Selenij pojačava režim zaštite jetre

selenijSve dok ne uzimate previše ovog elementa u tragovima, naučite zašto uključivanje hrane bogate selenijem u vaš dijetni program može pomoći u zaštiti vaše jetre od oštećenja.

Također poznat pod atomskim brojem 34, selenij je element u tragovima. Potrebna je samo mala količina za održavanje dobrog zdravlja a neophodan je za puno tjelesnih procesa te je posebno koristan za bubrege, jetru, slezenu, testise i gušteraču. Posebno zanimljivo za osobe sa jetrenim oboljenjem, selenij pojačava nekoliko funkcija koje ga čine važnim komponentom svakog programa za ozdravljenje jetre.

Selenij je prijatelj jetre zbog nekoliko razloga:

1 - Antioksidant – selenij kao element u tragovima je neophodan za formiranje dva enzima – glutation peroksidaze i tioredoksin reduktaze – oba indirektno smanjuju određene oksidirane molekule. Zbog toga što je oksidacija poznati proces u kojem se događa oštećenje jetre, antioksidant kao što je selenij pomaže očuvanju jetrenog tkiva.

2 - Imunološka snaga – različiti izvori ukazuju kako selenij i vitamin E djeluju sinergijski u jačanju imuniteta pojačavajući proizvodnju antitijela koja se bore sa oboljenjem.

3 - Prevencija karcinoma – selenij može biti koristan u borbi protiv karcinoma jer se vjeruje kako mobilizira stanice koje se bore protiv karcinoma.  Zbog toga što osobe sa uznapredovanim jetrenim oboljenjem imaju rizik od razvitka karcinoma jetre, svi napori u cilju zaustavljanje degeneracije stanica su dobrodošli.

4 - Elasticitet tkiva – element u tragovima je potreban za elasticitet tkiva kao važna karakteristika za osobe s kroničnim oboljenjem jetre. Zbog otvrdnjavanja jetrenog tkiva i krvnih žila kao posljedice nekoliko vrsta jetrenih oboljenja, napori u očuvanju elasticiteta također pomažu zdravoj hepatičnoj cirkulaciji.

Slijedeće studije potkrepljuju vjerovanje kako je selenij važan za zdravlje jetre:

- Objavljeno u siječnju 2008 godine u izdanju Journal of Inorganic Biochemistry, istraživači iz Izraela su izolirali stanične mehanizme koji pomažu objasniti anti upalne i za jetru zaštitne efekte selenija.

- Objavljeno u rujnu 2010 godine u žurnalu Experimental and Toxicologic Pathology, Alžirski istraživači su izložili jetra štakora arsenu, poznatom toksinu. Otkrili su kako je davanje selenija u isto vrijeme kada i arsena zaštitilo jetru od oštećenja.

- Objavljeno 2003 godine u žurnalu Acta Biochimica Polonica, Poljski istraživači su procijenili nivo selenija u krvi osoba sa kroničnim jetrenim oboljenjima. Sudionici sa kroničnim hepatitisom B ili C te sa alkoholnim, autoimunim ili kriptogenim kroničnim jetrenim oboljenjem su imali značajno manje selenija u krvi nego li zdravi sudionici – otkriće za koji istražitelji vjeruju da ga mogu protumačiti kao veći omjer oksidativnog oštećenja jetrenih stanica.

Selenij je element u tragovima. Kao takav, visoke doze dodatnog selenija se općenito ne preporučuju. Zbog velikog opsega nuspojava koje mogu nastati kao rezultat previše selenija, većina praktičara savjetuje svojim klijentima da umjesto toga konzumiraju hanu bogatu selenijem. Sadržaj selenija u nekoj hrani zavisi od sadržaja selenija u zemlji u kojoj raste ili količini selenija prilikom konzumacije.  Neki od uobičajenih prehrambenih izvora selenija uključuju Brazilske oraščiće, puretina, rakovi, riba, govedina i pšenica.

Ako se vi i vaš liječnik slažete kako je potrebna dopuna prehrani u vidu selenija, trebate znati kako je gornja granica tolerancije za odrasle osobe 400 mikrograma dnevno. Zbog toga što dodatak prehrani sa selenijem može ometati više lijekova i biljaka kao što su anti-koagulanti, anti-trombocitni, statini, niacin, barbiturati, tablete za kontrolu začeća, cinkove i zlatne soli, ključno je da prije početka uzimanja selenija popričate sa vašim liječnikom.

Postoji puno razloga za osobe sa jetrenim oboljenjem da uključe selenij u svoj projekt ka ozdravljenju jetre. Istražujući sadržaj selenija u vašim namirnicama i odabirući namirnice bogate selenijem možete iskoristiti sve dobrobiti za vašu jetru pojačavajući unos selenija prehranom. Ako mislite da je za vas dobro da uzimate dopunu prehrani u vidu selenija, prije uzimanja popričajte s vašim liječnikom i pripazite da ne prekoračite gornju dozvoljenu granicu.



Reference:

http://ods.od.nih.gov/factsheets/selenium/, Dietary Supplement Fact Sheet: Selenium, Retrieved October 29, 2010, National Institutes of Health, 2010.
http://www.eagle-min.com/faq/faq65.htm, Colloidal Minerals, Retrieved October 27, 2010, A1 Health, 2010.
http://www.healthyhepper.com/selenium.htm, Selenium as CAM for Those with Hepatitis C, Retrieved October 28, 2010, healthyhepper.com, 2010.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed, Selenium supplementation increases liver MnSOD expression: molecular mechanism for hepato-protection, Shilo, S, et al, Journal of Inorganic Biochemistry, January 2008.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14740001, Selenium, glutathione and glutathione peroxidases in blood of patients with chronic liver diseases, Czuczejko, J, et al, Retrieved October 29, 2010, Acta Biochimica Polonica, 2003.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20851583, Hepatoprotective role and antioxidant capacity of selenium on arsenic-induced liver injury in rats, Messarah M, et al, Retrieved October 27, 2010, Experimental and Toxicologic Pathology, September 2010.
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/1003.html, Selenium, Retrieved October 28, 2010, US National Library of Medicine, 2010.
http://www.nutritional-supplements-health-guide.com/benefits-of-selenium.html, The Benefits of Selenium, Retrieved October 28, 2010, Nutritional-Supplements-Health-Guide.com, 2010.
http://www.womansday.com/Articles/Health/How-to-Stay-Healthy-from-Head-to-Toe.html, How to Stay Healthy from Head to Toe, Sara Reistad-Long, Retrieved October 27, 2010, Hachette Filipacchi Media US, Inc., 2010.








LINK
Liversupport.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)