KAKO SMO OBILJEŽILI 3. SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O HEPATITISU

HEPATOS whadELPA

    *  Hrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa "Hepatos" zajedno s predstavnicima Saveza oboljelih od hepatitisa Republike Hrvatske udrugama "Prometej" iz Pule i "Hepatos-Osijek" obilježila  Svjetski dan svjesnosti o hepatitisu - 1. listopada. Suorganizatori: udruga "Institut" iz Pule i CARITAS Riječke Nadbiskupije
    * U sedam hrvatskih gradova - Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Zadru, Dubrovniku i Puli - Hepatos je uspješno organizirao edukativnu akciju pod nazivom - TESTIRAJTE SE!
    * Predstavnici Saveza oboljelih od hepatitisa Republike Hrvatske (SOH RH) uručili rezultate Europske ankete 29. 09. 2006. ministru zdravstva doc. dr. sc. Nevenu Ljubičiću
    * 02. 10. 2006. uručenje rezultata ankete predsjedniku države gospodinu Stjepanu Mesiću
    * Nastavak besplatnog testiranja na hepatitis u gradu Zagrebu za sve građane do prosinca 2006. godine. Od početka akcije testirane 993 osobe od kojih su 22 pozitivne na hepatitis.


whadHrvatska udruga liječenih i oboljelih od hepatitisa - Hepatos, 30. 09. 2006., u vremenu od 10-14 sati, u sedam hrvatskih gradova, s velikim uspjehom organizirala je edukativnu akciju kojom je obilježila WHAD (World Hepatitis Awareness Day) - Svjetski dan svjesnosti o hepatitisu.
Na glavnim trgovima u Zagrebu - Cvjetni trg, Osijeku - Trg Slobode, Rijeci - na Korzu, Zadru - Narodni trg, Dubrovniku - na Stradunu (Palača Sponza), Puli - Trg Portarata te Splitu - Marmontova ulica, akciji su se pridružili i liječnici-infektolozi koji su svojim aktivnim sudjelovanjem ukazali na problem širenja hepatitisa kao jedne od najtežih bolesti današnjice.
U sedam hrvatskih gradova aktivisti i članovi udruge odgovarali su na brojna pitanja velikog broja građana o hepatitisu uz podjelu edukativnih letaka, sve sa željom da se zainteresirane potaknu na preventivno testiranje.

 {phocagallery view=switchimage|basicimageid=175}
{phocagallery view=category|categoryid=12|
limitstart=0|detail=0|imageshadow=shadow1|enableswitch=1}

Rano dijagnosticiranje najbolja je i najefikasnija mjera za prevenciju širenja virusnog hepatitisa i zbog toga je ovogodišnja poruka na Svjetski dan svjesnosti o hepatitisu: TESTIRAJTE SE!

whadNiz medijskih istupa putem emitiranja radio spota na brojnim radio postajama: Porto Re, Primorski radio, Radio Slavonija, Radio Plus, Radio Rijeka, Radio Biograd, Radio Ragusa, Radio Labin, Radio Pula, Radio Megamix, Radio Cibona, Radio 057, Radio Dalmacija, Radio Split, Radio Riva, Otvoreni radio, Obiteljski radio, Radio Trogir, Radio Kaštela, Radio Slavonski Brod, Radio 101.
Emitiranje TV spota na HTV-u, RTL-u, NOVA TV, TV Dalmacija, TV NOVA iz Pule, Kanal RI, NIT i STV iz Osijeka.
Emisija o hepatitisu snimljena u studiju NOVA TV iz Pule te brojni članci u tiskovinama na području cijele Hrvatske.

Predstavnici Saveza oboljelih od hepatitisa Republike Hrvatske (SOH RH) uručili su rezultate Europske ankete u Zagrebu, 29. 09. 2006. godine, ministru zdravstva doc. dr. sc. Nevenu Ljubičiću. Anketa je provedena u svim europskim državama s ciljem prikazivanja pristupa zdravstvene politike i javnog zdravstva u odnosu na prevenciju i mogućnosti liječenja virusnih hepatitisa u Europi.

Prijem kod ministraPrijem kod ministraPrijem kod ministra
Prijem kod ministraPrijem kod ministraPrijem kod ministra 

 
Tom prilikom ministar je najavio kako će se od 1. siječnja 2007. godine cijepljenje protiv hepatitisa B provoditi u prvoj godini djetetova života.
Ministar je također najavio kako će se od sljedeće godine i pegilirani interferon, koji se koristi u liječenju hepatitisa C, uvrstiti na posebnu listu skupih lijekova, čime će se rasteretiti bolnički proračuni. Za pegilirani interferon osigurat će se 40 milijuna kuna, što je dostatno za terapiju 500 oboljelih.

whadPredsjednik države gospodin Stipe Mesić u Splitu je 02. 10. 2006. godine otvorio novo krilo zgrade Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Tom prilikom predstavnici udruge "Hepatos" uručili su mu rezultate Europske ankete.

Predsjednik Stipe Mesić u SplituPredsjednik Stipe Mesić u Splitu
Predsjednik Mesić u SplituPredsjednik Mesić u Splitu

whadWHAD LogoBesplatno testiranje, koje svim zainteresiranim građanima omogućuju Udruga Hepatos i grad Zagreb nastavit će se, zbog velikog interesa građana, sve do početka prosinca ove godine, svakim radnim danom od 08,00 - 16,00 sati, u Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba, Mirogojska 16.
Sve dodatne informacije o besplatnom testiranju zainteresirani građani mogu dobiti na info telefon Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba 01/4696125.

Dosadašnji rezultati pokazali su veliku važnost akcije. Od početka akcije 20. lipnja 2006. testirane su 993 osobe od kojih su 22 pozitivne na hepatitis (18 osoba je novo otkrivenih - od toga 13 muškaraca i 5 žena (6 osoba intravenozni  su ovisnici, 9 osoba zaraženo je kirurškim putem prije 1993. godine, 2 osobe spolnim putem i 1 osoba zaražena kao zdravstveni djelatnik)

whadPotpredsjednica Vlade RH i ministrica gospođa Jadranka Kosor također je potvrdila prijem predstavnika udruge u toku ovog mjeseca.

whadSvim saborskim zastupnicima, predstavnicima lokalne uprave i samouprave Splitsko-dalmatinske županije, infektolozima i predstavnicima medija poslali smo povećalo s porukom: "TESTIRAJTE SE!", simbol ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o hepatitisu.

PovećaloPovećalo

Cilj nam je mobilizirati sve koji imaju utjecaja na kreiranje politike javnog mnijenja, da potaknu rizične skupine na testiranje i dijagnosticiranje jer samo rano otkrivanje bolesti povećava šanse za izlječenje.

whadU suradnji s Odjelom Gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, pročelnicom gospođom Ankicom Perhat i dr. Karlom Mušković, organizirali smo tiskovnu konferenciju u Rijeci 27. 09. 2006. u prostoru Grada Rijeke. Konferenciji za novinare nazočili su eminentni stručnjaci koji se bave liječenjem hepatitisa, prof. dr. Miro Morović i doc.dr.sc. Sanda Milić, predsjednica HULOH "Hepatos" i SOH RH mr. sc. Tatjana Reić, predstavnik riječke podružnice "Hepatosa" Mladen Mišović, kao i predstavnici gradskih odjela zaduženih za zdravstvo i socijalnu skrb nekoliko hrvatskih gradova.
Prof. dr. Miro Morović upozorio je kako je hepatitis daleko češća bolest od AIDS-a, pa je tako u Hrvatskoj u općoj populaciji registrirano 2 posto, a u rizičnoj populaciji 10 posto oboljelih.

Tiskovna konferencija u RijeciTiskovna konferencija u Rijeci



"Hepatitis još uvijek nije prepoznat kao javnozdravstveni problem, što dokazuje i činjenica da ne postoji nacionalni program borbe protiv te bolesti. S obzirom na broj oboljelih, raste i potreba za transplantacijom jetre, pa se može pretpostaviti da će u narednih deset godina u Hrvatskoj potrebe za transplantacijom porasti za 600 posto", kazao je prof. Morović.

whadPredavanje "Prava i mogućnosti liječenja oboljelih od kroničnog hepatitisa C u Republici Hrvatskoj" na IV. Zdravstveno-savjetodavnom simpoziju u organizaciji Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine, održanom 1 - 2. rujna 2006. u Varaždinu.

whadSudjelovanje na 5. Hrvatskom kongresu o infektivnim bolestima u Zadru, sa štandom s prigodnim lecima vezanim za obilježavanje 1. listopada 2006.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)