Pomanjkanje zdravstvenog osiguranja ograničava pristup pacijentima sa hepatitisom C antivirusnoj terapiji

HCVVisoka cijena, status osiguranja i udovoljavanje uvjetima ograničavaju mogućnosti tretmana.

Novo istraživanje je utvrdilo kako su pacijenti u SAD sa virusom hepatitisa C (HCV) dvostruko manjem omjeru pokriveni zdravstvenim osiguranjem nego li oni koji nemaju to oboljenje. Istraživači su otkrili kako samo trećina HCV inficiranih Amerikanaca ima pristup antivirusnoj terapiji; ostali ili nemaju osiguranje ili nisu kandidati za terapiju zbog kontraindikacija tretmana. Detalji ove studije su objevljeni u žurnalu American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD).

HCV je najučestaliji uzročnik kroničnog oboljenja jetre, hepatocelularnog karcinoma (rak jetre) i transplantacije jetre u SAD, jer se čak kod 85% HCV pozitivnih osoba (3.5 miliona) razvije kronična HCV infekcija. Simptomi kronične HCV infekcije su nespecifični i mgu otežati dijagnosticiranje te je čak do 75% pacijenata nesvjesno da ima HCV infekciju. Nadalje, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) procjenjuje kako HCV uzrokuje 12000 smrtnih slučajeva svake godine u SAD.

„Uspješan tretman sa antivirusnom terapijom poboljšava kvalitetu života pacijenata sa HCV te može potencijalno smanjiti mordibitet i mortalitet kod pacijenta,“ izjavio je dr. Zobair Younossi iz Center of Liver Diseases pri Inova Fairfax Hospital u Virginia, vodeći autor studije. „Značajan broj HCV pacijenata može čak nemati pristup antivirusnoj terapiji zbog manjka adekvatnog zdravstvenog osiguranja.“ Godišnja cijena praćenja i liječenja HCV se procjenjuje na 48000$.

Za trenutnu studiju, istraživači su analizirali status zdravstvenog osiguranja i kandidaturu za tretman HCV pozitivnih osoba koristeći podatke prikupljene u periodu od 2005-2008 iz National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES). Ove informacije su bile prikupljene u anketama vršenim po kućama, fizičkim pregledima i iz opsežnih podataka iz laboratorijskih uzoraka od osoba starijih od 18 godina koje žive u SAD.

Analiza je pokazala kako je 1.16% bilo inficirano sa HCV. Među osobama sa HCV samo je 61% bilo osigurano u usporedbi sa 81% HCV negativnih osoba. HCV infekcija je bila nezavisni pretskazatelj izostanka osiguranja ili čak prilagodbe demografskom nerazmjeru u HCV pozitivnoj grupi. Približno 67% HCV pozitivnih pacijenata su bili prikladni za tretman ali je samo 54% od ovih kandidata imalo osiguranje.

Neke osobe sa HCV  mogu biti pogodne za antivirusnu terapiju zbog kontraindikacija na tretman. Prethodne studije su pokazale kako samo pola HCV pacijenta  pokazuje pozitivan odgovor na tretman peginterferonom/ribavirinom. „Profil nuspojava trenutne antivirusne terapije zahtijeva pažljivu selekciju kandidata za tretman sa brojnim kroničnim uvjetima,“ izjavio je dr. Younossi. Autori su zabilježili kako pacijenti sa komorbiditetima kao što su srčana oboljenja, ozbiljna depresija ili zatajenje bubrega su uobičajeno neprikladni za antivirusnu terapiju zbog ozbiljnih nuspojava koje se mogu ispoljiti i bez tretmana.






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)