Povećanje broja slučajeva nealkoholnog steatohepatitisa potaknuto epidemijom pretilosti i dijabetesa

steatohepatitisNealkoholni steatohepatitis (NASH) se događa kada u jetri dođe do nakupljanja masnoće. Ova akumulacija masnoće oštećuje jetru i dovodi do ciroze. NASH je u povećanju u SAD jer je uglavnom povezan sa epidemijama pretilosti i dijabetesa. Kao rezultat toga, omjer transplantacija jetara provedenih zbog NASH ciroza je u dramatičnom porastu od približno 1% u periodu od 1997-2003 godine do više od 7% u 2010 godini. Ipak, prema novom istraživanju objavljenom u Liver Transplantation,žurnalu AASLD, preživljavanje NASH pacijenata nakon transplantacije je odlično, sa jednogodišnjim omjerom preživljavanja od 88%.

Prekomjerna masnoća u jetrenim stanicama u odsutnosti alkohola je poznata kao ne-alkoholno oboljenje masne jetre (NAFLD) i prema stručnjacima to je najučestalije oboljenje jetre u SAD i utječe na 30% opće populacije. Prethodna istraživanja su otkrila kako 15-20% osoba sa NAFLD ima NASH – najozbiljniji oblik masne jetre koji uzrokuje upalu i fibrozu. Primarni faktori rizika za NAFLD i NASH su pretilost, otpornost na inzulin i diabetes, svi sa povećanom prevalencijom i mogu imati utjecaja na buduće zahtjeve za transplantaciju jetre. Činjenica je kako prethodne studije sugeriraju kako do 2025 godine više od 25 miliona Amerikanaca bi moglo imati NASH koji može napredovati do ciroze, raka jetre i zatajenja jetre u 20% ovih slučajeva. Priljev novih slučajeva ima potencijal da dramatično pogorša manjak organa koji su raspoloživi za transplantaciju.

U trenutnoj studiji Dr. Anita Afzali sa kolegama sa University of Washington istražuju omjer transplantacija jetara od NASH povezanih ciroza u SAD i procjenjuju omjer preživljavanja kod tih pacijenata nakon transplantacije. „Sa epidemijama pretilosti i dijabetesa koje utječu na porast slučajeva NAFLD i NASH, važno je razumjeti utjecaj ovih metaboličkih stanja na rezultate nakon transplantacije jetara,“ izjavila je Dr. Afzali.

Istraživači su koristili podatke prikupljene od strane United Network for Organ Sharing (UNOS) za sve transplantacije jetara izvedene u SAD od 1. siječnja 1997 do 31. listopada 2010 godine. Ukupno 53,738 transplantiranih pacijenata starijih od 18 godina je bilo uključeno u analizu. Tim je prikupio podatke na osnovi primarnih dijagnoza za sve pacijente u studiji, kategorizirajući ih kao NASH,  kriptogena ciroza, hepatitis C (HCV), alkoholna ciroza, primarna bilijarna ciroza (PBC), primarni sklerozni kolangitis (PSC), hemokrematoza, autoimuni hepatitis, akutna hepatična nekroza i hepatocelularni karcinom (HCC).

Istraživači su otkrili kako samo 279 transplantacija za NASH ciroze (1.2%) je bilo izvedeno između 1997 i 2003 godine ali se dramatično povečalo na 1531 (7.4%) između 2004 i 2010 godine. Tim je otkrio je do kraja studijskog perioda NASH bio četvrta najučestalija indikacija za transplantaciju, odmah nakon HCC (34%), HCV (22%) i jetrena oboljenja vezana uz alkohol (11%). Preživljavanje među pacijentima sa NASH je bilo 88% preživljavanja u jednoj godini, 82% u tri godine i 77% u pet godina praćenja nakon transplantacije jetara.

Pacijenti sa NASH su imali veći omjer preživljavanja nego li pacijenti sa HCC, HCV, alkoholnim oboljenjem jetre, akutnom hepatičnom nekrozom, hemokromatozom i kriptogeničnim oboljenjem jetre ali manji nego li osobe sa PBC, PSC, autoimunim hepatitisom i HBV. Preživljavanje nakon transplantacije je bilo slično kod NASH pacijenata u usporedbi sa non-NASH pacijentima, osim starosti, pretilosti i većoj šansi za dijabetes. Njihova analiza je pokazala kako se smrtni slučajevi zbog ponovnog pojavljivanja oboljenja dogodilo kod približno 9% NASH pacijenata u usporedbi sa 17% pacijenata bez NASH. Autori vjeruju kako je ovo vrlo vjerojatno zbog veće učestalosti ponovnog pojavljivanja oboljenja kao što su HCV kod osoba bez NASH.

„Naša studija potvrđuje kako je post-transplantacijsko preživljavanje kod primatelja transplantacije zbog NASH odlično i usporedivo sa pacijentima sa ostalim jetrenim oboljenjima,“ zaključuje Dr. Afzali. „Sa manjkom raspoloživih donorskih organa, primjerena alokacija jetara predstavlja važnu zabrinutost za transplantacijske centre a naša otkrića ukazuju kako su NASH-cirotični pacijenti potencijalno dobri kandidati za transplantaciju jetre. Ipak, preporuča se pažljivo praćenje za kariovaskularna oboljenja prije transplantacija i praćenje prikrivenih kardioloških i metaboličkih oboljenja nakon transplantacije kako bi se osiguralo optimalno preživljavanje ta pacijente s NASH.“







Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)