Saborski odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo, mr. sc. Valerija Stamenić - MZSS, prof. dr. sc. Miro Morović - Nacionalni odbor za borbu protiv virusnih hepatitisa, dr. Tonći Buble - HZZO, mr. sc. Irena Hrstić - Hrvatsko gastroenterološko društvo, dr. Vera Pleša Golubović - Hrvatski crveni križ te  Savez oboljelih od hepatitisa RH - predstavnici udruga iz Splita, Pule i Zagreba.

 {phocagallery view=switchimage|basicimageid=181}
{phocagallery view=category|categoryid=13|
limitstart=0|detail=0|imageshadow=shadow1|enableswitch=1} 

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)