Zvono za uzbunu: danas hepatitis, sutra rak

HBV HCV HCCStručnjaci upozoravaju kako rapidno širenje hepatitisa B i C rezultira povećanjem raka jetre.

Hepatitis B i C se rapidno šire u cijeloj zemlji. Onkolozi strahuju kako rak jetre koji je prouzročen ovim virusima će postati učestaliji ako se ne preduzmu određeni koraci cilju rješavanja ovog problema.

Usprkos činjenici kako je cijepljenje za hepatitis B uključeno u nacionalni program cijepljenja, vlada nije uspjela staviti pod kontrolu širenje.

Prema Ministarstvu zdravstva u Pakistanu postoji visoka prevalncija hepatitisa B i C sa brojem inficiranih osoba od približno 15 miliona. Brojke programa za kontrolu hepatitisa otkrivaju kako je broj smrtnih slučaja uzrokovanih ovim oboljenjem u zemlji veći od žrtava terorističkih djelovanja svake godine. Kako bi saznao više o ova dva oboljenja, The Express Tribune je razgovarao sa  visokim onkolozima  uključujući Dr Muhammad Faheem, šef onkološkog odjela na institutu za nuklearnu onkologiju i radioterapiju, Dr Qasim Mehmood, docent na medicinskoj onkologiji u Pakistanskom institutu za medicinske znanosti (Pims) i Dr Mohammad Ali Afridi iz Shifa International Hospital u Islamabadu.

Ako se ne liječe, pacijenti sa hepatitisom B i C mogu razviti hepatocelularni karcinom (HCC) uobičajeno poznat kao rak jetre, izjavili su.

Prema studiji provedenoj iz 2008 godine, učestalost HCC je procijenjena na 8 od 100,000 ljudi godišnje.

Dr Afridi je izjavio kako ga svaki mjesec posjeti približno 4-5 pacijenta koji se nalaze u zadnjem stadiju raka jetre.

„Cjepivo protiv hepatitisa B je raspoloživo na tržištu a cijena je približno 20-25 eura što ga nažalost čini nedostupnim većini Pakistanaca,“ izjavio je.

Nadodao je kako transplantacija jetre može biti jedan mogući način za borbu sa karcinomom ali Pakistanu trenutno nedostaju takve ustanove.

Govoreći za The Express Tribune specijalista koji surađuje sa Pims je izjavio kako svaki dan polovica pacijenata koja posjećuje odjele za vanjske pacijente u bolnici se žali na probleme vezane uz hepatitis. Liječnik je izjavio kako prosječno liječenje hepatitisa varira između 2500-5800 Eura po pacijentu.

Govoreći za The Express Tribune dr Aftab Mohsin, rukovoditelj nacionalnog programa za prevenciju i kontrolu hepatitisa je izjavio kako se cjepivo protiv hepatitisa B daje djeci i osobama podložnim velikom riziku kao što su liječnici i sanitetsko osoblje.

„Ali zbog ograničenja resursa, cijepljenje je ograničeno što je glavna zapreka i što utječe na rapidno širenje hepatitisa B i C u zemlji,“, izjavio je.

Osim pomanjkanja javne svjesnosti kako spriječiti ova dva oboljenja, neprikladna sterilizacija medicinskih instrumenata i ponovna upotreba injekcija su dva glavna razloga velikog širenja hepatitisa.

Razmatrajući povećanje tereta hepatitisa u zemlji Ministarstvo zdravstva je odlučilo dati opremu za sigurno odlaganje medicinskog otpada 37 zdravstvenih instituta u glavnom gradu te ruralnim zdravstvenim jedinicama.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)