Veza između tetoviranja i povećanog rizika od hepatitisa C

tetoviranjePrema studiji University of British Columbia, omladina, zatvorenici i pojedinci sa više tetovaža koje pokrivaju veći dio njihovih tijela imaju veći rizik od dobivanja hepatitisa C i ostalih krvlju prenosivih oboljenja.

Istraživači su pregledali i analizirali 124 studije iz 30 zemalja uključujući Kanadu, Iran, Italiju, Brazil i SAD i otkrili kako je učestalost hepatitisa C nakon tetoviranja direktno povezana sa brojem tetovaža kod pojedinih osoba. Ova otkrića su objavljena u International Journal of Infectious Diseases.

Zadnjih godina je došlo do povećane popularnosti tetoviranja. Procjenjuje se kako u SAD 36% osoba mlađih od 30 godina ima tetovažu. U Kanadi približno 8% srednjoškolaca ima najmanje jednu tetovažu a 21% onih koji je nemaju ju žele imati. Za vrijeme tetoviranja koža se probija 80 do 150 puta u sekundi kako bi se ubrizgao pigment boje.

„Zbog toga što instrumenti za tetoviranje dolaze u kontakt sa krvlju i tjelesnim tekućinama, infekcija se može prenijeti ako su instrumenti bili upotrebljavani na više od jednoj osobi bez prethodne sterilizacije ili odgovarajućih higijenskih tehnika,“ izjavio je vodeći autor dr. Saviash Jafari.

„Nadalje, boje za tetovažu se ne čuvaju u sterilnim kontejnerima i mogu predstavljati nosioce kod prijenosa infekcija,“ izjavio je Jaafari. „Klijenti i opća populacija trebaju biti upoznati sa rizicima povezanim sa tetoviranjem a osobe koje rade tetovažu trebaju popričati sa klijentima u svezi mogućih šteta.“

Ostali rizici tetoviranja identificirani u ovoj studiji uključuju alergijske reakcije, HIV, hepatitis B, bakterijske ili gljivične infekcije i ostale rizike povezane sa uklanjanjem tetovaže.

Istraživači navode potrebu za uputama za kontrolu infekcije za umjetnike koji rade tetovažu te ka klijente te provedbu ovih uputa kroz inspekcije, izvještaje o ozbiljnim nuspojavama te čuvanje podataka o tetoviranju. Također preporučuju program prevencije koji se fokusira na mlade – populaciju koja se najvjerojatnije želi tetovirati – i zatvorenike – koji su suočeni sa velikom učestalosti hepatitisa C – kako bi se smanjilo širenje hepatitis C infekcije. U kanadi 12-15% hepatitis C infekcija među zatvorenicima je povezano sa tetoviranim pojedincima u usporedbi sa 6% opće populacije.

Kemijski sastojci boje za tetoviranje mogu sadržavati kućnu boju, boju za kompjuterske printere ili industrijski karbon. Toksični sastojci u nekim bojama za tetoviranje mogu dospjeti u bubreg, pluća i limfne čvorove kroz sistem za cirkulaciju. Studija također otkriva novi trend među mladim a to je tetoviranje sa bojom koja svijetli u mraku a njezin rizik još nije poznat.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)