Silibinin je snažan antivirusni sastojak kod pacijenata sa kroničnom HCV infekcijom koji nemaju pozitivan odgovor na terapiju peginterferonom/ribavirinom

Silibinin
Izvadak iz programa prezentiranog na EASL-u.
Silibinin (SIL) je glavni flavonoid ekstrahiran iz sikavice (lat. Silybum marianum). Čak i bez preciznog znanja načina njegova djelovanja on može pokazati blagotvorne učinke kod različitih jetrenih oboljenja. Nedavno je dokazano da SIL sprječava virusno razmnožavanje u replikacijskom sustavu (Gastroenterology 2007;132:1925).



U trenutnoj studiji istražene su antivirusne aktivnosti Silibina kod pacijenata s kroničnim hepatitisom C koji nisu imali pozitivan odgovor na prethodni tretman sa standardnom kombiniranom terapijom peginterferona/ribavirina. Kod 16 pacijenata (12 muških, 4 ženskih, 14 sa HCV genotipom 1, 2 sa HCV genotipom 3) koji nisu imali odgovor na prethodnu terapiju pokazalo se smanjenje >2 log količine virusa u dvanaestom tjednu za vrijeme prethodne terapije. Pošto je efikasnost oralnog uzimanja ograničeno njegovom niskom tjelesnom mogućnosti apsorbiranja lijeka, tretman je započet sa 10mg/kg Silibina (Legalon - Madaus) infuzijski tijekom 4 sata kroz 7 dana. Osmog dana tretman je promijenjen na 140mg Silimariny (Legalom - Madaus) tri puta dnevno oralno u kombinaciji sa 180 micrograma/tjedno Peginterferona (Pegasys - Roche) i 1-1.2g/d ribavirina (Copegus - Roche). HCV je izmjeren TaqMan analizom (Roche Diagnostics) na polaznoj vrijednosti nakon sedam dana intravenskog Silibina i svaka dva tjedna na terapiji pegiliranim interferonom i ribavirinom.


Rezultati:
Na intravenoznoj monoterapiji Silibinom svi pacijenti su pokazali značajno smanjenje HCV RNA sa značajnim smanjenjem log od 1.32 unutar jednog tjedna. Kao usporedba, ALS se smanjio sa 162 na 118. Kod 3 pacijenta je izvedena virusna kinetika koja je pokazala linearni pad HCV RNA počevši od trećeg dana. Osim blagih gastrointestinalnih simptoma, intravenozna Silibin monoterapija je bila dobro podnošena. Nakon početka terapije Pegiliranim interferonom/Ribavirinom, nastavljeno je smanjivanje HCV RNA.


Zaključak:
Intravenozna Silibin terapija se dobro podnosi i pokazuje značajan antivirusni efekt kod pacijenata s kroničnim hepatitisom C koji nemaju pozitivan odgovor na standardnu kombiniranu terapiju. Zbog toga, ovaj lijek može biti koristan kod liječenja HCV, posebno kod pacijenata koji nemaju pozitivan odgovor na terapiju (non-responderi) ili u kombinaciji s novim antivirusnim lijekovima. Antivirusni efekt velike doze Silibina se nije zadržao kod terapije pegiliranim interferonom/ribavirinom kada je davan u obliku manje oralne doze Silibina.

1
Silibin studija 1

2
Silibin studija 2

3
Silibin studija 3

4
Silibin studija 4
5
Silibin studija 5
6
Silibin studija 6

 7
Silibin studija 7
 8
Silibin studija 8
 9
Silibin studija 9
 
                                             10
Silibin studija 10


 Izvor www.natap.org

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)