Povezanost kave i smanjenog rizika od nastanka raka jetre
Objavljeno
30 August, 2007.
u
Iz svijeta
Nova studija Europskih znanstvenika navodi na zaključak da je konzumacija kave povezana sa smanjenjem rizika od primarnog raka jetre. Ali rezultati ne govore smanjuje li kava rak jetre ili je povezanost uvjetovana s nečim drugim, na primjer da li ljudi koji imaju rak jetre imaju tendenciju piti manje kave iz nekih drugih razloga.
Studiju je provela Francesca Bravi iz instituta "Ricerche Farmacologiche Mario Negri" iz Milana, a objavljena je u kolovoškom izdanju hepatološkog časopisa AASLD-a (American Association for the Study of Liver Diseases).
Rak jetre peti je najčešći rak i treći najveći uzrok smrti od raka u svijetu odmah nakon raka dušnika i stomaka. Prema podacima WHO (World Health Organization) od raka jetre godišnje u svijetu umire preko 660 000 ljudi.
U ovom posljednjem istraživanju, Bravi i njezine kolege su provele meta analizu iz objavljene znanstvene literature u vezi povezanosti između konzumacije kave i rizika od nastanka hepatocelularnog karcinoma (u daljnjem tekstu HCC) koji se računa kao 90% najčešći uzrok raka jetre. Meta analiza je način izvlačenja podataka iz nekoliko studija tražeći pri tom vezu između varijabli kako bi se vidjelo prikazuju li slične podatke.
Nova studija Europskih znanstvenika navodi na zaključak o povezanosti konzumacije kave sa smanjenjem rizika od primarnog raka jetre. Ali rezultati ne govore smanjuje li kava rak jetre ili je povezanost uvjetovana s nečim drugim, na primjer da li ljudi koji imaju rak jetre imaju tendenciju piti manje kave iz nekih drugih razloga.
Studiju je provela Francesca Bravi iz instituta "Ricerche Farmacologiche Mario Negri" iz Milana, a objavljena je u kolovoškom izdanju hepatološkog časopisa AASLD-a (American Association for the Study of Liver Diseases).
Rezultati istraživanja su pokazali da je među onima koji konzumiraju kavu, bilo 41% smanjenje rizika od HCC u usporedbi sa onima koji nikada nisu pili kavu. Smanjenje rizika od HCC je bilo izrazito kod ljudi iz Japana koji piju manje kave nego li ljudi iz južne Europe.
Za male ili umjerene konzumente kave smanjeni rizik od HCC je bio malen (30%), a za velike konzumente kave smanjenje rizika je bilo veće (55%).
Sveukupno su zaključili da je povećanje od jedne šalice kave dnevno povezano sa smanjenjem rizika od HCC između 23 i 25% (23% u kontroliranim studijama, a 25% u kohort studijama).
Rezultati su bili isti čak i nakon prilagodbe za potencijalne influentne faktore kao što su ciroza jetre, hepatitis B i C, socijalni status, uzimanje alkohola i pušenje.
Bravi i njezine kolege su predložili da je konzumacija kave bila povezana sa smanjenjem rizika od ostalih jetrenih bolesti, a ova povezanost sa smanjenjem HCC može biti povezana sa tim.
Također su rekli da je istraživanje sastojaka u kavi pokazalo da neki sastojci imaju pozitivne učinke na jetru uključujući kofein i kavu koji su povezani sa smanjenjem rizika od jetrenih oboljenja kao što je ciroza. Ipak, laboratorijske studije i studije na životinjama su pokazale da drugi sastojci u kavi ometaju detoksikaciju kancerogenih sastojaka te zbog toga imaju negativan utjecaj na jetru. Zbog toga se ne može jednostavno reći da je što veća konzumacija kave dobra za jetru.
Bravi i njezine kolege su upozorili da usprkos tome što su pronašli dokaze za vezu između konzumacije kave i smanjenja rizika od HCC, oni NE daju sugestiju da je konzumacija kave razlog smanjenja raka jetre. Na primjer oni kažu da je moguće da kada ljudi saznaju da imaju probleme sa jetrom onda smanje unos kave iako su oprezni i naglašavaju da se to uobičajeno ne preporučuje..
Ograničenje njihovih rezultata je da većina podataka o konzumacija kave je bazirana na samostalnim izvještajima, ali činjenica da studije iz južne Europe i Japana pokazuju isti odnos između konzumacije kave i smanjenja rizika od HCC pokazuje da su studije rađene bez predrasuda.
Autori su zaključili da "Sadašnja analiza daje dokaze da je obrnuti odnos između kave i HCC-a stvaran, iako inferencija u smislu uzročno-posljedične veze ostaje otvorena za diskusiju".
Izvor www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje.