Savjet vezan uz hepatitis C: gdje se krije sol
Objavljeno
23 January, 2011.
u
Iz svijeta
Poznatiji kao sol, natrijev klorid se u prekomjernim količinama nalazi u puno uobičajenih namirnica – prekomjerne količine koje mogu osobe s uznapredovalom hepatitis C infekcijom dovesti u opasnost.
Hepatitis C je prozvan „tihom epidemijom“ zbog toga što se simptomi rijetko pojavljuju dok u međuvremenu virus radi nepopravljivu štetu na jetri. Nažalost, veliki postotak Amerikanaca otkrije kako su inficirani tek kada hepatitis C napravi velike ožiljke na jetri. Klinički poznat kao ciroza, život s ozbiljnim ožiljcima na jetri zahtijeva dodatno upoznavanje s njegovim otežavajućim faktorima. Osim potpune eliminacije alkohola, ograničavanje unosa soli je jedna od prvih stvari koju netko sa cirozom jetre mora naučiti. Puno ljudi smatra solenku kao primarni izvor soli: ipak, postoji puno namirnica koje skriveno sadrže velike količine soli.
Procjenjuje se kako je trenutno 4-5 milijuna Amerikanaca inficirano hepatitisom C, infekcijom jetre koja postane doživotno oboljenje za većinu osoba. Ako osobe s kroničnim hepatitisom C nisu u mogućnosti eliminirati virus iz tijela, dolazi do progresivnog oštećenja jetre. Kada omjer oštećenja jetrenih stanica prestigne tjelesnu sposobnost regeneriranja novih jetrenih stanica dolazi do kumulacije tkiva ožiljaka. Tijekom puno godina ovo dovodi do ciroze, akumulacije tkiva s ožiljcima koji mijenjaju jetrenu topografiju u otvrdnuti, smanjeni organ koji više ne funkcionira optimalno.
Primarni razlog zbog kojeg netko sa hepatitisom C treba izbjegavati sol ima veze s tim koliko se tekućine zadrži u tijelu:
- Zbog principa osmoze, sol u krvi izvlači vodu iz okolnih stanica
- Izvlačenje vode je način na koje tijelo izjednačava koncentraciju soli na svakoj strani stanice
- Izjednačavanje se dešava zbog izvlačenja vode iz stanice umjesto da se sol utiskuje u stanicu jer voda puno lakše prolazi preko stanične membrane nego sol
Zbog toga, što je više soli u nečijoj dijeti to više tekućine tijelo zadržava u naporu da izluči sol. Nažalost, osobe sa cirozom su podložnije oštećenjima uslijed povećane konzumacije soli te kao rezultat toga zadržavanje tekućine.
Također poznat kao ascites, nakupljanje tekućine u abdomenu je najučestalija posljedica ciroze. Ascites je rezultat nekoliko mehanizama:
- Krvni pritisak – zbog toga što ciroza progresivno oštećuje jetru, njena sposobnost da efikasno filtrira krv je smanjena. Ova redukcija utječe na smanjenje volumena krvi što također smanjuje i krvni pritisak. Kada je krvni pritisak nizak, šalju se signali u bubrege koji daju instrukcije tijelu da zadrži sol i tekućine.
- Albumin – Jetra proizvodi albumin, protein odgovoran za zadržavanje tekućine unutar tjelesnih organa. Ciroza smanjuje nivo albumina u krvi što rezultira tekućinom koja otječe iz tkiva abdomena
- Portalna hipertenzija – kada ciroza uzrokuje nakupljanje nefiltrirane krvi, pritisak unutar jetrenih krvnih žila poraste (portalna hipertenzija). Slijedom navedenog, neke od tekućina unutar portalne vese pod visokim pritiskom iscuri vani kako bi se spriječilo pucanje krvne žile.
Osim proširenja obujma trbuha, ascites može uzrokovati nekoliko komplikacija kao što su bol u abdomenu i nelagodu, otežano disanje, infekciju (bakterijski peritronitis), herniju, punjenje pluća vodom i zatajenje srca. Zbog toga što se svaki konzumirani gram soli uobičajeno rezultira akumulacijom 200 mililitara tekućine, dijeta s ograničavanjem soli je neophodna kod osoba sa cirozom.
Sol se zna „potajno“ naći na puno mjesta. Zbog toga, identifikacija slijedećih točaka sa prikrivenom soli može pomoći u minimizaciji soli. Za osobe sa cirozom kao rezultat hepatitisa C, zdravstveni profesionalci uobičajeno preporučuju ograničavanje unosa soli na 500 do 1000 miligrama dnevno.
Čitanje etiketa na svim namirnicama je neophodno kako bi se izbjegla prekomjerna konzumacija soli. U stvarnosti, ponekad propustimo rutinu čitanja etiketa. Ipak, slijedeće četiri prehrambene grupe traže pridržavanje ove prakse kako bi se izbjegla nepotrebna konzumacija visokih količina soli.
- Gazirani napici – Bez obzira da li je dijetalni ili obični, puno gaziranih napitaka ima iznenađujuću veliku količinu soli. Istraživanje web sajta jednog popularnog proizvođača gaziranog napitka otkrilo je nekoliko njegovih proizvoda koji sadrže između 40 i 64 miligrama sode po pakiranju. Uzimajući u obzir kako puno osoba konzumira nekoliko gaziranih napitaka dnevno, to može donijeti puno prekomjerne soli.
- Juha – Konzervirane juhe sadrže izuzetno velike količine soli u navodno zdravom obroku. Uvijek provjerite etiketu na juhi zbog toga što samo jedna šalica juhe može donijeti preko 1000 miligrama soli. Iako je smanjenje juha sa velikom količinom soli bolje rješenje, one još uvijek mogu imati više soli nego što većina ljudi misli. Uvijek provjerite sadržaj soli u konzerviranoj juhi.
- Grah - Bogat vlaknima i proteinima, uz nizak sadržaj masnoća i kolesterola, grah je proizvod koji na jelovniku ima puno osoba koje se žele zdravo hraniti. Ipak, konzervirana verzija često ima prekomjerno veliku količinu soli. Jedna šalica skuhanog svijetlog graha može imati više od 1000 miligrama soli dok 1 šalice crnog graha može imati skoro 500 miligrama soli. Iako je manje prikladan, skuhani suhi grah je bolji izbor. Inače, potražite grah s manjim sadržajem soli, ograničavajući veličinu obroka i uvijek provjerite etiketu.
- Začini i umaci – Iako su neki začini i umaci očigledno slani, količina soli koja se sakriva u ovim namirnicama u frižideru je iznenađujuća. Na primjer, jedna od vodećih marka sojinog umaka sadrži 920 miligrama soli u samo jednoj žlici a 1 šalice jednog umaka za mariniranje ima do 500 miligrama. Problem je u tome što većina nas prekorači preporučane doze na etiketi.
Četiri gore navedene kategorije hrane predstavljaju problem za svaku osobu koja mora ograničiti unos soli. Predstavljajući potrebu za oprezom prilikom čitanja etiketa, ove četiri namirnice nisu jedine sa visokim sadržajem soli. Život sa hepatitisom C koji može napredovati u cirozu je sve samo ne lagan ali reduciranje količine soli će eventualno postati nešto uobičajeno. Kako bi mimizirali komplikacije od ascitesa, smanjili pritisak u krvnim žilama i spriječili daljnje oštećenje već oštećene jetre, izbjegavajte (ili barem smanjite) konzumaciju hrane koja donosi puno soli u vaš organizam.
Reference:
http://productnutrition.thecoca-colacompany.com/welcome, Nutrition: Connection, Retrieved November 21, 2010, The Coca-Cola Company, 2010.
http://www.everydayhealth.com/diet-and-nutrition-pictures/uncovering-hidden-salt-in-food-1028.aspx?xid=nl_EverydayHealthDietandNutrition_20101109&xid=nl_EverydayHealthHealthyAging_20101116, Sneaky High-Salt Foods, Jennifer Acosta Scott, Retrieved November 17, 2010, Everyday Health Inc., 2010.
http://www.liverdisease.com/diet.html, Diet and Hepatitis C, Retrieved November 17, 2010, Melissa Palmer, MD, 2010.
http://www.liversupport.com/wordpress/2009/08/important-facts-about-salt-and-cirrhosis/, Important Facts About Salt and Cirrhosis, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved November 17, 2010, Natural Wellness, 2010.
LINK
www.hepatitis-central.com