Sedam načina da zaustavite progresiju jetrenih ožiljaka

oziljci na jetrimaViše od 25% odraslih Amerikanaca ima neki oblik kroničnog oboljenja jetara, statistika koja milione ljudi u opasnost od progresivnih ožiljaka na jetrima. Iako različiti stadiji ožiljaka na jetrima ne moraju utjecati na to da se ta osoba osjeća nimalo drugačije, posljedice na zdravstvo između početnog i zadnjeg stadija su dramatične. Briga za zdravlje jetara je korisna za svakoga ali je posebno vrijedna za one koji već imaju kronično oboljenje jetara. Kao takvi, naučite zašto je važno zaustaviti progresiju ožiljaka na jetrima. Zatim otiđite korak dalje sa saznanjima zašto je kako zaustaviti progresiju ožiljaka na jetrima. Nakon toga učinite i korak dalje sedam strategija za prevenciju upale jetara u vaš dnevni raspored.

Kronično oboljenje jetara ima mnogo mogućih podrijetla. Česti krivci uključuju infekciju sa virusom kao što je hepatitis B ili C, prekomjerna akumulacija masnoće, alkoholizam, oštećenja od kemikalija ili toksina ili probleme sa imunološkim sistemom. Bez obzira na to koji oblik oštećenja jetara neka osoba ima, oštećenja jetara će vjerojatno imati sličnu progresiju.

Ožiljci na jetrima

Zbog brojnik fizioloških razloga koji mogu oštetiti jetrene stanice, oštećenja jetrenih stanica su normalna, svakodnevna pojava. Dok se zdrava jetra može oporaviti od staničnog oštećenja, jetra koja je opterećena sa kroničnim oboljenjem nema istu sposobnost. Proces stvaranja ožiljaka na jetrima se uobičajeno događa tijekom vremena:

  • Kada su suočene sa pogubnim supstancama, jetrene stanice će vjerojatno postati upaljene.
  • Upala je znak kako tijelo sudjeluje u borbi sa infekcijom ili zacjeljuje oštećenje.
  • Ako ne dođe do smanjenja upale, inficirane stanice mogu stvoriti ožiljke.
  • Ako nisu previše ozbiljni, manji ožiljci mogu biti zamijenjeni sa zdravim jetrenim stanicama preko stanične regeneracije.
  • Ako se proces stvaranja ožiljaka nastavi i eskalira, on zamjenjuje zdravo jetreno tkivo. Ovo se zove ciroza.
  • Čak i sa blagom cirozom, jetra tijekom vremena se može obnoviti.
  • Ako se fibroza pogorša, tkivo ožiljaka može postati cirotično. U tom trenutku oštećenje jetara se ne može poništiti.

Razlozi za zaustavljanje progresije fibroze

Što ožiljci postaju veći to se osoba suočava sa sve više zdravstvenih problema. Izvješće naglašava kako ovo uzrokuje učinak, naglašavajući važnost zaustavljanja progresije fibroze. U travnju 2013 godine u žurnalu Hepatology, studija koja je uključivala više od 11000 osoba iz velike nacionalne ankete koja je prikupljena od strane U.S. National Center for Health Statistics i U.S. Centers for Disease Control and Prevention, otkrila je kako je uznapredovana fibroza povezana sa većim omjerom smrtnosti od oboljenja ne alkoholnih masnih jetara.

U ovoj studiji 34% sudionika je imalo ne alkoholno oboljenje masnih jetara. Od ovih osoba, 72% nije imalo značajnije ožiljke ili fibrozu; 3% je imalo uznapredovanu fibrozu. Prema otkrićima istraživača:

  • Samo po sebi, ne alkoholno oboljenje masnih jetara nije bilo povezano sa omjerom smrtnosti nakon 15 godina.
  • Mortalitet je bio povećan kako je dolazilo do progresije ožiljaka.
  • Pacijenti sa uznapredovanim ožiljcima su imali 69% povećanje mortaliteta u usporedbi sa onima bez ožiljaka na jetrima.

Iako je ova studija promatrala samo osobe sa nealkoholnim oboljenjem masnih jetara, postoji mnogo ostalih dokumenata koji podržavaju mišljenje kako progresija ožiljaka na jetrima smanjuje zdravlje i umanjuje životni vijek.

Zaustavljanje progresije jetrenih ožiljaka

Znanstvenici rade na razvoju lijekova koji bi trebali zaustaviti progresiju ožiljaka na jetrima ali takav lijek još ne postoji. Umjesto toga, stručnjaci se slažu kako je stavljanje prioriteta na zdravlje jetara za smanjenje upale jetrenih stanica najbolja strategija. Slijedećih sedam životnih praksi čine osnovu za minimiziranje upale jetrenih stanica:

  1. Apstinencija od alkohola – za alkohol je poznato da dovodi do upala jetrenih stanica
  2. Gubljenje viška težine – prekomjerna masnoća u jetrima dovodi do upale susjednih stanica
  3. Izbjegavanje toksina – toksini u našoj hrani ili zraku predstavljaju dodatno opterećenje na stanice jetara,
  4. Uzimanje silymarina – silymarin (mlijeko čička) jača zidove jetrenih stanica kako bi bolje izdržale upalu.
  5. Konzumacija kave – ovaj uobičajeni napitak (bez šećera ili šlaga) je povezan sa smanjenim rizikom od progresije jetrenih ožiljaka
  6. Izbjegavanje šećera i masnoća – hrana visoko bogata šećerom i masnoćom dovodi do upale jetrenih stanica
  7. Svakodnevne vježbe – čini se kako redovite vježbe minimiziraju upalu jetara.

Osobe sa kroničnim oboljenjem jetara mogu biti primarno zabrinute u vezi svog oboljenja ali se također savjetuju da imaju upalu jetara (a time i progresiju fibroze) pod nadzorom. Na sreću, proces u kojem jetra akumulira tkivo ožiljaka je spor i reverzibilan ako se na vrijeme primijeti. Sve dok se ne uspostavi jasan terapeutski protokol za sprječavanje progresije fibroze, sedam opisanih strategija stila života mogu pomoći u očuvanju integriteta preostalih zdravih jetrenih stanica.

Autor originalnog članka: Nicole Cutler L.Ac.

Reference:

http://health.usnews.com/health-news/news/articles/2013/04/16/scarring-may-raise-death-risk-from-fatty-liver-disease, Scarring May Raise Death Risk from Fatty Liver Disease, Retrieved April 28, 2013, US News & World Report, 2013.
http://www.liverfoundation.org/abouttheliver/info/progression/, The Progression of Liver Disease, Retrieved April 28, 2013, American Liver Foundation, 2013.
http://www.medscape.org/viewarticle/758338, Caffeinated Coffee May Protect Against Liver Fibrosis, Laura Newman, MA, Retrieved April 28, 2013, Medscape, LLC, 2013.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23175136, Association between noninvasive fibrosis markers and mortality among adults with nonalcoholic fatty liver disease in the United States, Kim D, et al, Retrieved April 28, 2013, Hepatology, April 2013.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23583430, Underestimation of Liver-Related Mortality in the United States, Asrani SK, et al, Retrieved April 28, 2013, Gastroenterology, April 2013.
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_135967.html, Scarring May Raise Death Risk From Fatty Liver Disease, Mary Elizabeth Dallas, Retrieved April 28, 2013, HealthDay, April 2013.
http://www.sinomedresearch.org/hcv/articles/c7_fibrosis.htm, What is Liver Fibrosis and How is Different from Cirrhosis?, Retrieved April 28, 2013, Sinomed Research Institute, 2013.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)