Savjeti stručnjaka za hranu za kronični hepatitis C: prvi dio
Objavljeno
04 February, 2009.
u
Iz svijeta
Otkrijte važnost konzumiranja protein sirutke i artičoka i kako ove i ostale četiri ključne hrane mogu pomoći vašoj jetri da se odupre oštećenju od infekcije hepatitisom C. Ovo je prvi nastavak ovog dragocjenog dvodijelnog članka.
Iako je puno ljudi uvjereno kako je važnost hrane u stvaranju i otklanjanju zdravstvenih problema, značajan postotak liječnika ne koristi upute o prehrani kako bi pridonio ozdravljenju pacijenata. To je šteta pogotovo kada pacijent ima kronično oboljenje kao što je hepatitis C. Bez obzira na uključenost liječnika ili stadij jetrenog oboljenja, hrana koju konzumiraju ljudi sa hepatitisom C može učiniti da se njihovo tijelo osjeća ili bolje ili lošije.
Naša uređena brza kultura je razvila visoki nivo udobnosti gdje se radije uzimaju lijekovi umjesto hrane; zbog toga je hrana kao medicina uvelike zanemarena. Približno 400 B.C, Hipokrat, otac medicine je izjavio: “neka tvoja hrana bude tvoja medicina a tvoja medicina tvoja hrana.” U osamnaestom stoljeću, jedan od najvećih gastronoma na svijetu, Jean Anthelme Brillat-Savarin je proklamirao: “Reci mi što jedeš i ja ću ti reći što si.” Još i danas popularna, Brillat-Savarin, “Physiology of Taste” je rasprava o povezanosti između ljudskog užitka i preživljavanja sa mogućnošću znanja i iskustva užitka okusa.
U položaju kontinuiranog savjetovanja kako izbjegavati hranu koja oštećuje jetru, puno ljudi sa kroničnim hepatitisom C se pitaju što bi trebali jesti. Za jasno razumijevanje šest idealne hrane za jetru, dati su slijedeći savjeti.
1. Pijte protein sirutke – dodajte protein sirutke kada pravite voćni sok zbog toga što on sadrži laktoferin i izgrađuje nivoe glutationa. Glutation je glavni antioksidant koji je pronađen unutar jetrenih stanica a laktoferin stimulira imunološki sistem i ima direktno antivirusno svojstvo koje sprječava virus hepatitis C da napada jetrene stanice.
2. Kuhajte zlatni grah – koriste ga praktičari tradicionalne kineske medicine u detoksifikaciji otrova iz tijela. Zlatni grah sadrži prirodne ihibitore proteaze. Sa visokim sadržajem vitamina B i C, kalija, magnezija, željeza, fosfora, bakra, vlakana i proteina, zlatni grah ima mogućnost pomoći jetri opterećenoj hepatitisom C da izbaci toksine te je zbog toga vrijedan uloženog truda u njegovu pripremu.
3. Jedite shitake – shitake gljiva sadrži lentinan, beta glukan sa snažnim učinkom na hepatitis i ostala oboljenja uključujući rak. Prema “Sloan Kettering Cancer Center”, lentinan se koristi kod raka, visokog kolesterola, jačanja imunološkog sistema i liječenja infekcija. Ovaj specijalitet gljiva također povećava broj bijelih krvnih stanica te povećava pomoćne T-stanice.
4. Zavolite artičoke – pripadnica familije mliječnog čička (Silybum marianum, sikavica) koja pomaže kontroli nivoa šećera u krvi, artičoka je također poznata u održavanju zdravlja jetre. Ova vlaknasta, zelena biljka sadrži cinarin koji pospješuje tok žući iz jetre u žućni mjehur. To je vrlo važno zbog toga što ako se žuč neadekvatno prenosi u žučni mjehur, jetre ima povećani rizik od oštećenja.
5. Žvačite zelenilo maslačka – stimulirajući tok žući, maslačak pomaže jetri i žučnom mjehuru razlaganje masnoća sprječavajući žučni kamenac i pomažući detoksifikaciji. Dodatno, zelenilo maslačka ima blago diuretičko djelovanje što pomaže otklanjanju ascitisa, učestale posljedice ciroze jetre.
6. Odaberite hranu bogatu selenom – zbog toga što hepatitis C kodira protein selena, virus potroši stanice selena. Zbog toga osobe sa hepatitisom C trebaju više selena nego li zdrave osobe. Istraživači hipotetiziraju da kada se stanice iscrpe od selena, virus hepatitisa C se širi od stanice do stanice tražeći dalje stanice. Zbog toga, opskrbite vaše stanice sa selenom što je više moguće sa slijedećom hranom bogatom selenom: brazilski oraščići, brokule, luk, poriluk i češnjak.
Korištenje hrane kao vodiča nije novi koncept. Iako je došlo do porasti svjesnost kako nezdrava hrana može oštetiti tijelo, većina našeg društva koja je okrenuta medicini je zaboravila terapeutski potencijal hrane. Na sreću ne trebate biti ovlašteni nutricionist da bi znali što trebate izabrati u prodavaonici. Uključivanjem proteina sirutke, zlatnog graha, shitake gljiva, artičoka, zelenila maslačka i hrane bogate selenom u vašu dijetnu prehranu, možete pomoći da se vaše tijelo dobro osjeća usprkos infekciji hepatitisom C.
Izvor: www.hepatitis-central.com, originalni članak možete pročitati ovdje